Pini kafe si italianë të vërtetë

Pini kafe si italianë të vërtetë

Deri në një farë mase, italianët shpikën mënyrën se si pjesa tjetër e botës përgatit dhe i shërben kafes. Nëse kafe ka një shtëpi shpirtërore, pa dyshim është Italia.

Përpjekjet e huaja për t’i përshtatur kafenë me milkshakes dhe frapoccino të çuditshme konsiderohen si përdhosje në Itali, ku është shërbyer tradicionalisht kafe. Shumë zinxhirë ndërkombëtarë ende nuk kanë hapur kafene, ndërkohë që ka kafene të pavarura që janë të pajisura  kamionë profesionistë kudo. Disa kafene datojnë në fillim të shekullit të 18-të. Caffe Fiori në Torino ka shërbyer kafe në Nietzsche, dhe kafja e Gran Caffe Renzelli ka qenë një biznes familjar që nga viti 1803.

Porosia

Shikoni kafen e parë italian si një ceremoni jozyrtare. Rregulli i parë – mos vendosni krem te dyfishtë. Shumica e kafesë italiane janë urdhëruar me një fjalë. Kafja e zakonshme është espreso. Macchiato është një espreso me pak qumësht. Americana është espreso me ujë më të nxehtë për pije më të gjatë. Mbreti i kafeve të bardha është kapuçino – esspres me qumësht të ngrohtë, dhe nganjëherë me çokollate.

Nuk ka madhësi të kafeve në Itali. Kapuçino standard shërbehet në një filxhan prej porcelani prej 180 mililitërësh. Qumështi i skremuar pothuajse nuk ekziston, por mund të gjeni një kafe pa kafeinë.

Pauza

Në Itali, nuk ka pothuajse asnjë mundësi për të marë kafe me vete. Përveç hekurudhave, rrallë do të gjesh një kafe për të marrë me vete. Edhe nëse jeni në nxitim, ju pritet të uleni në kafene. Italianët nuk janë mësuar të ulen të pinë një filxhan për orë të tëra. Një pushim për kafe njihet si “una pausa”, dhe e përfaqëson atë fjalë për fjalë. Merrni një kafshatë nga simite, gëlltisni espreso, shkëmbeni disa fjalë me kamarierin për disa skandale politike dhe ikni.

Tradicionalisht, kapuçino pihet në mëngjes. Disa madje e konsiderojnë gabim sikur ta pini pas orës 10:00. Megjithatë, të pish kapuçino pasdite ose natën nuk është i paligjshëm, por do të ishte mirë të kërkoheni falje kur porositni.

Shije

Një nga gjërat më të bukura rreth kafesë italiane është se pa marrë parasysh se në cilën pjesë të vendit jeni, cilësia është e mirë. Italianët e duan kafenë shumë të pjekur dhe shumë të hidhur. Ju nuk do të gjeni shijet e frutave apo artin e kafesë në Itali. Askush nuk dëshiron të presë 10 minuta  për një kafe. Shpejtësia e bankierëve italiane është me të vërtetë e pabesueshme.

Variacione

Megjithëse thjeshtësia është gjëja më e mirë, kultura e kafesë lejon ndryshime të vogla, disa prej të cilave janë rajonale. Caffè Corretto është pak espreso. Doppio është një espreso i dyfishtë që është më i miri për një hangover ose kur jeni të lodhur. Ristretto është një espreso me më pak ujë, por me të njëjtën forcë. Cappuccino scuro (cappuccino scrub) është kapuçino e bërë me më pak qumësht. Bicerin është një specialitet i rajonit Piemonte, veçanërisht Torino, dhe është rreth 200 vjeç. Ajo është bërë nga një shtresë e esspres, çokollatë e nxehtë dhe qumësht dhe është shërbyer në një tas qelqi. Ngjashëm është edhe marokkina (Marok), një tjetër shpikje e Piemonteit që është një përzierje e esspres, kakao dhe qumësht./bonzo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *