Zhdukja e mistershme e qytetërimit Angkor

Zhdukja e mistershme e qytetërimit Angkor

Rrënojat e Angkor Vat, në Kamboxhia, janë vetëm një pjesë e vogël e kryeqytetit të Perandorisë Khmer, e cila gjatë Mesjetës sonë, mes viteve 1000 dhe 1200, zinte një pjesë të mirë të Kamboxhias sotme, Laosit, Tajlandës dhe Vietnamit jugor. Misterin e qytetit, një mrekulli e kulturës dhe arkitekturës Khmer, e thellon fakti se ju nuk mund ta kuptoni se sa shumë njerëz banonin, sepse shumica e tyre ende qëndron e fshehur në xhungël. Fundin e këtij qytetërimi e përcaktoi një kombinim faktorësh, nga sulmet e jashtëm, tek problemet e ujitjes që ndikuan në të lashtat e orizit, e deri tek sëmundje dhe luftërat mes familjeve mbretërore. Armatat siameze të Ajutajas (Tailanda e sotme) i dhanë fund perandorisë Khmer në vitin 1431. /Bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *