Fizikanët kanë krijuan kushte në të cilat koha po lëviz prapa

Fizikanët kanë krijuan kushte në të cilat koha po lëviz prapa

Duke përdorur një kombinim kloroform dhe aceton, studiuesit kanë krijuar kushte ku duket se koha shkon prapa.

Eksperimenti u krye nga një ekip ndërkombëtar fizikantësh të përqendruar në karakteristikën kryesore që shpesh përdorim për të përcaktuar kohën – lëvizjen e energjisë.

Në mënyrë intuitive, koha është e thjeshtë – për shembull, ne mund të kujtojmë të kaluarën, por jo të ardhmen. Por pse koha nuk shkon prapa?

Përgjigja qëndron në diçka që quhet entropia. Në një sistem si Universi ynë, gjërat shkojnë nga varësia në kaotikë.

Në kushtet e ligjeve të termodinamikës, që do të thotë objekt i nxehtë mund të vendoset në një dhomë të ftohtë dhe pritet në dhomë për të bërë pije freskuese dhe të ngrohta objekti – të ngrohtë, sepse gjërat kanë tendencë për të ftohur.

Eksperimentet e ndryshme kanë treguar se, madje edhe në nivelin kuantik, grimcat sillen varësisht nga kushtet fillestare  – me fjalë të tjera, ato lëvizin përpara.

Tani, ekipi i studiuesve ka studiuar kloroform, një molekulë e krijuar nga një atom karboni i lidhur me një atom hidrogjeni dhe tre deri në klorin. Pastaj përdorën një fushë të fortë magnetike për të ndarë bërthamat (dmth. Bërthama) e atomeve të karbonit dhe hidrogjenit kur molekulat u pezulluan në aceton dhe manipuluan karakteristikat e grimcave të tyre.

Kjo i lejoi të eksplorojnë sjelljen e tyre kur ngadalë ngrohnin bërthamat duke përdorur rezonancë magnetike bërthamore.

Sipas rregullave të kohës, të tilla si një bërthamë është ndezur, ajo duhet të transferojë lëvizjet e saj të rastit të grimcave të ftohtë, ndërsa ata nuk janë të njëjta temperaturë si ajo ndryshon që do të jetë i njohur në shtetet e tyre të energjisë.

Nën rrethana normale, kjo ishte pikërisht ajo që ndodhi. Por studiuesit gjetën një përjashtim mjaft intrigues kur grimcat ishin në korrelacion.

Kjo do të thotë se disa probabilitete të caktuara janë mbyllur falë ndërveprimeve të mëparshme, diçka si një version më i butë i tangencës kuantike.

Korrelacioni i grimcave bëri një ndryshim të rëndësishëm në mënyrën se si ndahej energjia. Grimcat e nxehta të hidrogjenit u bënë edhe më të ngrohta, ndërkohë që partneri i karbonit “cooler” u bë i ftohtë.

Me fjalë të tjera, studimi zbuloi një ekuivalent termodinamik të kthimit të kohës në një pjesë të vogël të Universit.

Kjo ishte e kufizuar në një madhësi shumë të vogël – teknologjia nuk do të na lejojë një makinë kohe që nuk do të kthehet në vitet ’60, por tregon se drejtimi i kohës nuk është absolut./bonzo.info/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *