Shkencëtari trondit botën/ Ja kur do të fillojë Lufta e III Botërore

Shkencëtari trondit botën/ Ja kur do të fillojë Lufta e III Botërore

A jemi duke u drejtuar drejt një lufte të re botërore? Një studim i fundit ka gjetur se bota është duke shkuar drejt një lufte tjetër globale. Pavarësisht nga konfliktet e shumëfishta në të gjithë globin, nuk ka pasur një konflikt të madh global në dekada.

Shkencëtari kompjuterik i Universitetit të Kolorados Aaron Clauset përmes një studimi ka gjetur se gjasat janë të mëdha për shpërthimin e një lufte të madhe globale.

Projekti Korrelatet e Luftës është një bazë e të dhënave e luftës, e cila përfshin datat dhe vdekjet që nga luftrat e vitit 1823.

Të dhënat nuk përfshijnë luftërat civile apo veprimet terroriste, as konfliktet si ato në Siri dhe Jemen, teknikisht të përshkruara si luftëra civile.

Ai ka studiuar gjendjen e botës para, gjatë dhe pas një konflikti të konsiderueshëm, për të parë në shoqëria po ecën drejt një lufte të madhe.

Hulumtimi i tij zbuloi se një periudhë dekadash pa një luftë të madhe, e quajtur “një paqe e gjatë”, nuk është një ngjarje e tillë e rrallë dhe se mund të ndryshojë lehtë. Sipas Clauset, “modeli i gjatë i paqes do të duhej të qëndrojë për të paktën 100 deri në 150 vjet para se të mund të quhej një trend i vërtetë”.

“Këto modele tregojnë se si paqja e zgjatur dhe periudha e dhunës së madhe që i parapriu asaj nuk janë modele statistikore të pazakonta në seri kohore realiste, por janë stacione të një konflikti të ri”, tha ai.

Mënyra historike e luftës duket se nënkupton që paqja e gjatë mund të jetë shumë më e brishtë sesa që mbështetësit besojnë.

“Këto rezultate nënkuptojnë se paqja e tanishme mund të jetë shumë më e brishtë sesa që besojnë proponentët”, shtoi Clauset.

Clauset gjithashtu përdori modelin e tij kompjuterik për të parashikuar se kur mund të ndodhë vdekja e njerëzimit.

Ai vlerësoi se mund të jetë në çdo kohë ndërmjet 383 dhe 11, 489 viteve që nga koha e sotme./arbresh.info

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *