10 arsye pse të studiuarit jashtë vendit ju ndihmon

10 arsye pse të studiuarit jashtë vendit ju ndihmon

“Nuk ka vend si në shtëpi”, thotë një thënie e vjetër. Por a është me të vërtetë? Fakti është, nuk ka rëndësi se ku janë rrënjët tuaja, ikja jashtë dhe përpjekja për të ndërtuar një jetë diku tjetër, edhe në qoftë se vetëm e përkohshme, është një sfidë emocionuese. Për disa, kjo është edhe një zbulim mbi çfarë të bëjnë tjetër me jetën e tyre. Por sa jetesa jashtë vendit do të ndryshojë jetën tuaj? Këtu janë dhjetë arsye pse jeta juaj ndryshon pas kësaj eksperience:

1. Kjo ju ndihmon të bëheni më të pavarur

Kalimi nga shkolla e mesme në universitet është tashmë një hap i madh në jetën e secilit. Papritmas ju jeni zhvilluar nga ai person prindërit e të cilit ende merren me çdo gjë të tyren, në studentin i cili është solemnisht përgjegjës për avancimin e studimeve të tij ose të saj, për nënshkrimin e projekteve dhe gazeta.

Por edhe me këto sfida të reja, fusha të tjera në jetë qëndrojnë të njëjta. Mami dhe Babi ende mund të dërgojë ushqimin tek ju, lajnë rrobat tuaja, ndoshta edhe kujdesen për shumë detyra tuaja administrative. Nëse ju keni një familje të madhe, ju mund të shtoni edhe gjyshërit, hallat, xhaxhallarët ose vëllezërit e motrat më të vjetër për këtë ekuacion.

Por jashtë vendit, ju me të vërtetë do të keni një jetë tuajën, duke u mbështetur në vetë aftësitë tuaja dhe trurin për të zgjidhur në shtëpinë tuaj të re gjithçka vetë. Ju do të duhet të kujdeseni vetë për dokumentet tuaj, të gatuani ushqimin tuaj, të lani rrobat tuaja dhe të hartoni orarin tuaj javor në mënyrë që të mund të ulni receptorin e telefonit me miqtë tuaj më të rinj, por edhe të ndiqni mësimet tuaja për të marrë kreditet.

2. Ju fitoni aftësitë administrative përmes shkresave

Lëvizja jashtë vendit për një kohë ju bën të përballeni me një sërë sfidash të reja burokratike. Ju duhet të shikoni për strehim, të nënshkruajë një marrëveshje E-Learning , të regjistroheni në autoritetet komunale, të merni një biletë të transportit publik, ndoshta të hapni një llogari bankare, të shkoni në takimet e përgatitjes me universitetin tuaj pritës … lista është e pafund.

Ju duhet të kuptoni se cili institucion është përgjegjës për cilat detyrash, ku të merni dokumentet dhe nënshkrimet e nevojshme, dhe se si të komunikoni, kur çështje të ndryshme lindin. Ndjenja e dobishme që ju do të merrni një herë kur të keni regjistruar veten në një qytet të ri dhe të merni një vulë miratimi për dokumenteve tuaja universitare do të mësoni se me durim dhe njohuri, çdo grumbull i dokumentave mund të mposhtet.

3. Ju fitoni perspektiva të reja nëpërmjet klasave

Shkuarja në një klasë universitare jashtë vendit nuk mund të tingëllojë si një numër konkurrent për hapjen e horizonte të reja në fillim, por ju jeni gati të përjetoni një sistem të ndryshëm shkollor me kërkesat e ndryshme dhe qasjet e ndoshta edhe të ndryshme me subjektet tuaja. Në varësi të vendit, disa shkolla mund të kërkojnë për më shumë projekte dhe detyra shtëpie në shkëmbim për kredite, të cilat do të zhvillojnë vendosmërinë tuaj dhe t’ju bëjë të rrisni nivelin tuaj të studimit.

4. Do të gjeni miq të rinj ndërkombëtarë

Kur ju shkoni jashtë, jeni i detyruar të bëni miq të rinj. Për pjesën më të madhe, ata njerëz do të vijnë nga e gjithë bota dhe brenda disa javësh ju do të ndiheni sikur i keni njohur këta njerëz përgjithmonë. Për shumë studentë ndërkombëtarë, mund të jetë vërtetë hera e parë që ata angazhohen me një grup njerëzish që kanë një vend tjetër origjine.

5. Ka një ndikim kulturor në pikëpamjen tuaj botërore

Jetesa jashtë vendit ju vë jashtë zonës tuaj të rehatisë dhe ju hedh në një mjedis të ri, ku funksionojnë gjërat pak ndryshe nga ajo që jeni mësuar në shtëpi. Më e rëndësishmja, ajo mund të sfidojë pikëpamjet tuaja se si e perceptoni botën rreth jush.

Shkuarja jashtë vendit, madje edhe brenda një perimetri të ngushtë gjeografik, mund të kthehejë shumë zakone me kokë poshtë. Ju do të përshtasni qëndrimet, zakonet, shijet dhe pikat e ndoshta edhe mendimet politike që ju kurrë nuk e dinit se ekzistonin para kësaj.

6. Ju mëson se jeta nuk është vetëm në lidhje me shkollën

Jeta Studentore ju ofron më shumë liri. Me pak fjalë, kjo ju jep mjetet dhe motivimin për të rritur përvojën tuaj të jetës dhe jo vetëm të banoni për qëllimet tuaja akademike. Më vonë në jetë, ju do të shihni se shpesh përvojat e bëra jashtë shkollës do të marren parasysh aq sa arritjet tuaja studiues, kur ju aplikoni për punë.

7. Ajo ju ofron me tregimet më të mira të studentëve

Kur shikoni mbrapa në vitet  tuaj në një pikë të mëvonshme të jetës shpesh rezulton në rinumërim me disa nga përvojat më të çmendur që keni bërë në atë moshë. Ju kurrë nuk do të jeni aq i lirë nga përgjegjësitë përsëri, kështu që ju ja keni borxh vetes për ta shijuar atë periudhë. Sasia e madhe e përvojave të reja në jetën tuaj arrin majat gjatë asaj kohe.

8. Është mjaft e mirë për CV-në tuaj, kur ju të lëvizin për Vepra Jetësore

Kur ju aplikoni për një punë, ka një numër faktorësh që i japin CV tuaj një përshtypje të favorshme. Stili i pastër, studimet, aktivitetet ekstra-kurrikulare, aftësitë e veçanta, si dhe përvoja e mëparshme e punës. Niveli për të qenë të kualifikuar për një punë është vazhdimisht duke u ngritur, duke kërkuar nga ju që të keni një gamë të gjerë në shumë fusha të ndryshme të jetës. Jetesa dhe studimi apo puna jashtë vendit ka shumë mundësi të bëhet një standard që pritet nga ju dhe mjaft favorizues.

9. Kjo e bën që të doni të studioni jashtë përsëri

Pasi të keni studiuar jashtë vendit mund edhe menjëherë të filloni të shikoni se ku dëshironi ta keni destinacionin e ardhshëm. Duke bërë një master, doktoraturë ose një stazh në një vend tjetër papritmas nuk duket aq e frikshme më, por si një premtim pëe aventurë, argëtim dhe mundësi të reja.

10. Kjo ju bën më të hapur jetesën jashtë vendit

Pse vetëm të studioni jashtë vendit? Pse jo plotësisht të shkoni diku për një kohë? Bota sot është shënuar nga globalizimi – Qytetet janë të mbushura me njerëz ndërkombëtarë që punojnë për kompanitë ndërkombëtare, kjo është arsyeja pse aftësitë e gjuhës së huaj janë një aset i paçmuar në çdo punë.

Sigurisht që ka një milion arsye për të marrë hapin dhe të lëvizni jashtë vendit, duke shkuar përtej atyre që ju bën të përfitoni si një student. Nuk mund të ketë asnjë vend si në shtëpi, por si do ta dini në qoftë se ju nuk bëni një përvojë të dorës së parë për veten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *