Bimët që shkëlqejnë një ditë mund të zavendësojnë llambat

Bimët që shkëlqejnë një ditë mund të zavendësojnë llambat

Inxhinierët nga MIT zhvilluan një barishte të ndritshme që shkëlqen në vetë errësirën.

Ekipi i studiuesve të udhëhequr nga Seon-Yeong Kwak krijoi atë pa e modifikuar gjenetikisht, dhe shpresojmë që një ditë hulumtimi i tyre do të ndihmojë në zvogëlimin e varësisë sonë nga ndriçimi elektrik.

Vizioni i tyre ishte krijimi i një barishte që do të funksionojë si një llambë tavoline që nuk do të duhet të futni në energji elektrike, sepse drita është mundësuar nga energjia e metabolizmit të barit vetë.

Për disa vitet e fundit, hulumtuesit në Laboratorin MIT kanë punuar në një zonë kërkimore të quajtur nanobionikë të bimëve, e cila përfshin futjen e nanopartikulave në qeliza bimore për të kryer një detyrë të veçantë.

Së pari, këto grimca u tretën në një lëng në të cilin bimët ishin zhytur, të cilat më pas u nënshtruan presionit. Ky proces hap shtresën – poret e vogla të gjetheve – që lejojnë që nanopartikalet të depërtojnë.

Për të prodhuar bimët që shkëlqejnë, ekipi mbushi nanopartikalet me enzimin luciferazë dhe molekulën luciferin. Këto kimikate, kur kombinohen, krijojnë bioluminescence në zjarrfikës, disa kandil deti dhe kafshë të tjera detare. Luciferasi në të vërtetë heq luciferin, i cili si rezultat krijon dritë.

Këto nanopartikula u injektuan në barishte Nasturtium officinale, e cila është një lakërishtë, e cila prodhon dritë me fuqi si një rreze komerciale LED me 1 mikronë.

Në fillim, barishte u ndez për rreth 45 minuta, e cila u shtri më vonë në 3.5 orë. Qëllimi i hulumtuesve është të krijojë një trajtim për të cilin bimët do të transferojnë këtë tipar të ndritshëm tek “pasardhësit”, gjë që do të lejonte, për shembull, dritat e rrugës një ditë të zëvendësoheshin me rreshta drurësh.

Ata gjithashtu treguan se mund ta fikin dritën duke futur një inhibitor luciferasi në fabrikë, gjë që do të lejonte zhvillimin e një barishte që nuk do të ndriçonte kur, për shembull, do të ndiejë lindjen e diellit./bonzo.info/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *