Dëshmitë e para që zgjedhjet mund të ndryshohen me Facebook?

A mundet Facebook të vendosë bilancin në zgjedhje?

Gjatë vitit të kaluar firmat si AggregateIQ dhe Cambridge Analytica janë kredituar me përdorimin e reklamave AI të synuara në mediat sociale për të ndihmuar në rënien e referendumit të Brexit dhe zgjedhjeve presidenciale të SHBA, respektivisht.

Por mungesa e provave nënkuptonte se kurrë nuk e dinim nëse ekziston teknologjia për ta bërë këtë të mundur.

Tani studimi i parë që detajon procesin nga fillimi në fund, më në fund po hedh dritë. “Kjo është hera e parë që unë kam parë të gjitha pikat e lidhura,” thotë Joanna Bryson, një studiuese e inteligjencës artificiale në Universitetin e Bath, në Britani.

Në qendër të debatit është targetimi psikografik – drejtimi i fushatave politike në njerëz përmes mediave sociale bazuar në personalitetin dhe interesat e tyre politike, me ndihmën e një sasi të madhe të të dhënave të filtruar nga inteligjenca artificiale.

Megjithëse Facebook nuk ofron në mënyrë eksplicite mjetet për të synuar njerëzit në bazë të opinioneve politike, studimi i ri tregon se si mund të shfrytëzohet platforma.

Përdorimi i kombinimeve të interesave të njerëzve, demografisë dhe të dhënave të sondazhit është e mundur të drejtojë fushata në individë bazuar në marrëveshjen e tyre me idetë dhe politikat. Kjo mund të ketë një ndikim të madh në suksesin e fushatave.

” Ju nuk keni nevojë të lëvizni bindjet politike të njerëzve për të ndikuar shumë në zgjedhje, vetëm disa pikë përqindje në të majtë ose në të djathtë “, thotë Chris Sumner në Online Privacy Foundation, i cili paraqet punën këtë javë në DEF CON në Las Vegas. /Telegrafi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *