Gjithֹçka që duhet të dini për hipertensionin

Gjithֹçka që duhet të dini për hipertensionin

Mos e nënvlerësoni!

Presioni i lartë i gjakut mund ta dëmtojë trupin e njeriut gradualisht ndër vite, përpara se të shfaqë simptomat e para. Rreth gjysma e njerëzve me hipertension të patrajtuar vdesin nga sëmundjet e zemrës që ndryshe quhet sëmundja ishemike e zemrës. Trajtimi dhe stili i jetesës mund të ndihmojnë në kontrollin e presionit të lartë të gjakut, për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve kërcënuese për jetën.

Arteriet e shëndetshme janë elastike, të forta dhe fleksibël. Në brendësi të tyre, arteriet janë të buta (lëmuara), në mënyrë që gjaku të kalojë lirisht për të furnizuar me oksigjen organet vitale. Hipertensioni rrit gradualisht presionin e gjakut, që rrjedh nëpër arteriet e tua. Si rezultat, mund të përjetoni:

Dëmtim dhe ngushtim të arterieve

Presioni i lartë i gjakut dëmton indet në brendësi të arterieve. Kur yndyrnat në trupin tuaj futen në sistemin e qarkullimit të gjakut, ata mund të mblidhen në arteriet e dëmtuara. Përfundimisht, muret e arterieve bëhen më pak elastike, duke kufizuar qarkullimin e gjakut në të gjithë trupin tuaj.

Aneurizëm

Me kalimin e kohës, presioni i vazhdueshëm i gjakut duke lëvizur përmes një arterie të dobësuar mund të çojë në zmadhimin e një pjese të murit të arteries dhe për këtë arsye formohet aneurizma e aortës. Një aneurizëm ka tendencën të këputet dhe të shkaktojë gjakderdhje të brendshme kërcënuese për jetën. Aneurizmat mund të formohen në çdo arterie, në të gjithë trupin tuaj, por ato janë më të zakonshme në arterien më të madhe të trupit (aorta).

Dëmtim të zemrës

Zemra pompon gjak në të gjithë trupin e njeriut. Presioni i pa kontrolluar i gjakut e dëmton zemrën në disa mënyra sic është:

Sëmundje të arteries koronare

Sëmundja e arteries koronare ndikon në arteriet që furnizojnë muskujt e zemrës me gjak. Arteriet e ngushtuara nga sëmundja e arteries koronare nuk lejojnë qarkullimin e gjakut lirisht nga arteriet. Kur gjaku nuk mund të rrjedhë lirshëm në zemër, kjo sjell dhimbje në gjoks, atak në zemër ose ritme të parregullta të zemrës (aritmi).

Zmadhimin e zemrës

Presioni i lartë i gjakut e detyron zemrën të punojë më shumë se sa është e nevojshme, për të pompuar gjakun në pjesën tjetër të trupit. Barkushja e majtë trashet ose ngurtësohet (hipertrofi e majtë ventrikular). Këto ndryshime e vështirësojnë funksionin e zemrës, për të pompuar gjakun në trupin tuaj dhe si pasojë kjo gjendje rrit rrezikun e sulmit në zemër, dëmtimin e zemrës e cila çon deri në vdekje.

Infarkt

Me kalimin e kohës, presioni i lartë i gjakut sjell tendosjen e zemrës, dëmtimin e muskujve të saj, si dhe ndikon në funksionin e saj, duke bërë që zemra të punojë në mënyrë shumë pak efikase. Përfundimisht, zemra e mbingarkuar thjesht fillon të konsumohet shumë dhe të dështojë. Si pasojë e kësaj rritet mundësia e sulmit në zemër.

Dëmtimi e trurit nga presioni i gjakut

Ashtu si zemra dhe truri furnizohet me gjak për të funksionuar në mënyrën që duhet. Por presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë disa probleme, duke përfshirë:

Sulm i përkohshëm ishemik (TIA)

Sulm i përkohshëm ishemik (TIA). Ndonjëherë quhet një ministroke, një sulm ishemik i përkohshëm është një ndërprerje e shkurtër, e përkohshme e furnizimit me gjak në trurin tuaj. Shpesh është shkaktuar nga ateroskleroza ose nga mpiksja e gjakut, të cilat mund të lindin nga presioni i lartë i gjakut. Një sulm i përkohshëm ishemik, shpesh është një paralajmërim se mund të ketë rrezik për të patur një goditjeje në tru.

Stroke

Stroke është goditja në tru, e cila ndodh kur një pjesë e trurit nuk furnizohet me oksigjen, duke shkaktuar vdekjen e qelizave e trurit. Presioni i lartë i gjakut mund të çojë në goditje, duke dëmtuar dhe dobësuar enët e gjakut të trurit. Tensioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë mpiksjen e gjakut në arteriet që çojnë gjakun në trurin tuaj, duke bllokuar rrjedhjen e gjakut dhe duke shkaktuar potencialisht një goditje në tru.

Demenca

Demenca është një sëmundje e trurit që çon në probleme me të menduarin, të folurin, arsyetimin, kujtesën, vizionin dhe lëvizjen. E shfaqur më shpesh është demenca vaskulare, e cila vjen si pasojë e ngushtimit dhe bllokimit të arterieve që furnizojnë trurin me gjak.

/panorama.com.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *