15 ushqimet më të shtrenjta në botë

15 ushqimet më të shtrenjta në botë

Këto janë 15 ushqimet më të shtrenjta në botë.

Këpurdha Matsutake

Këto kërpudha janë aq të rralla sa që çmimi i tyre tani arrin deri në 600 dollarë për një kilogram të vetëm. Kërpudhat Matsutake janë vendase në Japoni, por ato gjithashtu rriten në disa vende të ndryshme aziatike. Sidoqoftë, numri i tyre është ulur ndjeshëm për shkak të efekteve të insekteve dhe pemëve invazive që gjejnë rrugën e tyre në zonat me hije në të cilat rriten kërpudhat. Meqenëse nuk ka asnjë mënyrë për të kultivuar kërpudhat Matsutake, ka shumë mundësi që ato të zhduken krejtësisht në të ardhmen.

Kafe Kopi Luvak

Kjo kafe prodhohet në sasi industriale në Indonezi, Filipine dhe në jug të Indisë. Kopi luvak është kafeja më e shtrenjtë në botë. Kostoja e tij luhatet midis 250 dollarë dhe 1,200 dollarë për kilogram. Është i famshëm për mënyrën shumë të specializuar në të cilën përpunohet.

Hajvari i Perlës së Bardhë Albino

Një kilogram i këtij havjari kushton 8,500 € (9,100 dollarë). Breshka albino është një lloj peshku i madh që jeton në Detin Kaspik. Kostoja e havjarit është aq i lartë për shkak të faktit se vezët nga breshka albino prokurohen shumë rrallë vetëm kur vlerësohet të jenë rreth 100 vjeç.

Supa e foleve të dallëndysheve

Foleja e këtyre zogjve është bërë pothuajse tërësisht nga pështyma e tyre, pa ndonjë shtesë të materialit të huaj. Si pasojë, foletë e tyre janë bërë një delikatesë në gatimin kinez. Çmimi i lartë i kësaj pjate shpjegohet lehtë mbledhja e foleve të dallëndysheve është një profesion disi i rrezikshëm. Zogjtë ndërtojnë foletë e tyre në shkëmbinjtë e tejdukshëm, ku rreziku i rënies është shumë i lartë. Kostoja e kësaj ëmbëlsie është kështu rreth 3,000 dollarë për kilogram.

Shafrani

Kostoja e kësaj erëze mund të shkojë nga 400 deri në 1000 dollarë për kilogram. Kjo sepse shafrani rritet vetëm për shtatë ditë në vit në vjeshtë. Është mbledhur dhe përpunuar me dorë. Për më tepër, për të mbledhur vetëm 1 kg shafran është e nevojshme të zgjidhni 300,000 lule.

Tartufë i bardhë

Çmimi i lartë i këtyre tartufeve është rezultat i kushteve shumë specifike që ata kërkojnë për tu rritur, si dhe metodave të veçanta të mbledhjes dhe ruajtjes së tyre përveç shijes dhe aromës së tyre të hollë. Në Evropë, 1 kg tartufë të bardhë kushton rreth 2,000 € (2,100 dollarë).

Pula e zezë Ayam Cemani

Pula Ayam Cemani edukohet në Indonezi, por nuk eksportohet në vende të ndryshme për shkak të frikës se mund të përhapë gripin e shpendëve. Kjo racë e shpendëve është aq e rrallë saqë një zog kushton rreth 200 dollarë në Indonezi. Dhe jashtë vendit, ky çmim mund të arrijë mijëra dollarë. Sidoqoftë, në Malajzi Ayam Cemani është aq e zakonshme sa që çmimi i saj nuk është më i lartë se ai i një pule të zakonshme.

Biftekët japonezë Vagyu

Biftekët Vagyu, të bëra nga viçi japonez, janë një nga shijet më të shijshme dhe më të shtrenjta në botë. Kostoja e 1 kg e këtij lloji të mishit mund të jetë deri në 450 dollarë.

Proshutë iberike

Jamón Ibérico, prodhuar në Spanjë, është lloji më i shtrenjtë i proshutës në botë. Në Spanjë, derri iberik ushqehet ekskluzivisht me acorn, dhe zona të mëdha janë shënuar për t’u kullotur. Kostoja e një kilogram jamon të thatë luhatet rreth 365 € (392 $).

Djathë Moose

Një nga djathrat më të shtrenjtë në botë është djathi Moose, i cili prodhohet vetëm në një vend, në fermën Moose House në Suedi. Për prodhimin e tij kërkohet qumësht Moisiu. Djathi i Moose është me ngjyrë të bardhë, dhe pamja e tij të kujton djathin feta. Kushton rreth 1,000 € (1,074 dollarë) për kilogram, dhe është bërë në sasi shumë të kufizuara./lajmi.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *