Pini kafe dhe rritni produktivitetin tuaj.

Pini kafe dhe rritni produktivitetin tuaj.

Pothuajse gjithkush ka një marrëdhënie të çuditshme me kafe, plot me dashuri dhe urrejtje. Ju e dini që kafe e tepërt nuk është e mirë për ju, por gjithashtu e dini se është një burim i madh energjie. Edhe nëse merrni një dozë të vogël të kafeinës, trupi juaj do t’i mjaftoj ajopër 8 deri 14 orë dhe pastaj do të ndiheni keq. Por a e dini se nëse pini kafe me një strategji, në vend që të kaloj në strategji, do të keni një rezervuar energjie?

Pirja e kafesë me një strategji

Chris Bailey, autori i librit Projekti i Produktivitetit, kuptoi se ishte i dehur nga kafeina, por ai nuk donte të hiqte dorë nga kafeja. Kështu që ai vendosi të provonte diçka pak më ndryshe – ai kishte një kafe para se të bënte diçka të rëndësishme. Për shembull, ai pinte kafe para se të mbajë një prezantim, duke shkruar diçka, ose para se të plotësonte një detyrim. Pa marrë parasysh se çfarë ishte detyra, ishte e rëndësishme që të kërkohej fokus dhe fuqia e trurit. Qëllimi i eksperimentit ishte i thjeshtë: Si të bëni maksimumin e efektit të kafesë para se të ndjeni “dehjen” prej saj?

Kafeina parandalon trurin nga thithja e një kimikalen të quajtur adenozinë. Adenozina ju jep një shenjë trurit tuaj se jeni të lodhur. Megjithëse kafeina bllokon thithjen e kimikales që ajo ende akumulon. Kur efekti i kafeinës kalon, truri juaj përthith adenozinë e grumbulluar. Kjo është arsyeja pse ju papritmas ndiheni të lodhur dhe doni të flini. Por nëse pini kafe ose ndonjë pije me kafeinë me një strategji, ju do të përfitoni më mirë nga koha kur truri juaj është “imun” ndaj adenozinës.

Kur nuk mund të pini kafe?

Para fillimit të konsumimit të pijeve me kafeinë, është e rëndësishme të ndiqni disa rregulla. Ju nuk mund të pini pije të joalkoolike ose alkoolike me kafeinë. Këto pije kanë disavantazhet e tyre që do t’ju bëjnë të ndiheni edhe më të lodhur pas kalimit të efektit të kafeinës. Në vend të kësaj, zgjidhni çaj të gjelbër ose pije tjera me kafeinë. Këto çaj janë të mbushura me antioksidantë që do t’ju ndihmojnë për të ngadalësuar dhe rregulluar dehjen nga kafeina.

Kur te konsumoni kafeinë?

Mos e përdorni kafeinën si ilaç. Qëllimi është të përdorim dritaren e produktivitetit dhe jo ta konsumojmë deri në fund të ditës. Është gjithashtu e rëndësishme të shmangni kafeinën nëse planifikoni të punoni në mënyrë kreative. Disa studime kanë treguar se kafeina dëmton aktivitetin e anës së djathtë të trurit. Nëse përputhet me orarin tuaj, konsumoni kafeinë në mes të orës 9:30 dhe 11:30. Gjatë kësaj periudhe, ai do të ketë ndikimin më të madh në energjinë tuaj, sepse pikërisht gjatë kësaj periudhe ju keni më shumë gjasa të ndiheni të lodhur. Sigurisht, shmangni kafeinën 8 orë përpara se të shkoni në shtrat, në mënyrë që të mos shqetësoni gjumin tuaj.

Për shkak se ju do të ndjeni mungesën e kafeinës rreth 8 deri në 12 orë pas konsumit, pini një kafe 12 orë para se të shkoni në një udhëtim të gjatë. Kjo do t’ju ndihmojë të fleni rrugës.

Kush mund të pijë kafeinë?

Në qofte se dëshironi të pini kafe, askush nuk mund të ju ndaloj. Por është e rëndësishme të dimë se ata kanë një ndikim të ndryshëm mbi të gjithë. Kafeina ka treguar se introvertët arrijnë rezultate më të dobëta kur janë nën presion apo kohë të kufizuar. Arsyeja për këtë është se introverts janë stimuluar nga rrethinat e tyre, dhe stimulimi nga kafeina mund të krijojë presion të madh. Interesante, tek ekstroverts është provuar të ketë një efekt krejtësisht të kundërt. Nëse jeni një person social dhe i hapur, konsumimi i kafeinës përpara një detyre të rëndësishme mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyeshme për ju.

Çfarë është më mirë për ju?

Një pjesë e strategjisë përfshin eksperimentimin. Ndoshta kupa në orën 6 të mëngjesit do të të mbajë deri në orën 10:00. Ose mund t’ju duhet të pini kafe pak më vonë, kur niveli i kortizolit natyrisht zvogëlohet. Ajo që është e rëndësishme është të zbuloni se çfarë ju përshtatet më së shumti dhe do të habiteni nga ndryshimi që mund të bëjë një filxhan kafe./bonzo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *