21 ndërtesa të Frank Gehry që duken si ata të filmave fantastiko-shkencorë (FOTO)

21 ndërtesa të Frank Gehry që duken si ata të filmave fantastiko-shkencorë (FOTO)

Në botën e arkitekturës ka pasur një stuhi të fuqishme që ka ardhur nga Kanadaja dhe SHBA-të që nga viti 1960. Ishte një forcë e fuqishme kulturore, e cila nxiti normat konvenciale të arkitekturës si një tornado që jo vetëm se e shkatërroi të vjetrën dhe të mërzitshmen, por krijoi dhe shpiku.

Ky tornado erdhi me emrin e Frank Gehry.

I lindur më 1929, ai u zhvendos në SHBA, ku e filloi edhe biznesin e tij. Çuditërisht ishte një linjë e mobileve, por ky nuk ishte hapi i tij i parë. Pasi që mblodhi mjaftueshëm para, ai filloi duke transformuar shtëpinë e tij, kështu duke krijuar një emër për veten.

Ajo që pasoi ishin hapat gradualë për t’u bërë një ikonë e gjallë e arkitekturës, e cila ka rimodeluar shumë peizazhe urbane dhe madje ka krijuar edhe fenomenin ekonomik.

Ne i kemi kombinuar 10 prej ndërtesave të tij më të famshme që e kanë përcaktuar një epokë të dizajnimit dhe projektimit të ndërtesave.

Fred And Ginger, Pragë, Republika Çeke

Fred And Ginger, Prague, Czech Republic

Qendra Lou Ruvo, Las Vegas, Nevada

Lou Ruvo Center, Las Vegas, Nevada

Hoteli Marqués De Riscal, Elciego, Spanjë

Marqués De Riscal Hotel, Elciego, Spain

Qendra Stata, Cambridge, Massachusetts

Stata Center, Cambridge, Massachusetts

Ndërtesa Dr. Chau Chak Wing, Sydney, Australi

Dr. Chau Chak Wing Building, Sydney, Australia

Salla e koncerteve Walt Disney në Los Angeles, Kaliforni

Walt Disney Concert Hall In Los Angeles, California

Muzeu i Vitra Design, Weil Am Rhein, Gjermani

Vitra Design Museum, Weil Am Rhein, Germany

Biomuseo, Panama

Biomuseo, Panama City, Panama

Guggenheim Bilbao, Bilbao, Spanjë

Guggenheim Bilbao, Bilbao, Spain

Muzeu i artit Weisman në Minneapolis, Minnesota

 

Weisman Art Museum In Minneapolis, Minnesota

Ndërtesa e binokulave, Venecia, Los Angeles, Kaliforni

Binoculars Building, Venice, Los Angeles, California

Peshku, Barcelonë, Spanjë

The Fish, Barcelona, Spain

Fondacioni Louis Vuitton, Paris, Francë

Fondation Louis Vuitton, Paris, France

Marta Herford, Herford, Gjermani

Marta Herford, Herford, Germany

Galeria e Arteve të Ontarios, Toronto, Kanada

Art Gallery Of Ontario, Toronto, Canada

Rezidenca e Frank Gehry në Santa Monica, Kaliforni

Frank Gehry’s Residence In Santa Monica, California

Ndërtesa Iac, New York

The Iac Building, New York

Ndërtesa Peter B. Lewis, Cleveland, Ohio

Peter B. Lewis Building, Cleveland, Ohio

Qendra Richard B. Fisher, Annandale-On-Hudson, New York

Richard B. Fisher Center, Annandale-On-Hudson, New York

The Cinémathèque Française, Paris, France

The Cinémathèque Française, Paris, France

Muzeu i Pop Kulturës, Seattle, Washington

Museum Of Pop Culture, Seattle, Washington

/Klan Kosova/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *