Suzana Ejupi, katër poezi me imazhe të pashlyera!

Suzana Ejupi, katër poezi me imazhe të pashlyera!

IMAZH I PASHLYER

Energjia jote me ekzalton

Frymën ma përshpejton

Rrahjet e zemrës m’i çrregullon

Një drithërimë lëkundëse,

Një ndjesi përmbushëse,

Trupin ma përshkon.

Tundohem kur përpara meje kalon

Zgjuarsi intelektuale,

Urtësi shekullore,

Vlera njerëzore,

Nur burrërie si rreze dielli gjeneron

Xhentilesë shpërthyese, natyrshëm dhuron

Imazh të pashlyer, në mendje më krijon

Zemrën pa mëshirë,

Ma kontrollon,

Ma pushton,

Në pafundësi, ma përvetëson.

Dyndje shpirtërore po përjetoj

Druaj dhe vetëm druaj,

Një imazh i pashlyer, gjithë jetën do të më pasojë.

 

TURBULLIRË POLITIKE

Një e tashme me indikacione jopremtuese

Grupe njerëzish me prirje përfituese

Atmosferë politike ҫaluese

Rrjete mediatike me lajme dëshpëruese

Masë kritike me kapacitete jondikuese

Përplasje krijesash politike

Fuqi udhëheqëse e diskutueshme

Debate të njëjta shumëshekullore

Reforma të zvarritura deri në pafundësi

Politikbërje mbi dërrasa të kalbura

Një garë publike maskiliste

Një trend akilian ku,

Më shumë mëtohet lavdia vetjake sesa zhvillimi kolektiv

Një ngecje e mjegullt ku,

Na lejohet të shohim sipërfaqen e planeve politike,

Ashtu siҫ shohim majat e ajsbergut në ujëra të hapur

Vallë, kush guxon të njohë thellësitë e ajsbergut?!

Druaj, asnjë! Përballja me ftohtësinë prej akujsh oqeanikë,

Eshtë ngrirëse për ҫdo shpirt njeriu.

 

E MPIRË

Duroj të padurueshmen

Nuk më lejohet të revoltohem

E çoroditur, kërkoj besnikëri

E kotë! Nuk gjendet në zemrat e njerëzve

Përpiqem të kuptoj të pakuptueshmen

Mpihem! Nuk është diçka që kuptohet

Kam nevojë për shkak dhe arsye

Nuk më jepen, shpërfillem

E padurueshme dhe neveritëse shpallem

Më veshin faj, më sulmojnë

Më thonë: “Je e bezdisshme” dhe “Nuk di të kuptosh”

Në mungesë të argumentit më heqin qafe

E mpirë, pyes veten: Kush kë duhet të kuptojë?

Ai që lëndon apo ai që pëson?

Nuk dua të pranoj një realitet dëshpërues!

Pse duhet të mjaftohem me një trajtim përvëlues!?

Mos vallë se është kohë mëkatesh e mashtrimesh?

Ose ngaqë,

Vetërespekti nuk vlerësohet

Ndjenja e vërtetë nuk kultivohet

Është ngacmuese! Një grimë korrektësie të mohohet

Po ta kërkosh, fajësohesh

Aq më shumë, ndëshkohesh

Përpiqem të kuptoj situatën ku ndodhem

Mpihem! Ndjenja e nënshtrimit dhe bindjes adhurohet

Situatë e dhimbshme! Vrerosëse! Pa rrugëdalje

Nuk kërkohet shpëtim në kushte të errëta

Nuk ecet krah për krah me të panatyrshmen,

Me zhgënjimin, nëpërkëmbjen emocionale

Me manipulimin, me zënkat e pakuptimta

E mbërthyer nga naiviteti,

Kërkoj respekt dhe vendosmëri

Kërkoj atë që më ngroh qenien me përkushtim

E mpirë! Më kot kërkoj…

Kërkoj diçka që nuk ekziston

Kërkoj një iluzion, i cili duhet harruar

Realiteti i çuditshëm duhet përqafuar

 

 

E TEPËRT JAM

E kuptoj që e tepërt jam kur,

Nevojat dhe shqetësimet,

Nuk më përfillen.

E kuptoj që e tepërt jam kur,

Arsyeja dhe argumenti

Më kundërshtohen.

E kuptoj që e tepërt jam kur,

Fjala dhe vuajtja,

Më zhvleftësohen.

E kuptoj që e tepërt jam kur,

Zhgënjimi dhe tradhëtia,

Më ofrohen.

E kuptoj që e tepërt jam kur,

Sulmet më vijnë pa paralajmërim,

Xhelozia më vishet me paramendim.

E kuptoj që e tepërt jam kur,

Një heshtje shpuese m’i ‘shurdhon’ veshët ndërsa,

Një indiferencë alarmuese m’i trazon eshtrat.

 

 

 

Suzana Ejupi, lektore e lartë në marrëdhënie të rregullt pune në katedrën e gjuhës dhe letërsisë angleze në Universitetin e Tetovës, ka përfunduar studimet universitare dhe pasuniversitare në Universitetin e Evropës Juglindore, ndërsa studimet doktorale pranë Departamentit të Gjuhësisë, Fakulteti i Historisë dhe Filologjisë në Universitetin e Tiranës, Shqipëri. Për sa i përket përvojës profesionale, ajo ka punuar 2 vjet si demonstratore e gjuhës angleze në Universitetin e Evropës Juglindore (2003-2005); 1 vit si ligjëruese e gjuhës angleze në Universitetin e Prizrenit, Kosovë (2012-2013); asistente profesori në Universitetin Veror Ndërkombëtar, organizuar nga Asociacioni për përgatitjen akademike në Shkup (2006 – në kuadër të kësaj shkolle, ajo ka qenë mësimdhënës i ftuar, në një nga universitetet e Barcelonës, Spanjë), dhe si ligjëruese e letërsisë angleze në Universitetin Aydin në Turqi, e angazhuar nga programi Erasmus + (2017 – UT). Në nivel të bagazhit shkencor, ajo ka botuar 17 punime shkencore në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar në vende si Turqia, Rusia, Belgjika, Shqipëria, Bullgaria e tjera. Përpos publikimeve shkencore, ajo është e çertifikuar për pjesëmarrje dhe prezantime në 15 konferenca lokale dhe ndërkombëtare dhe ka qenë kordinatore e konferencës së dytë ndërkombëtare shkencore të Fakultetit Filologjik në Universitetin e Tetovës. Poashtu, ajo ka ndjekur seminare, puntori dhe kurse përgatitiore për vlerësim institucional (USAID-2006); integrimi i teknologjisë së informacionit në Kurrikula (USAID-2006); politikat arsimore në mësimdhënie dhe mësimnxënie (UEJL-2012); zhvillim profesional (Peace Corps – 2014) e tjera. Ndër të tjera, që në moshën 16 vjeçare, është përfshirë në aktivitete të ndryshme që ka realizuar Lidhja e gruas shqiptare – dega në Gostivar, për emancipimin dhe përparimin e rolit të gruas në shoqëri. Në këtë drejtim, ajo ka ndjekur seminare dhe kurse përgatitore me temë; puna me të rriturit dhe fëmijët e traumatizuar (1999 – Asyl –Organisation fur den Kanton Zurich); Rrjetëzim për menaxherët e OJQ-ve; Mbledhja e fondeve për OJQ-të (2003- ECMI-NGO). Për më tepër, në moshën 20 vjeçare, ajo ka qenë pjesëmarrëse në projekte si Edukata shëndetësore (2003-Lidhja e gruas shqiptare në Maqedoni-dega Gostivar); Toleranca, respekti i ndërsjellë dhe e drejta për të qenë ndryshe (2003- Women’s action; Friedrich Naumann Stiftung); aktiviste në menaxhimin e dhunës në familje; arsimimin e femrës; promovimin e vlerave kulturore dhe kombëtare etj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *