Pesë asteroidë do të fluturojnë afër tokës, me madhësi deri në 680 metra

Pesë asteroidë do të fluturojnë afër tokës, me madhësi deri në 680 metra

Dy nga trupat qiellorë janë mjaft të vegjël, ndërsa të tjerët me diametër mbi 100 metra.

5 asteroide do të fluturojnë përtej tokës nesër. Kështu tregon Qendra për Studime të Objekteve të Tokës së Afërt (CNEOS) e NASA-s.

Ndërsa 2 prej trupave qiellorë me një maksimum prej 27 metrash ( 2021 AJ ) dhe 57 metrash (2018 KP1) nuk janë shumë të mëdhenj, 3 të tjerët janë të mëdhenj, transmeton Telegrafi.

Sipas NASA, AC mund të jetë i gjatë deri në 100 metra, dhe CO247 mund të jetë 470 metra.

Kurse asteroidi 332446 (2008 AF4) mund të jetë edhe 680 metra. Një tjetër asteroid i kësaj madhësie (2015 NU13) gjithashtu do të fluturojë afër tokës më 9 janar.

Megjithëse asteroidët vërehen si “afër tokës”, ato nuk klasifikohen si të rrezikshme menjëherë nga NASA.

Sipas ESA, në 2021 AJ do të ketë distancën më të shkurtër kur fluturon përtej Tokës me 1.635 milion kilometra. CO247 2016 është më e largëta në 7.4 milionë kilometra. 3 asteroidët e tjerë janë ndërmjet 3.1 dhe 3.6 milionë kilometra larg. Kjo është mjaft e mjaftueshme për të mos përbërë një kërcënim për tokën.

Ekzistojnë 2 arsye pse këto asteroide vërehen gjithsesi. Një arsye është se ata fluturojnë më afër se 7.5 milionë kilometra nga Toka. Kjo është pothuajse 20 herë distanca midis tokës dhe hënës. Një arsye tjetër për vëzhgim është se ata janë më të gjatë se 150 metra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *