E frikshme! Kurrë më mos mbani shishe me ujë në makinë!

E frikshme! Kurrë më mos mbani shishe me ujë në makinë!

Sipas një artikulli nga Qendra e Kërkimeve për Katastrofat, 90% e katastrofave natyrale janë të lidhura drejtpërsëdrejti me ujin. Por thatësirat, cunamet apo përmbytjet nuk janë kërcenimet e vetme që hasim.

Ne do t’ju tregojmë si të jeni të kujdesshëm edhe ndaj një shisheje të vogël uji në një ditë të nxehtë. Mund t’ju duket shaka, por e lënë në makinë kjo shishe mund të shkaktojë zjarr!

Si është e mundur:

A e keni provuar ndonjëherë t’i vendosni zjarrin një letre duke përdorur një xham zmadhues me ndihmën e rrezeve të diellit? Është e njëjta gjë. Kur rrezet e diellit kalojnë nëpër plastikë dhe lëng, ai ka të njëjtin efekt si një xham zmadhues. Në një eskperiment të kryer nga Dapartamenti i Zjarrfikësve në Midwest, drita e diellit në shihen e ujit shkoi deri në 250 gradë.

Kjo këtu për shembull është vetëm një pasojë e vogël:
Të tjera kërcënime:

Një studim i bërë nga Universiteti i Florida- s zbuloi se plastika e përdorur në shishet e ujit mund të çlirojë antimony dhe bisphenol A në rast se ekspozohet në diell për një kohë relativisht të gjatë. Më poshtë keni një listë të shkurtër me problemet që do të na shfaqeshin nëse ndodh një ekspozim i tillë:

– ndryshim në nivelet hormonale

– probleme me zemrën

– rritje e rrezikshmërisë së kancerit

– dhimbje stomaku

– diarre

– të vjella

Disa studime madje e kanë lidhur ekspozimin e ujit në diell edhe me abortin spontan apo gjakderdhjen retinale. /lexo.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *