Qeliza të ankthit u identifkuan në tru

Qeliza të ankthit u identifkuan në tru

Në një studim të ri, neurologë nga Qendra Mjekësore Irving në Universitetin e Kolumbisë (CUIMC) dhe Universiteti i Kalifornisë, San Francisko (UCSF), identifikuan qelizat e trurit që dukeshin se kontrollonin ankthin.

Edhe pse këto “qeliza ankthi” u zbuluan në trurin e minjve (më saktësisht në hippocampus), shkencëtarët besojnë se qelizat e tilla ekzistojnë edhe në trurin e njeriut.

Kur qelizat e tilla aktivizohen, ato lëshojnë një sinjal në rajonet e trurit që shkaktojnë sjellje ankthi. Në minj në studim, kjo sjellje nënkuptonte shmangien e zonës ku nuk ndiheshin të sigurt, ose duke e lënë atë zonë për të kaluar në një vend të sigurt. Në këto kafshë qelizat e ankthit u aktivizuan sa herë që ishin në vende ku kishin frikë – të tilla si hapësira të hapura ose platforma të ngritura ku ata ishin më të ekspozuar ndaj kërcënimit të grabitësve.

Për qëllimet e studimit, studiuesit përdorën një teknikë të njohur si optogenetikë për të kontrolluar sinjalizimin e neuroneve. Kështu, kur ata “përfshinin” aktivitetin e qelizave në tru, minjtë treguan një nivel më të lartë të ankthit dhe nuk dëshironin të eksploronin rrethinën e tyre.

Ankthi ka një qëllim shumë të veçantë në kafshë – duke i ndihmuar ata të ndiejnë rrezikun e shmangies së mjediseve potencialisht të rrezikshme. Është një pjesë e natyrshme e përdorur e jetës – derisa të bëhet e pakontrolluar.

Trajtimi i çrregullimeve të ankthit tek njerëzit nuk është e lehtë, pasi shumë nga metodat aktualisht në përdorim kanë pasoja domethënëse negative. Duke gjetur “qeliza të ankthit” në hippocampus, hapen mundësi të reja për krijimin e trajtimeve të reja ose përmirësimin e atyre ekzistuese./bonzo.info/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *