Fakte interesante mbi Islandën

Fakte interesante mbi Islandën

Fakte magjepsëse për Islandën

Raporti i Indeksit Global të Paqes 2016 vë emrin Islandë në vendin më të qetë në Tokë, një renditje që ajo e ka fituar gjashtë vjet rresht.

Sipas GPI, faktorët që korrespondojnë me një vend të qetë përfshijnë nivele të ulëta të korrupsionit, dhe funksionikin e qeverisë, mjedisi i shëndoshë për biznes, rrjedhja e lirë e informacionit, shpërndarja e drejtë e burimeve, marrëdhëniet e mira me fqinjët, niveli i larta i kapitalit njerëzor, si dhe pranimi i të drejtave personale e të të tjerëve.

Një total prej 23 faktorësh përcaktojnë renditjen e 163 vendeve në garë mbi sigurinë. Një vendi i është dhënë një rezultat nga 1 në 5 në bazë, ku 1 është një rezultat perfekt.

Islanda fitoi një rezultat pothuajse perfekt orej 1.192, me Danimarkën në vendin e dytë me 1.246, dhe Austrinë në të tretën me 1.278. Sipas raportit, Siria është konsideruar vendi më i rrezikshëm në Tokë, duke shënuar 3.806 pikë. SHBA ka fituar një rezultat prej 2.154, e cila e vendos atë të 103 në listë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *