Cili është vendi më i mirë në botë për të jetuar?

Cili është vendi më i mirë në botë për të jetuar?

Kombi i kaloi 162 shtetet e tjera në Indeksin e Vendit të Mirë, një tabelë ligjesh të bazuar në 35 tregues të veçantë nga burime që përfshijnë Kombet e Bashkuara dhe Bankën Botërore, falë kontributeve pozitive të stilit të jetesës, duke përfshirë përparimin, barazinë, shëndetin dhe mirëqenien.
Suedia ka kryesuar një sondazh si vendi më i mirë kur është fjala për shërbimin e interesave të popullit të saj, duke shmangur ndërkohë ndikimet e dëmshme për kombet dhe mjedisin.
Islanda kryeson listën për kontributin e saj të përgjithshëm për planetin dhe mbrojtjen e klimës, ndërsa Mbretëria e Bashkuar performon më pak në këtë fushë, duke u ulur në vendin e 22-të. Mbretëria e Bashkuar, megjithatë, është në krye të listës kur bëhet fjalë për shkencën dhe teknologjinë, ku merren parasysh botimet shkencore dhe studimet, çmimet Nobel dhe patentat.
Sipas indeksit Suedia bën më shumë mirë sesa keq se ç’do vend tjetër dhe vende të vogla si Irlanda, Kenia, Islanda dhe Kosta Rika kanë rënë të gjitha në renditje – kjo është pjesërisht për shkak se ngjarjet në mbarë botën kanë një ndikim më të madh në vendet më të vogla.
Sipas këshilltarit të politikës drejtuese Simon Anholt: “ Një vend i mirë është ai që kontribuon me sukses në të mirën e njerëzimit. Natyrisht që duhet t’i shërbejë interesave të popullit të vet, por kurrë në kurriz të popullatave të tjera ose burimeve të tyre natyrore: ky është ligji i ri i mbijetesës njerëzore”, duke shtuar se Mbretëria e Bashkuar duhet të bashkëpunojë më shumë me vendet e tjera sepse nëse dështo, ne të gjithë dështojmë.
Pavarësisht nga shtimi i 38 vendeve që nga edicioni i parë i indeksit, Libia është renditur edhe këtë herë në vend të fundit. /Konica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *