Mësoni ku qëndron ndryshimi mes vetëvlerësimit dhe vetëbesimit

Mësoni ku qëndron ndryshimi mes vetëvlerësimit dhe vetëbesimit

Vetëvlerësimi dhe vetëbesimi ndikojnë në njëri-tjetrin dhe kjo është arsyeja pse si koncepte ato janë shumë të ngjashme me njëra-tjetrën. Psikologët thonë se është e rëndësishme të kuptojmë ndryshimin midis të dyve, sepse në këtë mënyrë ne mund ta kuptojmë më mirë vetveten.

Vetëbesimi është besimi që dikush ka në aftësitë e tij. Për shembull, inteligjenca e tij, njohuritë e tij, aftësitë e tij, pamja e tij dhe aftësitë e tij në fusha të ndryshme të jetës, të tilla si sociale, erotike, profesionale, etj.

Vetëbesimi konsiderohet të jetë një nga pjesët e shumta të vetëvlerësimit, por është një koncept shumë më i gjerë.

Ndërsa, vetëvlerësimi i referohet diçkaje më thelbësore, siç është vlera e individit. Me fjalë të tjera, nëse një person beson se ka virtytet që janë të nevojshme për të përfituar nga mundësitë që i japin atij besim.

Vetëvlerësimi është ai që na duhet vërtet në jetën tonë, sepse na siguron lumturi në një nivel psikologjik. Për më tepër, kjo na ndihmon të shfrytëzojmë maksimalisht potencialin tonë për të përmbushur dëshirat tona në një nivel praktik.

Prandaj, nëse ka diçka që duam të ndryshojmë në jetën tonë, qoftë ky një problem specifik apo përmirësimi ynë në një fushë shoqërore, erotike ose profesionale, ne duhet të fillojmë duke forcuar vetëvlerësimin tonë./albeu.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *