6 gjëra që duhet të dini para se të hani ushqim në aeroplan

6 gjëra që duhet të dini para se të hani ushqim në aeroplan

Udhëtimet e gjata ndonjëherë kërkojnë të hani ushqim aeroplan. Ndihmësi i fluturimit Jennie Jordan thotë, “është koha të kesh frikë, shumë frikë”.

Këtu janë gjashtë faktet e saj të habitshme për ushqimin e aeroplanëve qe ju sjell Bon Zo.

1. Ushqimi juaj ndoshta ishte gatuar dje

Shumica e ushqimeve janë para-gatuar në terren, normalisht deri në 12 orë përpara kohës së nisjes së fluturimit. Ata pastaj janë të ngrirë dhe mbahen në magazina të mëdha derisa ata janë drejtuar nëpër aeroport dhe ngarkuar në aeroplanët.

Në varësi të gjatësisë së fluturimit dhe gjatësisë së vonesave të fluturimit, ushqimi mund të mbahen të ftohta në bord për 12 orë përpara se ekuipazhi i kabinës më në fund të nxisë furrat për ta ngrohur dhe për ta shërbyer atë.

2. Ushqimi i klasit të parë nuk është në të vërtetë i veçantë

Në qofte se në me tiketën ekonomike jeni përballur me makarona dhe keni ëndërruar për fetë e shijshme të biftekut, që jeni të sigurtë se po shërbejnë në klasën e parë, mendoni përsëri.

Agjencitë e fermave përgatisin  për një grusht firmash anonime ku punëtorët shkojnë nga një klient në tjetrin gjatë gjithë ditës. Pra, dreka juaj luksoze në klasë të lartë mund të ishte bërë nga të njëjtët njerëz që punojnë në drekën e klasës ekonomike.

3. Asnjëherë nuk do të ju shijoj

Presioni i ulët i ajrit dhe lagështia e ulët than hundët tona, gjë që e ngadalëson ndjenjën e shijes. Shkencëtarët madje thonë se zhurma ndikon në shijen – kështu që zhurma e motorëve në aeroplan prish darkën tonë. Dhe madje

Pasi ishte këshilltar i kuzhinës për një linjë ajrore të madhe për vite, Gordon Ramsay kohët e fundit tha se nuk kishte asnjë mënyrë që ai të hante në ajër.

“Unë e di ku ka qenë ushqimi dhe ku shkon dhe sa kohë ka pasur para se të futet në bord”, tha ai.

4. Ka një përbërës sekret ose dy

Kuzhinierët dhe shkencëtarët përpiqen ta bëjnëngrënie qiell të lartë pak më të mirë. Ata e dinë se disa ekstra përbërës ndihmojnë në kënaqësinë tonë, kështu që vakti është e mbingarkuar me kripë dhe piper. Ata gjithashtu kanë gjetur diçka të re, të ashtuquajturin ‘shijen e pestë’ të umamit, i cili ndikon në shumicën e ushqimeve në lartësi.

5. Nuk është e shëndetshme dhe është plot me sheqer të shtuar

Ne e humbasim aftësinë tonë për të shijuar sheqerin në 35.000 këmbë – kështu që pjesë plotësuese shtohen në ushqimin e avionit për të kompensuar. Dhe ndërsa pjesët mund të duken të vogla, ato mbushin një grusht të madh. Profesori i Universitetit të Oksfordit Charles Spence thotë se ne konsumojmë mesatarisht 3,400 kalori në një fluturim tipik me gjatësi të gjatë – kjo është e njëjtë me gjashtë Big Macs.

6. Ju nuk mund t’i besoni as ujit

“Për disa vitet e fundit miqtë e ekuipazhit të kabinës janë fiksuar nga fakti se rezervuarët e ujit në avionë nuk pastrohen kurrë”, thotë Jennie Jordan. Uji në këto tanke është i nxehtë për të bërë çaj dhe kafe – dhe si uji vlon në një temperaturë më të ulët në lartësi.

Do të kishi ngrënë sërisht në një aeroplan? /bonzo.info/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *