Stresi bën që t’i pranoni më qetë lajmet e këqija

Stresi bën që t’i pranoni më qetë lajmet e këqija

Stresi mund t’ju lë ndjenjën e të qenit i ngatërruar, egërsuar por edhe i humbur.

Megjithatë, një studim i ri habitshëm ka gjetur se stresi siguron qartësi në disa situate, njofton Klan Kosova.

Ai i bën njerëzit më të mirë në pranimin e ndonjë lajmi të keq.

Neuroshkencëtarët në Universitetin e Kolegjit të Londrës studiuan zjarrfikësit në Kolorado përditë, nga larja e kamionëve dhe ushqimeve të gatimit, për t’iu përgjigjur një emergjence.

Ata u kërkuan që të vlerësonin rreziqet e tyre për të përjetuar ngjarje të ndryshme traumatike të jetës, të tilla si një aksident me makinë apo mashtrime, pastaj u dha lajme të mira ose lajme të këqija – ose se rreziku i tyre ishte më i ulët ose më i lartë se sa kishin mend.

Në kohë pushimi, zjarrfikësit ishin tepër optimistë për shanset e tyre dhe ishin më pak të vëmendshëm ndaj detajeve të informacionit të ri.

Por në kohë stresi, ata ishin hiper-vigjilentë rreth rreziqeve të tyre dhe përpunonin fort çdo hollësi të lajmit të keq që u ishte dhënë.

Përsëritja e këtij studimi me skanimet e trurit mbi studentët në një laborator, ata e panë se mprehja e mendjes u nxit nga një goditje në nivelet e kortizolit (hormoni i stresit), duke shkaktuar një lloj vizioni të tunelit që të fokusohet në kërcënimin në fjalë – çështje personale apo trazira politike, njofton Klan Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *