A mund ta ndihmojnë çiftin gënjeshtrat “e mira”?

A mund ta ndihmojnë çiftin gënjeshtrat “e mira”?

Ka nga ata që mendojnë se të gënjesh për të shpëtuar një pakënaqësi është e drejtë. Për të tjerët, megjithatë, e vërteta duhet të thuhet me çdo kusht. Le të shohim të mirat dhe të këqijat e dy zgjedhjeve.

Le të ngrejë dorën kush nuk ka thënë kurrë një gënjeshtër, duke u justifikuar me faktin se e ka bërë me qëllim të mirë. Në fakt, kjo mungesë sinqeriteti mund të jetë e dobishme: gënjehet për lehtësi sociale, por edhe për të kursyer pakënaqësinë e dikujt. A është gabim?

Pyetja është e diskutueshme: Nëse është e vërtetë se gënjeshtrat zakonisht i kanë këmbët e shkurtra dhe e vërteta herët a vonë del në pah, është gjithashtu e vërtetë që ka situata dhe momente, në të cilat një e vërtetë e pashprehur mund të jetë zgjidhja më e mirë, madje edhe në interesin e personit që gënjejmë. Dhe kjo gjë vlen edhe në dashuri.

Kush deklaron që nuk ka gënjyer kurrë! – Ata janë njerëzit e parë me të cilët duhet të kemi kujdes: janë gjëra të vështira, saqë ka të ngjarë që ata të jenë kështu gënjeshtarë të papenduar. Është praktikisht e pamundur t’ia dilet pa ndonjë gënjeshtër të vogël të bardhë, të paktën një herë, për komoditet, mirësi ose lehtësi.

Ka lloje të ndryshme të gënjeshtrave me qëllim të mirë: nga ato të mirësjelljes (veshja juaj e re ju jep shumë), tek ato që përforcojnë vetëvlerësimin (darka që më përgatite ishte shumë e shijshme), ato që thuhen për të shpëtuar një dhimbje (pashë ish-in tuaj me një tjetër, por ajo me të vërtetë është një përbindësh!). Shkurtimisht, të qëndrosh gjithmonë në kuadrin e së vërtetës është pothuajse e pamundur. Dhe nganjëherë nuk është as e përshtatshme.

Gënjeshtarët serik – Ka nga ata që gënjejnë gjithmonë dhe në çdo rast. Është e kotë të thuhet se ky qëndrim zakonisht është vdekjeprurës për jetën në çift. Marrëdhënia në çift është e bazuar në besimin e ndërsjellë dhe përdorimi i gënjeshtrës si një strategji jetësore ose si një shteg i përshtatshëm është ndotës dhe toksik. Gënjeshtra mund të jetë strategjike vetëm nëse përdoret me masë dhe në mënyrë sporadike. Përndryshe, kjo mund të shndërrohet në një rreth vicioz, nga i cili mund të jetë shumë e vështirë të dalësh.

E vërteta me çdo kusht – Në çdo rast, e vërteta nuk është diçka që të përplaset në fytyrë në mënyrë brutale: në këtë rast kthehet në një gjest agresiv dhe mund të bëjë edhe më shumë dëm sesa një gënjeshtër e qëllimshme. Përdorur në këtë mënyrë nuk është as një gjest i besnikërisë, por një armë mbrojtjeje dhe madje hakmarrje. Rasti tipik është t’i zbuloni pikërisht ish-it tuaj që e dashura e tij e re e tradhton: edhe pse, në parim, është gjithmonë më mirë të dihet se si janë gjërat, është gjithashtu e vërtetë që një zbulim i bërë me qëllim të lëndimit të personit tjetër mund të konsiderohet gjithçka, por jo një gjest altruizmi dhe dashurie për të vërtetën.

Nëse dimë një sekret që mund të dëmtojë personin tjetër, duhet të vlerësohet me kujdes situata rast për rast si dhe në varësi të marrëdhënieve që na lidhin me njerëzit e përfshirë: nëse na kanë fajësuar ne për një krim kundër partnerit tonë ose një miku, është pa dyshim e preferueshme të rrëfejmë gjithçka, por duke zgjedhur me kujdes mënyrën dhe kohën.

Të vërteta të pathëna – Në rast se do të ishim dëshmitarë dhe spektatorë të gabuar në dëm të një personi të tretë, duhet të peshojmë me kujdes pasojat e zbulimit tonë të mundshëm. E vërteta është zakonisht e preferueshme për heshtje, por ka raste në të cilat sigurisht që është mirë të mos ndërhyhet. Heshtja e të vërtetave të caktuara mund të jetë gjithashtu e preferueshme në situata të caktuara të jetës në çift, në mënyrë që të mos dëmtojë ndjeshmërinë e tjetrit dhe të ruajë mirëqenien e bashkimit.

Ka gënjeshtra të vogla që bëhen pjesë e harmonisë dhe pjesëmarrjes së çiftit: të dyja palët janë të vetëdijshme që janë pjesë e një trazire të vogël, por pranojnë të qëndrojnë në lojë për të ruajtur harmoninë dhe jetesën e mirë. Shkurtimisht, një gënjeshtër e vogël ndonjëherë është e përshtatshme: mund të bëhet një lloj mburoje mbrojtëse për qetësinë e të dyve.

A mund ta dalloni kur ai/ajo gënjen?

Gënjeshtra është një element që u përket si burrave, ashtu edhe grave. Zakonisht, gratë janë më të shkathëta ta kuptojnë kur partneri gënjen, ndoshta sepse burrat janë pak më të shkathët se partneret e tyre për t’i fshehur gënjeshtrat. Atëherë ja disa sinjale që duhet t’i kemi parasysh.

Të nxeheni ose të skuqeni për një pyetje të papritur, si dhe të lini pushime të gjata midis një fjalie dhe një tjetre, janë sinjale që duhet të shkaktojnë dyshime. Por, edhe një përgjigje shumë e gatshme, shumë më e hollësishme sesa e kemi kërkuar, është një zile rreziku.

Nëse pastaj tjetri tenton të largohet, të marrë një pozicion “të mbyllur”, për shembull me krahë të palosur, ose në qoftë se ai përpiqet të vendosë ndonjë objekt në mes tij dhe nesh, apo edhe në qoftë se pa dashje bën ndonjë lëvizje jo të zakonshme ndërsa flet (për shembull, të ngrejë supet ose të ngrejë vetullat) ose edhe nëse shfaq nevojën për të larë buzët më shpesh se zakonisht, janë shenja të tjera të nervozizmit që mund të na bëjnë të dyshojmë.

Nëse jeni të bindur se sytë janë pasqyra e shpirtit, shikoni se si i mban sytë: nëse u ikën syve tuaj ose lëviz shpesh qepallat, nuk është shenjë e mirë, ose ngulitet me një vend apo shikon poshtë: në këtë rast është shfaqja e një sigurie që, ndoshta, nuk korrespondon me realitetin. /Telegrafi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *