​Vajzat nga ky vend bëjnë respiratorë nga pjesët e makinave

​Vajzat nga ky vend bëjnë respiratorë nga pjesët e makinave

Mediat raportuan për këta adoleshentë në vitin 2017, kur fituan një çmim të veçantë në një konkurs ndërkombëtar në Amerikë. Tani ata po garojnë me kohën për të ofruar respiratorë deri në fund të majit, dhe çmimi i tyre do të jetë vetëm një pjesë e çmimit të tregut.

Afganistani, ku lufta ka vazhduar me vite, ka vetëm rreth 400 respiratorë dhe 38.9 milionë banorë, transmeton lajmi.net.

Më shumë se 8.670 raste të infeksionit janë regjistruar në vend deri më tani, 193 njerëz kanë vdekur, por autoritetet kanë frikë se situata mund të përkeqësohet dhe të përmbytë sistemin tashmë të brishtë të kujdesit shëndetësor.

“Është e rëndësishme që të bëjmë një përpjekje edhe nëse mund të shpëtojmë vetëm një jetë,” tha anëtari i ekipit, Nahid Rahimi, 17 vjeç.

Vajzat janë nga krahina perëndimore Herat, ku është regjistruar rasti i parë me Covid-19.

Zona është qendra e një pandemie në vend pasi ndodhet afër Iranit, që është epiqendra rajonale e pandemisë.

Vajzat, të cilat janë midis 14 dhe 17 vjeç, bënë një prototip nga një motor makine Toyota dhe një zinxhir motor Honda.

Ata thonë se respiratori i tyre do të ndihmojë përkohësisht pacientët me vështirësi të frymëmarrjes në raste urgjente kur respiratorët standardë nuk janë në dispozicion.

Mungesa e respiratorëve është një problem global, dhe çmimi i tyre shkon midis 30,000 dhe 50,000 dollarë, që do të thotë se shumë vende të varfra nuk mund t’i blejnë ato.

Adoleshentët thonë se ata bëjnë një pajisje shumë të nevojshme për më pak se 600 dollarë.

Sfida për ta është prokurimi i lëndëve të para, pasi dyqanet janë të mbyllura dhe qyteti është në karantinë, kështu që ata nuk mund të blejnë pjesë jashtë krahinës.

Por themeluesi i grupit Roya Mahbub, një sipërmarrëse që ishte në listën e revistës Time të 100 personave më me ndikim në botë, thotë se shpresojnë të prodhojnë respiratorë deri në fund të majit.

“Faza e parë ka përfunduar dhe respiratori është testuar në spital dy ditë më parë. Ekipi po punon në fazën e dytë dhe kur të përfundojë, respiratorët do të mund të dorëzohen në treg,” tha Mahbub.

Shkalla e shkrim-leximit të grave në Afganistan është më pak se 30 për qind, dhe vajzat adoleshente shpresojnë se projekti i tyre do të frymëzojë të tjerët dhe do të ndryshojë perceptimin e grave në inxhinieri. /Lajmi.net/

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *