Gazeta gjermane reportazh për ‘çmendurinë’ e shqiptarëve për Mercedesin

Gazeta gjermane reportazh për ‘çmendurinë’ e shqiptarëve për Mercedesin

Gazeta e njohur gjermane FAZ ka përgatitur një fotoreportazh nga rrugët e Shqipërisë, ku dominojnë makinat Mercedes.

Autori i shkrimet është David Klaubert, që synon të gjejë rrënjët e kësaj dashurie për makinën Mercedes.

“Mënyra se si e ngasin makinën në Shqipëri është ashtu siç e kisha imagjinuar: Fast and furious (Shpejt dhe egërsisht).

“Gjëja e dytë që të bie në sy është dashuria e shqiptarëve për Gjermaninë. Shenjat e kësaj dashurie bien në sy kudo në Tiranë: Hotel Jurgeni, firma “Deutschcolor”, Mobilje Gjermane, lokal “St. Pauli”. Madje një polic më tregon në celular foton e të bijës gjatë botërorit, e veshur me ngjyrat e flamurit gjerman”.

“Gjëja e tretë që të bie në sy është dashuria për yllin me tre cepa. Mercedes-at janë kudo në rrugë, që nga furgonat e deri tek makinat e varrimit. Kaq shumë njerëz që fitojnë në Shqipëri dhe që duan të bien në sy nuk mund të ketë. Por këtu Benz-i është si Volkswagen. Si dreqin ndodh kjo?”

“Në fillim të viteve ’90, pas rënies së komunizmit, makinat nisën të vijnë në vend. Markat europiane si Fiat, Peugeot, Opel. Por nuk u rezistonin shumë rrugëve me gropa në Shqipëri. Të vetmet që mbijetonin në rrugë ishin makinat Mercedes-Benz”.

Sipas gazetarit, përcjell mapo.al, ndarja e tregut është e tillë sa 70 për qind e makinave janë Mercedes.

Por vitet e fundit kanë nisur të hyjnë ndjeshëm në treg marka të tjera.

Megjithatë dashuria për makinat Mercedes vazhdon. Kjo për shkak se edhe një mekanik fshati e njeh mirë këtë makinë. Pjesët e këmbimit janë të lira, më të lira se markat e tjera.

/Insajderi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *