“Mësomë artin e hapave të vegjël!” Lutja e Antoine de Saint-Exupéry do ju prekë në shpirt

“Mësomë artin e hapave të vegjël!” Lutja e Antoine de Saint-Exupéry do ju prekë në shpirt

Antoine de Saint-Exupery, autor i librit të famshëm “Princi i Vogël” (libri i tretë më i lexuar në botë), është gjithashtu autor i kësaj lutjeje. Ai nuk ishte vetëm një shkrimtar, por ai ishte gjithashtu një pilot dhe u regjistrua me Marinën Franceze gjatë Luftës së Dytë Botërore. Përvojat e tij në luftë ishin thelbësore në shkrimin e veprave të tij.

E shkruar në një periudhë të veçantë të jetës së tij, autori paraqet një temë themelore: të ecurit “hap pas hapi”, gjithmonë i pranishëm edhe tek ‘Princi i vogël’. Kjo është një lutje për Zotin, në të cilën Antoine i kërkon që ta bëjë më reflektues dhe të bëjë zgjedhjet e duhura, duke treguar se si hapat e vegjël do ta ndihmojnë atë të përballojë të tashmen, asaj me të cilën duhet të përballet çdo ditë.

Nuk të kërkoj as mrekulli, as vizione

por vetëm forcën e nevojshme për këtë ditë!

Më bëj të vëmendshëm dhe krijues për të zgjedhur

në momentin e duhur

dije dhe eksperienca

që më përkasin veçanërisht mua.

Bëji më të vetëdijshme zgjedhjet e mia

në përdorimin e kohës sime.

Më jep dhuntinë të kuptoj atë që është thelbësore

dhe atë që është veç dytësore.

Unë të kërkoj forcën, vetëkontrollin dhe masën:

që mos të më lësh, thjeshtë

të rrëmbehem nga jeta

por të organizoj me vetëdije

ecurinë e ditës.

Ndihmomë t’i bëj ballë,

sa më mirë të mundem,

të menjëhershmes

dhe të njoh orën e tashme

si më të rëndësishmen.

Ndihmomë të pranoj

me kthjelltësi

se vështirësitë dhe dështimet

që shoqërojnë jetën

janë shans për rritje dhe përmirësim.

Më bëj një njeri në gjendje t’u shtrij dorën

atyre që kanë humbur shpresën.

Dhe mos më jep atë që dëshiroj

por vetëm atë që kam vërtetë nevojë.

Zot, më mëso artin e hapave të vegjël.

Përgatiti: bota.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *