Shifrat dhe faktet më interesante nga historia e Botërorëve…

Shifrat dhe faktet më interesante nga historia e Botërorëve…

Mësoni disa nga shifrat dhe faktet nga veprimtaria më e rëndësishme e futbollit, e cila pritet të fitojë pas dy javësh në Rusi, Kupa e Botës, ajka e këtij sporti. Zhvillohet një herë në katër vjet dhe është veprimtaria sportive më e ndjekur e planetit, edhe më shumë se Olimpiada…

REKORDET EKIPORE

Më shumë tituj të fituar – 5, Brazili (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Më shumë finale të luajtura – 8, Gjermania (1954, 1966, 1974, 1982, 1986, 1990, 2002, 2014)

Më shumë podiume – 12, Gjermania 1934, 1954, 1966, 1970, 1974, 1982, 1986, 1990, 2002, 2006, 2010, 2014)

Më shumë gjysmëfinale – 13, Gjermania (1934, 1954, 1958, 1966, 1970, 1974, 1982, 1986, 1990, 2002, 2006, 2010, 2014)

Më shumë pozicionime në “Top 10” – 17, Gjermania (në çdo turne me përjashtim të 1930, 1938 dhe 1950), Brazil (në çdo turne me përjashtim të 1934, 1966 dhe 1990)

Më shumë pozicionime në “Top 16” – Brazili (në çdo veprimtari)

Më shumë pjesëmarrje – Brazili (në çdo veprimtari, përfshi 2018)

Më shumë vende të dyta – 4, Gjermania (1966, 1982, 1986, 2002)

Më shumë vende të treta – 4, Gjermania (1934, 1970, 2006, 2010)

Më shumë vende të katërta – 3, Uruguaji (1954, 1970, 2010)

Më shumë vende nga 5 te 8 – 8, Anglia (1950, 1954, 1962, 1970, 1982, 1986, 2002, 2006)

Më shumë vende nga 9 te 16 – 13, Meksika (1930, 1950, 1954, 1958, 1962, 1966, 1978, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014)

Fitues radhazi – 2 herë, Italia (1934–1938) dhe Brazili (1958–1962)

Më shumë finale radhazi – 3 herë, Gjermania (1982–1990) dhe Brazili (1994–2002)

Më shumë podiume radhazi – 4 herë, Gjermania (2002–2014)

Më shumë gjysmëfinale radhazi – 4 herë, Gjermania (2002–2014)

Më shumë finale të humbura radhazi – 2, Holanda (1974–1978) dhe Gjermania (1982–1986)

Më shumë trofe radhazi nga një kontinentet – Europa (2006–2014)

Diferenca më e madhe mes trofeve – 44 vjet, Italia (1938–1982)

Diferenca më e madhe mes dy finaleve – 48 vjet, Argjentina (1930–1978)

Diferenca më e madhe mes dy pjesëmarrjeve – 56 vjet, Egjipt (1934–1990), Norvegjia (1938–1994)

Pozicionimi më i mirë i një ekipi vendas – Kampion, Uruguaji (1930), Italia (1934), Anglia (1966), Gjermania Perëndimore (1974), Argjentina (1978), Franca (1998)

Pozicionimi më i keq i një ekipi vendas – 20, Afrika e Jugut (2010)

Pozicionimi më i keq i një ekipi kampion në fuqi: Eliminim në grupe, Italia (1950, 2010), Brazili

Skuadra që ka shkuar më shumë në finale, pa fituar titullin: 3, Holanda (1974, 1978, 2010)

Skuadra që është ngjitur më shumë në podium, pa fituar titullin: 4, Holanda (1974, 1978, 2010, 2014)

Më shumë pjesëmarrje pa kaluar asnjëherë raundin e parë: 8, Skocia (1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, 1998)

Më pak pjesëmarrje, por gjithmonë e kualifikuar në raundin e dytë: 3, Irlanda (1990, 1994, 2002)

Më shumë pjesëmarrje pa fituar asnjë ndeshje – 3, Bolivia (1930, 1950, 1994) dhe Honduras (1982, 2010, 2014)

Finalja që është luajtur më shpesh – 3, Argjentinë-Gjermani (1986, 1990, 2014)

REKORDET INDIVIDUALE

Më shumë tituj kampion – 3, Pele (Brazil, 1958, 1962, 1970)

Më shumë pjesëmarrje  – 5, Antonio Carbajal (Meksikë 1950–1966), Lothar Matthaus (Gjermani, 1982–1998), Gianluigi Buffon (Itali, 1998 (nuk luajti asnjë minutë), 2002–2014)

Më shumë finale të luajtura – 3, Nilton Santos (Brazil 1950, 1958, 1962), Pelé (Brazil 1958, 1962, 1970), Pierre Littbarski (Gjermani 1982, 1986, 1990), Lothar Matthaus (Gjermani 1982, 1986, 1990), Cafu (Brazil, 1994, 1998, 2002), Ronaldo (Brazil, 1994, 1998, 2002)

Më shumë podiume – 4, Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2014)

Më shumë prani në “ekipi ideal” – 3, Djalma Santos (Brazil, 1954–1962), Franz Beckenbauer (Gjermani, 1966–1974), Philipp Lahm (Germany, 2006–2014)

Më shumë ndeshje të luajtura – 25, Lothar Matthaus (Gjermani, 1982–1998)

Më shumë ndeshje me eliminim direkt – 14, Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2014)

Më shumë minuta të luajtura – 2,217 minuta, Paolo Maldini (Itali, 1990–2002)

Më shumë ndeshje të luajtura në eliminatore – 68, Ivan Hurtado (Ecuador, 1994–2010)

Më shumë fitore – 17, Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2014)

Më shumë ndeshje si kapiten – 16, Diego Maradona (Argjentina, 1986–1994)

Më shumë turne si kapiten – 4, Rafael Marquez (Meksikë, 2002–2014)

Më shumë ndeshje të nisura nga stoli – 11, Denilson (Brazil, 1998–2002)

Futbollisti më i ri – 17 vjeç e 41 ditë, Norman Whiteside (Irlanda e Vetiut), kundër Jugosllavisë, 1 qershor 1982

Futbollisti më i ri në finale – 17 vjeç e 249 ditë, Pele (Brazil), kundër Suedisë, 29 qershor 1958

Futbollisti më i ri në një eliminatore – 13 vjeç e 310 ditë, Souleymane Mamam (Togo), kundër Zambia, 6 maj 2001

Kapiteni më i ri – 21 vjeç e 109 ditë, Tony Meola (SHBA), kundër Çekosllovakisë, 10 qershor 1990

Futbollisti më i vjetër – 43 vjeç e 3 ditë, Faryd Mondragon (Kolumbi), kundër Japonisë, 24 qershor 2014

Futbollisti më i vjetër në një finale – 40 vjeç e 133 ditë, Dino Zoff (Itali), kundër Gjermanisë Perëndimore, 11 korrik 1982

Futbollisti më i vjetër në eliminatore – 46 vjeç e 175 ditë, MacDonald Taylor (Ishujt Virgin), kundër St.Kits&Nevis, 18 shkurt 2004

Kapiteni më i vjetër – 40 vjeç e 292 ditë, Peter Shilton (Angli), kundër Italisë, 7 korrik 1990

Futbollisti më i vjetër që ka debutuar në Kupën e Botës – 39 vjeç e 321 ditë, David James (Angli), kundër Algjerisë, 18 qershor 2010

Diferenca më e madhe në të njëjtën skuadër – 24 vjeç dhe 42 ditë, 1994, Kameruni (Rigobert Song: 17 vjeç e 358 ditë; Roger Milla: 42 vjeç e 35 ditë)

Diferenca më e madhe në një ekip kampion – 21 vjeç e 297 ditë, 1982, Itali (Dino Zoff: 40 vjeç e 133 ditë, Giuseppe Bergomi: 18 vjeç e 201 ditë)

REKORDE TE TJERA

Më shumë gola të shënuar – 16, Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2014)

Më shumë gola të shënuar në eliminatore – 39, Carlos Ruiz (Guatemala, 2002–2016)

Më shumë gola në një veprimtari – 13, Just Fontaine (Francë, 1958)

Më shumë gola të shënuar në një ndeshje – 5, Oleg Salenko (Rusi), kundër Kamerunit, 1994

Më shumë gola në një ndeshje të humbur – 4, Ernest Wilimowski (Poloni), kundër Brazilit, 1938

Më shumë gola të shënuar në një eliminatore – 13, Archie Thompson (Australi), kundër Samoa, 2002

Më shumë gola në një finale – 3, Geoff Hurst (Angli), kundër Gjermanisë, 1966

Më shumë gola të shënuar në finale – 3, Vava (Brazil), Pele (Brazil), Geoff Hurst (England), Zinedine Zidane (France)

Më shumë ndeshje me të paktën një gol të shënuar – 11, Ronaldo (Brazil, 1998–2006), Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2014)

Më shumë ndeshje radhazi me gol – 6, Just Fontaine (Francë, 1958) dhe Jairzinho (Brazil, 1970)

Më shumë ndeshje me të paktën dy gola – 4, Sandor Kocsis (Hungari, 1954), Just Fontaine (Francë, 1958), Ronaldo (Brazil, 1998–2006) dhe Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2010)

Më shumë ndeshje radhazi me të paktën dy gola – 4, Sandor Kocsis (Hungari, 1954)

Më shumë tregolësha radhazi – 2, Sandor Kocsis (Hungari, 1954), Just Fontaine (Francë, 1958), Gerd Muller (Gjermani, 1970) dhe Gabriel Batistuta (Argjentina, 1994, 1998)

Më shumë gola të shënuar duke e nisur ndeshjen nga stoli – 3, Laszlo Kiss (Hungari), kundër El Salvador, 1982

Më shumë Botërore me të paktën një gol – 4, Pele (Brazil, 1958–1970), Uve Seeler (Gjrmania, 1958-1970) dhe Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2014)

Më shumë Botërore me të paktën dy gola – 4, Uwe Seeler (Gjermani, 1958–1970) dhe Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2014)

Më shumë Botërore me të paktën tre gola – 3, Jurgen Klinsmann (Gjermani, 1990–1998), Ronaldo (Brazil, 1998–2006) dhe Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2010)

Më shumë Botërore me të paktën katër gola – 3, Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2010)

Më shumë Botërore me të paktën pesë gola – 2, Teofilo Cubillas (Peru, 1970, 1978), Miroslav Klose (Gjermani, 2002–2006) dhe Thomas Muller (Gjermani, 2010–2014)

Periudha më e gjatë nga goli i parë në të fundit – 12 vite, 1 muaj dhe 7 ditë, Miroslav Klose (Gjermani, 1 qershor 2002 – 8 korrik 2014)

Golashënuesi i parë – Lucien Laurent (Francë), kundër Meksikës, 13 qershor 1930

Golashënuesi më i ri – 17 vjeç, 7 muaj e 27 ditë, Pelé (Brazil), kundër Uells, 19 qershor 1958

Golashënuesi më i ri i një triplete – 17 vjeç, 8 muaj e 1 ditë, Pele (Brazil), kundër Francë, 24 qershor 1958

Golashënuesi më i ri në një finale – 17 vjeç, 8 muaj e 6 ditë, Pele (Brazil), kundër Suedia, 29 qershor 1958

Golashënuesi më i vjetër – 42 vjeç, 1 muaj e 8 ditë, Roger Milla (Kamerun), kundër Rusia, 28 qershor 1994

Golashënuesi më i vjetër i një triplete – 33 vjeç, 5 muaj e 8 ditë, Tore Keller (Suedi), kundër Kuba, 12 qershor 1938

Golashënuesi më i vjetër në një finale – 35 vjeç, 8 muaj e 21 ditë, Nils Liedholm (Suedi), kundër Brazil, 29 qershor 1958

Më shumë penallti të shënuara – 4, Eusebio (Portugali), Rob Rensenbrink (Holandë), Gabriel Batistuta (Argjentinë)

Më shumë penallti të humbura – 2, Asamoah Gyan (Ganë)

Goli më i shpejtë – 11 sekonda, Hakan Sukur (Turqi), kundër Koresë së Jugut (2002)

Goli më i shpejtë nga një lojtari i fundit nga stoli – 16 sekonda, Ebbe Sand (Danimarkë), kundër Nigerisë, 1998

Goli më i shpejtë në finale – 90 sekonda, Johan Neeskens (Holandë), kundër Gjermanisë Perendimore, 1974

Goli më i shpejtë në eliminatore – – 8.1 sekonda, Christian Benteke (Belgjikë), kundër Gjibraltar, 2018

Dygolëshi më i shpejtë – 69 sekonda, Toni Kroos (Gjermani), Brazil, 2014

Goli më i vonë – Minuta 120, Geoff Hurst (Angli), kundër Gjermanisë, 1966

Futbollisti që ka gjyqtar më shumë penallti pas shtesës – 3, Roberto Baggio (Itali) (1990 gol, 1994 e humbur, 1998 gol)

Portieri me më shumë ndeshje pa pësuar gol – 10, Peter Shilton (Angli, 1982–1990) dhe Fabien Barthez (Francë, 1998–2006)

Më shumë minuta pa pësuar gol – 517, Walter Zenga (Itali, 1990)

Më shumë gola të pësuar – 25, Antonio Carbajal (Meksikë) dhe Mohamed Al-Deayea (Arabia Saudite)

Më shumë gola të pësuar në një veprimtari – 16, Hong Duk-Yung (Koreja e Jugut), 1954

Më shumë gola të pësuar në një ndeshje – 10, Luis Guevara Mora (El Salvador), kundër Hungari, 1982

Trajneri me më shumë ndeshje – 25, Helmut Schon (Gjermani, 1966–1978)

Trajneri me më shumë fitore – 16, Helmut Schon (Gjermani, 1966–1978)

Më shumë tituj: 2, Vittorio Pozzo (Itali, 1934–1938)

Më shumë pjesëmarrje në fazën finale: 6, Carlos Alberto Parreira (1982, 1990–1998, 2006, 2010)

Më shumë kombe të drejtuar në Botëror: 5, Bora Milutinovic (Meksikë, 1986, Kosta Rika, 1990, SHBA, 1994, Nigeri, 1998, Kinë, 2002) dhe Carlos Alberto Parreira (Kuvajt, 1982, EBA, 1990, Brazil, 1994 dhe 2006, Arabia Saudite, 1998, Afrika e Jugut, 2010)

Më shumë fitore radhazi – 11, Luiz Felipe Scolari (Brazil 2002, 7 fitore + 4 fitore Portugali, 2006)

Trajneri më i ri: 27 vjeç e 267 ditë, Juan Jose Tramutola (Argjentina, 1930)

Trajneri më i vjetër: 71 vjeç e 317 ditë, Otto Rehhagel (Greqi, 2010)

Më shumë trofe të fituar si futbollist dhe si trajner: 3, Mario Zagallo, Brazil (1958-1962 si futbollist, 1970 si trajner) (Telesport)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *