10 aftësi që mund të mësoni nga udhëheqësit më të mirë në botë

10 aftësi që mund të mësoni nga udhëheqësit më të mirë në botë

Nëse kërkoni liderët më të shquar në internet, do të merrni një listë me shumë emra. Disa prej tyre do të tingëllojnë si të njohura për ju, por për shumë prej jush nuk keni dëgjuar as për këtë. Kur e shihni shumëllojshmërinë e listës së profesioneve, do t’ju bëhet e qartë se nuk ka rëndësi se çfarë po bëni apo çfarë është renditja juaj, por është e rëndësishme se si prania juaj ndikoi në ndryshimin. Pa marrë parasysh se çfarë mendoni për njerëzit në këtë listë, të gjithë kanë cilësi që kanë bërë ndryshime të mahnitshme. Këto janë aftësitë që mund të mësoni nga udhëheqësit më të mirë botërorë.

1. Jini të mëshirshëm

“Kur krijojmë identitetin e vërtetë, mund të themi gjëra që njerëzit zakonisht nuk besojnë se kanë kuptim. Ne mund t’i bëjmë ata të bëjnë gjëra që e konsiderojnë të pamundura. “- Bryan Stevenson

Bryan Stephenson është themeluesi i Equal Justice Initiative (EJI), dhe lufton varfërinë dhe diskriminimin racial në sistemin e drejtësisë. Bryan ka marrë gjithashtu çmime të shumta dhe fjalime për fuqinë e identitetit dhe dhembshurisë. Udhëheqja e tij ka të bëjë me të qenit i hapur dhe i vetëdijshëm për historinë e botës.

2. Jini vendimtar

“Është e nevojshme që të kemi besim në mes partnerëve dhe miqve. Besimi duhet të rindërtohet. “- Angela Merkel

Merkel është kancelarja e Gjermanisë. Ajo mbijetoi nga kriza financiare e Evropës dhe luajti një rol të madh në heqjen e recesionit në Gjermani. Ajo qëndron prapa disa vendimeve historike, si ruajtja e euros, reformat e energjisë, përfitimet për prindërit dhe heqja e rekrutimit.

Për të qenë udhëheqës, duhet të besoni në aftësitë tuaja. Është e rëndësishme të jesh me një kokë të pastër dhe të marrësh parasysh disa mundësi në konflikt. Nëse e gjeni veten në një situatë ku ju jeni të zhytur plotësisht në vendimet e mundshme, merrni përgjegjësi si Merkel.

3. Të jetë të ndryshëm

“Ajo që kam mësuar gjatë dekadave, duke folur dhe duke dëgjuar mijëra njerëz që nuk pajtohen me mua për klimën, na lidh shumë më tepër sesa që na ndan”. – Dr. Katharine Hayhoe

Katharine ka folur për ndryshimin e klimës për vite me librin e saj dhe serinë e saj të internetit. Përveç kësaj, ajo është një e krishterë që jeton në Teksas. Kohët e fundit, ndarja midis shkencës dhe fesë është aq e polarizuar saqë është e vështirë të besohet se dikush mund të jetë shkencëtar dhe një person fetar. Katarina është dëshmi se kjo është e mundur.

Udhëheqësi duhet të jetë në gjendje të marrë role të shumëfishta në të njëjtën kohë. Për shembull, një rol të rëndësishëm është futja e disiplinës. Është e rëndësishme që ju të mund të qetësoni sjelljen e pahijshme. Por, përveç kësaj, duhet të jesh realist, i lidhur dhe i dhembshur ndaj të tjerëve.

4. Bëhuni inovativ

“Ndihmoni të rinjtë. Ndihmoni njerëzit e vegjël. Sepse njerëzit e vegjël do të bëhen të mëdhenj. Të rinjtë do të kenë farat që do t’i mbillni në mendjen e tyre dhe kur ata rriten do të ndryshojnë botën.” – Jack Ma

Jack Ma është një ish-profesor i gjuhës anglez dhe themelues i Alibaba Group, kompania më e madhe në Kinë që gjeneroi 23 miliardë të ardhura në muajin mars. Është e rëndësishme që të krijoni zgjidhje kreative për problemet në zonën tuaj. Mundohuni të investoni në njerëz që mund të forcojnë aftësinë tuaj për të udhëhequr.

5. Qetësohuni

“Jam pak e shqetësuar që kur njerëzit kanë një problem, ata nxitojnë të vendosin se çfarë duhet të bëjnë.” – Janet Yellen

Janet ka kreditet për ekonominë e tanishme amerikane, e cila është shumë më e fortë se disa vjet më parë. Ajo ka një reputacion prej qetësuesin, domethënë një person i cili është ndërmjetës midis dy grupeve. Ky është një tipar i fortë i lidershipit që shpesh harrohet. Është e rëndësishme që të bashkoheni me 2 grupe me mendime të ndryshme dhe të realizoni një bisedë mes tyre.

6. Ruaj

“Paqja dhe solidariteti në Evropë nuk janë një ligj i natyrshëm. Ata kërkojnë kujdes, punë dhe ruajtje” -Helle Thorning Schmidt.

Helle është drejtor i Save the Children International. Ajo mbikëqyr programet humanitare dhe programet e zhvillimit që arrijnë deri në 55 milionë fëmijë në 120 vende. Para përfshirjes së saj në organizatë, ajo ishte një politikane nga Danimarka. Nëse dikush mund të mësojë diçka nga përmbledhja e saj e gjatë si udhëheqës, është qëndrueshmëria e saj. Ajo kaloi pjesën më të madhe të jetës duke kërkuar një mënyrë për të ndihmuar të tjerët. Secili lider duhet të jetë gati për një betejë të gjatë, për t’iu qasur problemeve të këmbënguljes dhe energjisë. Është e rëndësishme të kuptohet që ndonjëherë arma më e mirë që mund të përdoret është koha dhe durimi

7. Ndani njohuritë

“Unë jam një mësues. Kështu  e definoj veten. Një mësues i mirë nuk është vetëm dikush që u jep fëmijëve përgjigjet, por i kupton nevojat dhe sfidat dhe u jep atyre mjetet e nevojshme për sukses. Kështu që unë e shoh veten, çdo gjë që bëj pas politikës, do të lidhem me të mësuarit “- Justin Trudeau.

Justin Trudeau është kryeministri i 23-të i Kanadasë. Përvojat e tij si mësues, baba, udhëheqës dhe avokat formuan idealet e tij. Interesante, ai e sheh rolin e tij si kryeministër përmes syve të një mësuesi. Mësuesi duhet të njohë stilet e ndryshme të të nxënit dhe karaktere të ndryshme për të ndihmuar sa më shumë njerëz të jetë e mundur. Pothuajse çdo situatë mund të shndërrohet në një mundësi për të mësuar. Herën tjetër që vëreni se dikush po bën diçka ndryshe nga ju, shikoni dhe mund të mësoni diçka të re.

8. Zhvendosni kufijtë

“Unë e di se si maten kufijtë. I arrijmë ato, madje mund t’i lëvizi ato. Por kurrë nuk i kaloj  ” – Hu Shuli.

Hu Shuli është redaktor i revistës Caijing. Ndërsa disa gazetarë heshtin ose burgosen, ajo punon pa u lodhur për të lëvizur kufijtë e censurës në Kinë. Për shembull, kur një fatkeqësi serioze natyrore ndodh si një tërmet, është e rrezikshme që gazetarët të raportojnë për numrin e viktimave. Lajmi mund të shtypet për disa vjet, por Shulli  publikon rregullisht raporte në gazetën e saj. I njohur për gazetarinë e saj hulumtuese, ajo mori edhe titullin “Gruaja më e rrezikshme në Kinë”. Vullneti i saj për të lëvizur kufijtë e censurës u jep njerëzve informacion rreth botës rreth tyre. Ajo e di se si të luajë kufirin, duke ruajtur sigurinë e punonjësve të saj. Është e rëndësishme që secili lider të dijë rregullat dhe arsyen që i ka pas, në mënyrë që të jetë në gjendje të udhëheqë me efikasitet.

9. Bëhu një komunikues i mirë

“Nëse nuk kuptoni, bëni pyetje. Nëse e gjeni të sikletshme për të bërë një pyetje, thuajeni atë dhe kërkoni. Është e lehtë të njihesh kur çështja vjen nga një vend i mirë. Pastaj dëgjoni më shumë. Ndonjëherë njerëzit duan të ndjehen të dëgjuar, “- Chimanda Ngozi Adiche.

Chimamanda është një autore nga Nigeria. Veprat e saj janë përkthyer në mbi 30 gjuhë. Ajo është autore e Hibiscus Purple për të cilën ajo mori dy çmime. Ekziston edhe një fjalim i TED-it i quajtur “Rreziqet e një historie”. Në këtë prezantim, ajo paraqet idetë e saj nëpërmjet anekdotave, rrëfimeve dhe imazheve. Edhe pse shumë njerëz nuk mund ta kuptojnë përvojën e saj si një grua nga Nigeria, ata mund të mësojnë nga perspektiva e saj.

10. Jini fleksibël

“Duhet gjithmonë të hetojë se çfarë funksionon, të zhvilloni idetë tuaja dhe të ndryshoni mënyrën se si bëni gjërat”, –  Mark Benioff.

Mark është një argëtues amerikan në Internet, autor dhe filantrop. Ai është themeluesi i Salesforce, një kompani cloud computing. Modeli i tij për kompaninë ka ndryshuar shumë që nga fillimi. Për të mbetur i suksesshëm, udhëheqësi duhet të kuptojë se metodat që kanë punuar në të kaluarën nuk do të thotë se ata do të punojnë në të ardhmen. Pengesat me të cilat ballafaqohet një kompani po ndryshojnë vazhdimisht, prandaj lideri duhet gjithashtu të ndryshojë./bonzo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *