Japoni: Ish-kryeministri merret në pyetje për faturat e darkave

Japoni: Ish-kryeministri merret në pyetje për faturat e darkave

Zyra e ish-kryeministrit akuzohet për mbulimin e mungesës prej rreth 77.000 dollarëve të faturave të darkave për mbështetësit e partisë.

Ish-kryeministri japonez Shinzo Abe është marrë në pyetje të hënën nga prokurorët publikë lidhur me skandalin e pretenduar të korrupsionit që përfshin organizimin e darkave për mbështetësit e tij gjatë mandatit të tij tetëvjeçar, transmeton Anadolu Agnecy (AA).

Prokurorët po punojnë për të ndërtuar një çështje kundër sekretarit të paguar nga shteti të Abes për, siç dyshohet, “mosregjistrimin e të ardhurave dhe shpenzimeve në lidhje me funksionet e darkave”, raportoi Kyodo News.

Të ardhurat totale dhe kostot e padeklaruara në raportet e fondeve politike thuhet se tejkalojnë shifrën 383.000 dollarë.

Zyra e Abes dyshohet se ka mbuluar një mungesë prej rreth 77.000 dollarësh, një “shkelje e mundshme e ligjit të kontrollit të fondeve politike”.

Abe mohon shkeljet

Megjithatë, Abe ka mohuar në mënyrë të përsëritur çdo shkelje që kur u zbulua mashtrimi i pretenduar në nëntor të vitit 2019.

Deputetët e opozitës duan që Abe t’u përgjigjet akuzave në parlamentin e vendit.

“Unë do të merrem me (çdo pyetje) sinqerisht pasi prokurorët të përfundojnë hetimin e tyre”, deklaroi Abe të premten para mediave.

Hetimi vjen pas paraqitjes së një ankese penale nga avokatë dhe studiues kundër Abes majin e kaluar. Ankuesit pretenduan se Abe dhe zyrtarët e tij thuhet se shkelën ligjin “duke mos raportuar pagesën e diferencës midis kostove totale të secilës palë dhe kontributeve të paguara nga të pranishmit”.

Shumë nga ish-sekretarët e Abes dhe mbështetës të tjerë të shumtë janë marrë në pyetje nga prokurorët publikë.

Pagesa e pretenduar nga Abe thuhet se ishte bërë midis viteve 2013 dhe 2019 në hotelet e Tokios.

“Zyra ime po bashkëpunon plotësisht me hetimin. Nuk mund të them asgjë më shumë se kaq në këtë fazë”, tha Abe më herët për mediat.

Funksionet e darkave mbaheshin çdo vit për pesë vjet nga 2015 në dy hotele në Tokio, ku faturat totale tejkaluan shumën e mbledhur nga shitjet e biletave.

Të pranishmit në këto manifestime u ngarkuan me rreth 48 dollarë secili. Megjithatë, ngjarjet në hotele me pesë yje në kryeqytetin japonez normalisht kushtojnë afërsisht 105 dollarë ose më shumë për person.

Të paktën 800 mbështetës të Abes morën pjesë në edicionin e vitit 2019 të partisë për shikimin e luleve të qershisë.

Darkat tërheqin kritika

Organizuar nga grupi mbështetës i Abes, funksionet e darkave u organizuan normalisht në prag të festës vjetore të shikimit të luleve të qershisë.

Abe u kritikua për “ftesën e qindra mbështetësve të tij në ngjarjet e financuara nga taksapaguesit”. Dokumentet nga hotelet tregojnë se zyra e Abe ka mbuluar mungesën.

Nëse vërtetohet se Abe ka shkelur ligjin zgjedhor duke “kontribuar në mbulimin e kostos së tubimit”, kjo do të thotë “blerje e votave”. Megjithatë, Abe ka mohuar në parlament që zyra e tij ka mbuluar mungesën.

Pasi mori përsipër drejtimin në mes të shtatorit, pasardhësi i Abes, Yoshihide Suga, premtoi të braktisë traditën e mbajtjes së darkave të shikimit të lules së qershisë të financuar nga shteti.

Ndërkohë, qeveria amerikane i ka dhënë Abes “Legjionin e Meritës” për atë që Washingtoni e quajti “udhëheqjen dhe vizionin” e tij mbi “iniciativën e lirë dhe të hapur Indo-Paqësore”.

Iniciativa përfshin Japoninë, SHBA-në, Indinë dhe Australinë dhe “ka për qëllim të forcojë bashkëpunimin bazuar në shtetin e së drejtës” mes rritjes së qëndrimit të Kinës në rajon dhe më gjerë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *