Si flasin njerëzit inteligjentë për veten e tyre?

Si flasin njerëzit inteligjentë për veten e tyre?

Ju mund të keni lexuar deklaratën publike të Donald Trump në Twitter për inteligjencën e tij superiore. Këto janë fjalët e presidentit inteligjent të Shteteve të Bashkuara:

“Gjatë gjithë jetës time, dy karakteristikat më të rëndësishme të mia pozitive ishin stabiliteti mendor dhe se jam me të vërtetë shumë i zgjuar. Hillary Clinton gjithashtu luajti në këto karta, por siç e dinë të gjithë, ata nuk arritën në luftë. Unë u bëra ylli më i madh televiziv nga një biznesmen shumë i suksesshëm, për t’u bëra President i Shteteve të Bashkuara (nga përpjekja e parë). Unë nuk mendoj se jam një njeri i zgjuar, por një gjeni … Dhe një gjeni i qëndrueshëm! ”

Ky tweet u provokua nga gazetari James Fallows, i cili i di shumë mirë njerëzit e famshëm inteligjentë. Ai ka intervistuar laureatët e Nobelit, presidentët e SHBA dhe ekspertët e teknologjisë, si Bill Gates, Steve Jobs dhe Elon Mask. Sipas kësaj, mund të thuhet se ai e di se si njerëz inteligjentë flasin për veten e tyre.

Nga përvoja e tij, Fallows argumenton se njerëzit e zgjuar tregojnë këto tre karakteristika:

1. Janë të vetëdijshëm se ata kanë një IQ të lartë

Jeta dhe njerëzit u’a kanë mësuar . Ata vunë re se ndërsa ata merren me sfida intelektuale me lehtësi, është shumë e vështirë për të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë, qoftë shahu, shkrimi ose zgjidhja e një problem biznesi.

2. Pothuajse asnjëri prej tyre nuk e thotë me zë të lartë, dhe nuk ka nevojë për të përmendur.

Shumica e njerëzve të shkëlqyer të përfaqësojë veten në një mënyrë që të tregojë se si i zgjuar. Mendjet e mëdha nuk kanë nevojë të thonë këtë. Ajo do të jetë si Roger Federer u paraqit me fjalët “Ju e dini, unë jam shumë i talentuar”, ose Meryl Streep pyesin: “A e ke parë shpërblimet e mia?” Ka disa përjashtime për njerëz të talentuar që me qëllim të theksoj se fakt. Muhamedi Ali është një prej tyre. Ai në mënyrë të përsëritur tha se ai ishte “më i miri” dhe me të vërtetë ishte.

3.Njerëzit e mençur e dinë atë që nuk e dinë.

Kjo është shenja më e madhe e inteligjencës së vërtetë. Sa më mirë të jetë aftësia njerëzore për të vëzhguar dhe vlerësuar, aq më shumë ka gjasa që një person të njohë kufijtë e tij.

Njerëzit inteligjentë janë të vetëdijshëm për të metat e tyre dhe nuk kanë turp t’i pranojnë ato. Ata gjithmonë i njohin dobësitë e tyre, siç janë aftësitë e dobëta komunikuese, mos-talentin muzikore, fakti se ato janë më të mira sesa në fjalë dhe anasjelltas, dhe e vërteta që asnjë individ nuk mund të dijë gjithçka.

“Njerëzit të cilët lexojnë seriozisht libra janë të befasuar nga dija që përmbajnë librat që përgjithmonë do të jenë jashtë arritjes së tyre. Është sikur të shikosh në një qiell të ndritshëm “, shkroi Fallows.

Sigurisht ka përjashtime, por është e vërtetë se shenja më e madhe e inteligjencës është vetëdijesimi i kufijve të tij dhe injorancës. Në shumicën e rasteve, njerëzit që janë shumë inteligjentë nuk duhet ta deklarojnë këtë fakt, ajo zbulohet natyrshëm me kalimin e kohës.

Njerëzit e mençur flasin rrallë për zgjuarsinë e tyre. Njerëzit shumë inteligjentë e dinë se është shumë arrogantë të komunikojnë të tjerëve se janë inteligjentë. Ajo mund t’i largojë njerëzit prej tyre, sepse ata nuk do të ndihen rehat në shoqërinë e një njeriu që është padyshim më inteligjent se ai.

Pse një gjeni duhet të bëjë shpreh gjenealitetin e tyre? Padyshim që do të na bënte të dyshonim, jo vetëm në inteligjencën e dikujt, por edhe në aftësitë shoqërore dhe vetëbesimin e tyre./bonzo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *