A keni dëgjuar ndonjëherë bletët blu? Gjenden vetëm në Australi

Australianët kohët e fundit kanë pasur frikë nga bleta e kaltër vendase (Amegilla cingulate), për të cilën shumë nuk kanë dëgjuar ose ditur deri më tani.

Është një specie e rrallë e bletës që herë pas here mund të gjendet në të gjitha pjesët e Australisë, përveç Tasmanisë. Ato duken si bletë ‘të zakonshme’, por përndryshe jetojnë të vetmuara dhe nuk prodhojnë mjaltë.

Megjithëse kanë një pickim, ata nuk dihet të jenë agresivë dhe tërhiqen nga bimët vendase, veçanërisht lulet e domates. Insektet, të njohura gjithashtu me emrin shkencor Amegilla cingulate, jetojnë vetëm dhe shpesh mund të dëgjohen në kopshte duke tundur lule në përpjekje për të hequr polenin.

Femrat ndërtojnë folenë e tyre, të cilën zakonisht e varrosin në baltë ose gur ranor.

Bletët blu mund të rriten deri në 11 milimetra dhe zakonisht jetojnë rreth 40 ditë. Meshkujt kanë pesë vija me ngjyra rreth trupave të tyre, ndërsa femrat kanë katër vija blu, raporton Daily Mail, njofton top chanel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *