Sa paguajmë ne dhe sa paguajnë europianët për ushqim, rrymë, televizor…me pagë më të ulët se 500 euro

Sa paguajmë ne dhe sa paguajnë europianët për ushqim, rrymë, televizor…me pagë më të ulët se 500 euro

Të ushqehesh, të pini alkool dhe të pini cigare në Maqedoni, të blini mobilje në Bosnjë dhe Hercegovinë, të qëndroni në një restorant dhe hotel në Bullgari, të komunikoni me telefon në Serbi dhe në Poloni për të marrë një kompjuter ose TV, transmeton Zhurnal.mk

Është më fitimprurëse të blini pajisje shtëpiake në Maqedoni dhe në Rumani për të konsumuar energji elektrike dhe gaz. Të shkosh të blesh këpucë dhe rroba në Turqi, por të blesh një makinë, biçikletë ose motor në Bullgari, Mal të Zi ose Serbi.

Të udhëtosh nëpër Maqedoni ose Bullgari sepse kostot e transportit janë më të lira, ndërsa nuk konsumon alkool në Irlandë, do ta lerë xhepin bosh. Nëse praktikohen këto parametra, atëherë patjetër që do të formohet Evropiani më i kursyer, më i kursyeshëm se Skocezi ose Pirroja.

Analizat janë pjesë e statistikave që përpunohen në mënyrë interesante nga Eurostat dhe i referohen konsumit të konsumatorit, transportit, shfrytëzimit të shërbimeve dhe energjisë.

Pjesë e këtyre statistikave është Maqedonia, e cila në shumë parametra vendi ynë së bashku me Serbinë dhe Bullgarinë janë një nga vendet më të lira në Evropë nëse analizojmë çmimet e ushqimit dhe pijeve joalkoolike, alkoolit dhe cigareve, por edhe pajisjeve shtëpiake, të cilat gjithashtu kanë çmimet promovuese.

Në vend, 44% e këtyre çmimeve janë më të ulëta se mesatarja evropiane. Ne gjithashtu kemi shërbime të lira restorantesh dhe hoteliere, si dhe shërbime transporti. Alkooli në vendin tonë është rreth 30% më i lirë se çmimi i mesatares evropiane.

Në ndryshim nga Maqedonia, Danimarka është vendi më i shtrenjtë në Evropë, pasi çmimet për mallrat e konsumit dhe shërbimet janë 40% më të larta se mesatarja e 27 vendeve anëtare të BE. Pas Danimarkës, Suedia, Finlanda dhe Luksemburgu janë në krye, pasuar nga Irlanda, Belgjika dhe Franca.

Midis vendeve anëtare të BE, Bullgaria është vendi më i lirë për të jetuar sepse çmimet në fqinjin tonë janë 45% më të ulëta se ato evropiane, të ndjekura nga Polonia, Rumania, Hungaria dhe Lituania. Spanja dhe Greqia janë më afër mesatares evropiane, transmeton Zhurnal.mk

Çmimet në Slloveni, Qipro, Maltë, Republikën Çeke, Sllovaki dhe Portugali janë 15-20% më të ulëta se mesatarja evropiane.

Analizat e Eurostat mbulojnë 2.500 mallra dhe shërbime të konsumit në 37 vende evropiane, nga të cilat 27 janë pjesë e BE-së, tre vende Islanda, Norvegjia, Zvicra janë anëtare të EFTA, vendet kandidate për pranimin në BE, përfshirë Maqedoninë, Shqipërinë, Mali i Zi, Serbia dhe Turqia, si dhe Bosnja dhe Hercegovina.

Në Maqedoni, ushqimi dhe produktet jo-alkoolike janë mjaft të lira dhe ato janë vetëm 40% e mesatares evropiane, dhe duhani është vetëm 36% e mesatares evropiane. Sidoqoftë, jo gjithçka është aq e lirë në vendin tonë, sepse po i afrohemi mesatares evropiane në rroba dhe këpucë dhe pëlhurat janë më shumë se dy herë më të vogla se mesatarja në Evropë, transmeton Zhurnal.mk

Eurostat analizon se ushqimi dhe pijet freskuese janë më të shtrenjtat në Norvegji dhe Suedi dhe Danimarka është më e shtrenjta brenda vendeve anëtare të BE-së. Irlanda mban rekordin për cigare dhe alkool më të shtrenjtë, ndërsa këpucët dhe veshjet janë më të shtrenjtat në Finlandë dhe Suedi. Veshjet dhe këpucët janë padyshim më të lira në Turqi dhe brenda vendeve të BE-së ky vend është i rezervuar për Bullgarinë.

Analizat në fushën e energjisë elektrike, gazit natyror dhe karburanteve, mobiljeve, pajisjeve shtëpiake dhe elektronikës japin një pamje tjetër, megjithëse në këtë segment Danimarka është më e shtrenjta. Për sa i përket energjisë, Rumania është vendi më i lirë evropian, i ndjekur nga Serbia dhe Maqedonia.

Vendi nuk mbetet prapa mesatares evropiane për sa i përket elektronikës të shitur pothuajse afër mesatares evropiane. Në Kroaci çmimet e produkteve elektronike si kompjutera, televizione, sisteme audio, kamera, kompjuterat dhe të ngjashme janë 5% më të shtrenjta se mesatarja evropiane. Këto pajisje elektronike janë më të shtrenjtat në Maltë dhe më të lira në Poloni dhe Bullgari.

Por Malta është një vend ku mobiljet dhe pajisjet shtëpiake janë më të shtrenjtat në Evropë. Nga ana tjetër, Bosnjë dhe Hercegovina ka çmimet më të lira për mobiljet dhe në Maqedoni pajisjet shtëpiake më të lira janë 80% e pagës mesatare evropiane, e cila është më pak se 500 euro, transmeton Zhurnal.mk

Просечни нето плати во Европа, 2019 година

Paga mesatare në Europë, viti 2019

Në fushën e makinave, automjete të tilla si biçikleta dhe motoçikleta kanë çmimet më të ulëta në Bullgari, Mal të Zi dhe Serbi dhe pajisjet e transportit janë më të shtrenjtat në Danimarkë dhe Norvegji, e cila nga ana tjetër është për shkak të taksave të larta.

Maqedonia së bashku me Bullgarinë janë dy vende evropiane ku shërbimet e transportit janë më të ultat, për dallim nga Malta dhe Norvegjia dhe Malta ku janë më të lartat. Sa i përket çmimeve të shërbimeve të komunikimit, ato janë më të shtrenjtat në Spanjë dhe më të lira në Serbi, transmeton Zhurnal.mk

Analiza e shërbimeve turistike tregoi se më të shtrenjtë janë restorantet në Norvegji dhe Danimarkë, dhe më joshësit në Bullgari dhe Maqedoni ku janë 50% më të ulëta se mesatarja evropiane, por edhe në Mal të Zi, Serbi dhe Shqipëri.(zhurnal.mk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *