7 gjëra që ‘vajzat e këqija’ bëjnë për të qenë të lumtura

7 gjëra që ‘vajzat e këqija’ bëjnë për të qenë të lumtura

Jill P. Weber, një psikolog nga Uashingtoni, pohon që se në një moshë të caktuar vajzat përpiqen të bëjnë vetëm gjërat që i bëjnë ato të ndihen më të lumtura.

Ato i mësojnë mirë sjelljet e mira dhe prandaj dëgjojnë më shpesh lavdërimet. Më vonë, në moshë madhore, gratë vazhdojnë të kërkojnë prova të “mirësisë” së tyre, gjë që shpesh dëmton lumturinë e tyre. Megjithatë, ka edhe vajza të ‘keqe’ mes tyre – ata që kujdesen më shumë për kënaqësinë e tyre.

Bright Side vendosi të kuptojë se si jetojnë ato vajza të këqija dhe pse i bën ato më të lumtura se vajzat ‘të mira’.

1. Ato flenë.

Gratë që vlerësojnë bukurinë dhe shëndetin i japin përparësi gjumit mbi projektet në punë dhe punët e shtëpisë. Ato kurrë nuk e sakrifikojnë kohën e tyre të fjetjes për gjëra të pafund, çdo ditë. Ato janë të vetëdijshëme se nëse privojnë veten nga një ose dy orë shtesë në shtrat, ato mund të dëmtojnë kapacitetin e tyre për të punuar, si dhe aftësinë e tyre për të marrë vendime dhe për të formuar marrëdhënie.

2. Ato nuk kanë turp të ndjekin hobin e tyre

Ne të gjithë kemi kënaqësi mëkatare që ndonjëherë ndihemi dhe të trembura për ta pranuar. Por gratë e sigurta nuk ndihen të turpëruara nga hobi i tyre. Ato nuk mendojnë se duken më pak të arsimuara ose interesant kur zgjedhin të shikojnë një shfaqje realiteti në vend të një kryevepre arthouse, ose kur ato preferojnë të lexojnë Twilight në vend të Hemingway.

Leonard Reinecke nga Universiteti i Mainzit e konsideron këtë sjellje të ndjeshme. Ai pohon se nganjëherë ne duhet të heqim tabutë nga kënaqësitë fajtore, sepse çdo herë që e kufizojmë veten nga ajo, vullneti ynë dobësohet. Prandaj, duke kënaqur dobësitë tona të vogla herë pas here, ne mbajmë aftësinë për të treguar durim dhe këmbëngulje në arritjen e qëllimeve të mëdha.

3. Ato nuk vuajnë nga dashuria e pajustifikuar.

Kjo nuk do të thotë se të gjitha vajzat ‘e këqija’ janë joshëse fatale që nuk e dinë se çfarë është refuzimi nga burrat. Ajo që i bën ato të ndryshme nga të tjerët është se ato nuk kalojnë muaj duke shikuar nëpër fotot e tyre të vjetra dhe duke shpresuar për një të ardhme të lavdishme me ish-at e tyre pasi ai kishte thyer marrëdhënien.

Pse duhet të marrin shumë kohë vajza “e mira” për të harruar refuzimin? Shkencëtarët thonë se kjo është e gjitha për shkak të edukimit “femëror” klasik – që nga një moshë shumë e hershme, vajzat mësohen se forca dhe fuqia e tyre qëndron në aftësinë e tyre për t’u pëlqyer nga të tjerët, si dhe aftësinë e tyre për t’i kënaqur njerëzit. Pas rritjes, ato vazhdojnë të besojnë në këtë. Ata perceptojnë një refuzim nga njerëzit si një shenjë se ata nuk kanë bërë më të mirën e tyre për t’u pëlqyer nga objekt i pasionit të tyre dhe të përpiqen për të korrigjuar situatën.

Gratë e zgjuara nuk kanë ndonjë iluzion në lidhje me këtë. Në vend të kësaj, ata përpiqen të qëndrojnë të hapur për njerëz të rinj dhe shpesh përfundojnë duke krijuar një marrëdhënie të re ku ata janë të dashur pa marrë parasysh përpjekjet e tyre.

4. Ato largohen nga takimet kur të tjerët janë vonë.

Rregulli 15 minutësh nuk punon për ta. Ata e vlerësojnë kohën e tyre dhe nuk e humbasin atë për ata që nuk e vlerësojnë kohën e njerëzve të tjerë. Bllokimi i trafikut, këmbët e thyera, kafeja e derdhur në një këmishë dhe zonjat e vjetra që kanë nevojë për ndihmë për të kaluar rrugën, nuk konsiderohen si arsye serioze për të qenë vonë, por shenjat e fshehura të mosrespektimit dhe ngurrimit për të qenë në një takim.

Psikologët besojnë se duke qenë njerëz të vonuar njerëzit nënvlerësuan faktin se një takim nuk është mënyra më e mirë për të kaluar kohën e tyre. Edhe në qoftë se një pengesë e paparashikueshme del në rrugën tuaj, është më mirë të ripoziciononi mbledhjen sesa të bëni një person të presë për ju gjatë gjithë orës. Një grua që e vlerëson kohën e saj nuk do ta humbasë atë duke pritur.

5. Ato shprehin pakënaqësinë e tyre menjëherë.

Është thënë shumë herë se shtypja e emocioneve negative mund të jetë e rrezikshme për trupin dhe marrëdhëniet me njerëzit që ju rrethojnë. Megjithatë, shumë njerëz vazhdojnë të gëlltisin shkelje, pakënaqësi dhe zhgënjim rregullisht për të shmangur një argument ose për të mos treguar agresion. Gratë e zgjuara e dinë se nuk mund ta përmirësosh një marrëdhënie duke shmangur konfliktin.

Duke shtyrë vazhdimisht marrëdhënie sqaruese, ne në mënyrë të pavetëdijshme fillojmë të shmangim njerëzit, vendet dhe situatat që shkaktojnë emocione negative brenda nesh. Më shpesh ndodh, aq më i dobët shoqëror dhe më shumë kufizime që kemi vënë në jetën tonë.

Kjo është arsyeja pse vajzat ‘e këqija’ diskutojnë menjëherë keqkuptimet dhe eliminojnë problemin, përndryshe ndalojnë marrëdhëniet toksike.

6. Ata nuk kanë frikë të shqetësojnë nënën e tyre

Një hulumtues kryesor në Universitetin e Miçiganit për Kërkime Sociale, Kira Birditt, pohon se prindërit, sidomos nënat, tentojnë të shqetësohen për vajzat e tyre të rritura më shumë se djemtë e tyre, sepse tradicionalisht marrëdhëniet ndërmjet nënave dhe vajzave janë më afër. Dhe kjo është marrëdhënia me vajzën e rritur, ku tensioni mund të shihet më shpesh për shkak të kontrollit të tepërt të prindërve.

Vajzat “e këqija” nuk janë aq të këqija për ti shkaktuar nënës së tyre një sulm në zemër, por dallojnë qartë ndryshimin mes urdhërimeve të verbëra dhe respektimit të një personi të rritur dhe të pavarur. Edhe nëse prindërit nuk i pëlqejnë zgjedhjet e vajzës së tyre të rritur, ajo nuk do ta ndryshojë mendjen, por në vend të kësaj, do të marrë përgjegjësinë e plotë për zgjedhjen e saj dhe çdo pasojë të mundshme të pakëndshme.

7. Ato nuk ankohen për fëmijët mosmirënjohës.

Shkrimtari Peg Streep doli me 6 arsyet më të këqija për të lindur një fëmijë: të ketë dikë që do të të dojë, të përmbushë pritjet e njerëzve të tjerë, të përshtatet, të ketë kuptim në jetë, të ketë dikë që të përcjellë trashëgiminë, një burrë i ri, ose të kthehet me ish-in. Gratë e lumtura dhe të lira nuk kanë këtë lloj motivimi për të pasur fëmijë.

“Vajzat e këqija” kuptojnë qartë 2 gjëra kur marrin një vendim për t’u bërë nëna – fëmijët nuk do të bëhen qendra e universit të tyre dhe fëmijët janë njerëz të pavarur që nuk janë të destinuara për të përmbushur ambiciet e prindërve. Çuditërisht, këto nëna’ të këqija’ zakonisht ngrenë më shumë njerëz të vetë-mjaftueshëm dhe emocionalisht të qëndrueshëm. Dhe këta fëmijë zakonisht ndihen më mirënjohës ndaj prindërve të tyre./lexo.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *