Senzor për funksionimin e stomakut njerëzor

Senzor për funksionimin e stomakut njerëzor

Nga ankthi tek autizmi, hulumtimet e fundit kanë zbuluar se stomaku ynë dhe ajo që po ndodh në të ndikojnë në shëndetin e të gjithë trupit, kështu që trakti i tretjes duket të jetë shumë më kompleks se sa mendohet të jetë.

Tani, një sensor i ri që mund të gëlltitet mund të “hedh dritë” mbi dinamikën e sistemeve të stomakut që deri tani ishin të panjohura për ne.

Hulumtuesit nga Universiteti RMIT në Melburn, Australi, kanë publikuar gjetjet e bëra në hulumtimin e parë njerëzor me një kapsulë me madhësinë e një pilule projektuar për të ndihmuar mjekët për të zbuluar dhe për të diagnostikuar çrregullime dhe sëmundjet e stomakut, transmeton Bon Zo.

Sensor mund të vënë acid ashpër stomak dhe enzima në zorrë ndërsa regjistrimi kohë reale mat gazet në stomak (duke përfshirë hidrogjen, dioksid karboni dhe oksigjen), për dërgimin e tyre në një pajisje si një smartphone.

Ky është një zhvillim emocionuese në botën e shëndetit të tretjes, si sensorë që mund të gëlltisë mjete shumë më efektive për të matur aktivitetin e stomakut se çdo gjë që ka qenë më parë në dispozicion. Aktualisht 20% e popullsisë botërore do të ketë çrregullime gastrointestinale ndonjëherë në jetën e ju duhet t’i nënshtrohet colonoscopy invazive apo kirurgji, japin mostra stol për të analizuar aktivitetin e mikrobeve, etj

Por kjo testimi jo vetëm që ka konfirmuar sigurinë dhe efektivitetin e sensor, por zbuluar diçka të jashtëzakonshme në lidhje me stomakun.

Të dhënat e tij treguan se stomaku lëshonte kimikate oksiduese për të neutralizuar dhe shkatërruar molekulat “e huaja” që ishin më gjatë sesa duhet – një mekanizëm imunitar që ende nuk është vënë re apo raportuar.

Gjetjet gjithashtu sugjerojnë se një dietë që është jashtëzakonisht e pasur me fibra prodhon mbajtjen e oksigjenit në zorrës të trashë – diçka që nuk është vërejtur kurrë në të. Ky informacion i ri mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë se sa sëmundje e rëndë është kanceri i zorrës së trashë.

Rezultatet e këtij studimi të vogël kanë qenë mjaft inkurajues për kërkuesit për të krijuar një partneritet me kompaninë e zhvillimit të produktit Planet Innovation dhe për të formuar një kompani të quajtur Atmo Biosciences që do të përgatitet për një studim edhe më të madh. Ekipi gjithashtu fillon një proces për komercializimin e sensorëve si një mjet i mundshëm për diagnostikimin e shumë çrregullimeve abdominale – nga një absorbim i vogël i lëndëve ushqyese në kancer të zorrës së trashë./bonzo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *