Arrestimi i gazetarit, liderja e opozitës: Lukashenko kaloi vijën e kuqe

“Lukashenko kaloi vijën e kuqe pas rrëmbimit të avionit Ryanair dhe është një kërcënim për sigurinë dhe stabilitetin publik,” tha udhëheqësja e opozitës bjelloruse Svetlana Tichanofskagia, gjatë një fjalimi të Komitetit të Punëve të Jashtme në Parlamentin Europian.

“E gjithë kjo ka shkaktuar shqetësim të madh në të gjithë botën dhe reagime të shumta nga kryeqytetet dhe organizatat ndërkombëtare,” tha Tikhanovskaya, duke kërkuar “vendime të forta politike” mbi çështjen e rrëmbimit.

Ajo vuri në dukje se populli bjellorus ka jetuar në terrorizëm për shumë muaj, sidomos pas zgjedhjeve presidenciale në gusht të 2020. Svetlana Tikhanovskaya, megjithatë, vuri në dukje se presioni i BE-së ndaj Lukashenkos nuk ka ndikuar te ai dhe i bëri thirrje Parlamentit Europian të sigurojë që reagimi i ndërkombëtarëve të mos jetë i kufizuar vetëm në rrëmbimin e Ryanair, por në trajtimin e çështjes në tërësi; situatës në Bjellorusi.

Tikhanovskaya bëri thirrje që të mbahet sa më shpejt  një konferencë ndërkombëtare në lidhjen me situatën në Bjellorusi. Ajo gjithashtu bëri thirrje për forcimin e shoqërisë civile të Bjellorusisë, si dhe një paketë mbështetje për mediat e pavarura të vendit./abcnews.al/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *