Torta e çokolladës në mëngjes ndihmon për dobësim

Torta e çokolladës në mëngjes ndihmon për dobësim

Që fëmijë na kanë mësuar se një tortë me çokollatë hahet për disa raste (zakonisht një ditëlindje), nuk është kurrë për drekë apo darkë, por pas vakteve.

Tani, një studim nga Universiteti i Tel Aviv thotë të hashë torte prej çokollade në mëngjes ju ndihmonë atyre që mbajnë dietë.

Për studim hulumtues janë mbledhur 193 të rriturit mbipeshë, nga të cilat gjysma janë caktuar për të konsumuar një mëngjes të përzemërt (600 kalori) e cila përfshinte ëmbëlsirë si tortë ose krofne, ndërsa gjysma tjetër kanë ngrënë një mëngjes prej 300 kalorive.

Të dy grupet e hëngrën të njëjtin numër të kalorive – 1600 në ditë burra dhe 1.400 gra, dhe grupi që kishte një mëngjes të gjerë të pasur më pak kalori (300-400 kalori) në krahasim me grupin tjetër.

Pas 16 javëve, pjesëmarrësit në të dy grupet humbën pothuajse numrin e njëjtë të paund, dhe ata u sugjeruan që t’i përmbaheshin të njëjtën dietë në fund të studimit.

Grupi që hëngri mëngjes kishin rifituar një mesatare prej 11 kg, ndërsa ata me mëngjes të zgjeruar kanë humbur një mesatare 6 kg shtesë – edhe një herë duke konfirmuar se mëngjesi me të vërtetë është vakti më i rëndësishëm i ditës.

Edhe më interesant është fakti se grupi që hëngri mëngjes një ëmbëlsirë kishin nivele të ulëta të ghrelin (hormon që stimulon oreksin) dhe më pak është uritur gjatë ditës.

Arsyeja për këtë është se pas zgjimit truri ka nevojë për energji dhe në atë kohë të ditës trupi konverton ushqimin në energji deri më vonë gjatë ditës, ose ruhet në yndyrë, dhe ëmbëlsira në mëngjes zakonisht zvogëlon nevojën për karbohidratet më vonë gjatë ditës.

Sigurisht, marrja e vazhdueshme e sheqerit të rafinuar dhe miell në trup nuk është e mirë për askënd, kështu që të hahet një copë tortë për mëngjes nuk duhet të ju bëhet shprehi./bonzo.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *