Signal, Telegram, WhatsApp dhe Facebook – Cili është aplikacioni që mbledh më shumë të dhëna nga përdoruesit

Signal, Telegram, WhatsApp dhe Facebook – Cili është aplikacioni që mbledh më shumë të dhëna nga përdoruesit

Pas polemikave të gjeneruara nga ndryshimet në termat dhe kushtet e WhatsApp, njerëzit kanë kërkuar alternativa të tjera që kujdesen më mirë për privatësinë e tyre.

Pas polemikave që shkaktoi WhatsApp, kur njoftoi ndryshimet në termat dhe kushtet e tij që paralajmëruan për mbledhjen e informacionit, mijëra njerëz kanë vendosur të ndryshojnë aplikacionin e tyre të mesazheve të menjëhershme dhe madje kjo situatë gjeneroi një rritje të parakohshme të shkarkimeve nga rrjetet e tjera sociale, të tilla si Telegram dhe Signal, transmeton Telegrafi.

Këto dy aplikacione morën interes të konsiderueshëm nga përdoruesit, për shkak të sasisë së pakët ose aspak të informacionit që ata mbajnë, e cila përfaqëson një vlerë shkëmbimi për njerëzit që janë shqetësuar gjithnjë e më shumë për informacionin për të cilin teknologjia ka qasje.

Sipas të dhënave të Sensor Tower, gjatë javës së parë të vitit 2021, WhatsApp kishte një rënie prej 11% të numrit të shkarkimeve, ndërsa Signal kishte 7.5 milionë shkarkime, që përfaqësonte një rritje prej 43 herë në raport me javën e mëparshme.

Rasti më i rëndësishëm për sa i përket kushteve të privatësisë është Signal, një aplikacion i cili vetëm informacionin personal të cilin ai e ruan është numri i telefonit, por nuk bën ndonjë përpjekje për të marrë më shumë të dhëna të përdoruesit. Për më tepër, mesazhet janë të koduara, domethënë ato janë “të mbrojtura” ndërsa drejtohen te marrësi, kështu që nuk ka rrezik të ndërhyrjeve.

Një element tjetër i jashtëzakonshëm është se ai ka një sistem me burim të hapur, në mënyrë që çdokush të mund të hyjë në kodin e aplikimit dhe kështu të konfirmojë se është një platformë e sigurt. Ky aspekt është aq i rëndësishëm saqë edhe personazhe si Elon Musk ose Edward Snowden e kanë rekomanduar atë.

Telegrami, nga ana e tij, është tjetër alternativë, megjithëse duhet përmendur që në këtë rast, sasia e të dhënave që është e lidhur me llogarinë e përdoruesit është pak më shumë se Signal, sepse përveç numrit të telefonit, ai gjithashtu mbledh informacione si p.sh. e ID e anëtarit, kontaktet e tij dhe emri i llogarisë së tij.

Specialistët e sigurisë kibernetike kanë përmendur që në bisedat sekrete, ky aplikacion mund të ketë një shkallë më të lartë sigurie, por kur bëhet fjalë për biseda të zakonshme, ai përdor kriptimin e vet, i cili nuk e kalon atë të WhatsApp. Prandaj, nuk do të ishte një alternativë plotësisht e besueshme në rast të ndarjes së informacionit të ndjeshëm.

WhatsApp është aplikacioni që do të zinte pozicionin tjetër në shkallën e sigurisë kibernetike, përveç që bën një ndryshim të rëndësishëm në të dhënat e mbledhura nga përdoruesi, i cili nuk është i pakët dhe mund të përfaqësojë një rrezik për ata që shqetësohen për mjedisin e tyre digjital.

Sidoqoftë, aplikacioni më i rëndësishëm për sa i përket ndërhyrjes në të dhëna është Facebook, sepse përveç informacionit të përmendur në aplikacionet e mëparshme, ju gjithashtu mund të keni qasje në çështje të tilla si foto, video, histori kërkimi, histori shfletimi, dhe cështje të tjera.

Vlen të përmendet se ekspertët mbi këtë temë kanë paralajmëruar që nëse një përdorues pushon së përdoruri WhatsApp për shkak të kushteve të reja, por mban Facebook ose Instagram, veprimi i parë nuk do të kishte përfaqësuar një përparim në drejtim të sigurisë së kompjuterit të tyre, pasi që tre aplikacionet janë pjesë e së njëjtës kompani dhe kjo do të vazhdonte të kishte një rekord të personit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *