Facebook dhe Google iu përgjojnë edhe kur shikoni pornografi

Facebook dhe Google iu përgjojnë edhe kur shikoni pornografi

Facebook, Google dhe Oracle po iu përgjon edhe përgjatë kohës kur shikoni pornografi, sipas një studimi të ri nga gazeta ‘The New York Times’.

Studiuesit nga Microsoft, Carnegie Mellon dhe Universiteti i Pensilvanisë analizuan 22.484 faqe pornografie duke përdorur një mjet të quajtur ‘webXray’, për të identifikuar mjetet e gjurmimit që dërgojnë të dhënat përsëri tek palët e treta, transmeton lajmi.net.

“Rezultatet tona tregojnë se ndjekja është endemike në faqet e internetit të pornografisë: 93% e faqeve dërgojnë të dhëna të përdoruesit tek një palë e tretë,” përfundon studimi.

Nga faqet e skanuara në mars të vitit 2018, studimi zbuloi se Google ose filialet e tij kishin ndjekës në 74%, Oracle në 24% dhe Facebook në 10%. Përkthyer në shifra, kjo i bie se 16.638 ueb faqe gjurmoheshin nga Google, 5,396 nga Oracle dhe 2,248 nga Facebook.

Sipas raportit, edhe modaliteti “incognito” në një shfletues nuk ofronte mbrojtje.

Studiuesit paralajmërojnë se marrja e të dhënave me natyrë të ndjeshme nga përdoruesit e internetit është shkak për shqetësim.

“Mekanizmi për përcjelljen e faqeve të të rriturve është kaq i ngjashëm me, të themi, shitjen në internet duhet të jetë një vijë e theksuar e kuqe”, tha një nga studiueset, Elena Maris, për New York Times.

Facebook dhe Google thanë që nuk përdorin informacionin e mbledhur nga vizitat në faqet pornografike për të ndërtuar profile të marketingut.

“Ne nuk lejojmë anëtarësimin e Google Ads në faqet e internetit me përmbajtje për të rritur dhe ndalojmë reklamat e personalizuara dhe profilet e reklamimit bazuar në interesat seksuale të një përdoruesi ose aktivitetet e lidhura në internet”, deklaroi një zëdhënës i Google-s për Business Insider.

Ndërkaq, një zëdhënës i Facebook tha se kompania ndaloi faqet e internetit të seksit të përdorin mjetet e ndjekjes së Facebook për qëllime biznesi, siç është reklamimi. /Lajmi.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *