Studime të reja tregojnë çfarë ndodh me trurin tonë kur hamë shumë kripë.

Studime të reja tregojnë çfarë ndodh me trurin tonë kur hamë shumë kripë.

Një kohë gjatë supozohet që kripa nuk është aspak e shëndetshm. Studimet e e fundit kanë treguar që përveç zemrës dhe tensionit të gjakut është e dëmshmë edhe për gjëra tjera, shkruan Bon Zo.

Një studim i botuar në Nature Neuroscience zbuloi se minjtë që ishin ushqyer me shumë kripë treguan shenja të performancës së zvogëluar mendore. Arsyeja për këtë ishte se truri i tyre kishte mungesë të gjakut.

Minjtë që konsumonin shumë kripë treguan aftësi të kufizuara për të trajtuar detyrat, dhe në fund edhe mustaqet të tyre u ndalën. Është treguar gjithashtu një rritje e qarkullimit të interleukin-17, një substancë inflamatore që mund të ndryshojë sinjalet kimike në enët e gjakut të trurit.

Dr. Constantino Yadekola, drejtor i Institutit për Kërkime, tha:

“Pas 3 muajsh, minjtë treguan shenja të demencës. Ata janë shumë kuriozë dhe dëshirojnë të zbulojnë gjëra të reja, por me kalimin e kohës ata kanë humbur aftësinë për të identifikuar një subjekt normal. Kur minjtë donin të ndërtonin foletë, dhe kjo është diçka që ata bëjnë çdo ditë, ata nuk mund ta bëjnë këtë. ”

Ai zbuloi se diçka e ngjashme mund të ndodhte tek njerëzit. Hulumtimet e mëparshme lidhur me konsumimin e shumë kripës dhe reduktimin e funksioneve të trurit kanë treguar se kjo është e lidhur me problemet me presionin e gjakut.

Megjithëse duhet të konsumohet në mënyrë të moderuar./bonzo.info/

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *