Kuvendi miratoi Rezolutën ndaj Bullgarisë

Kuvendi miratoi Rezolutën ndaj Bullgarisë

Kuvendi me 95 vota “për”, një të përmbajtur ka miratuar Rezolutën për të ashtuquajturat vija të kuqe në bisedimet për zgjedhjen e kontestit me Bullgarinë, shkruan Alsat. Më herët Kuvendi miratoi amendamentin me të cilin në Rezolutën e propozuar nga VMRO-DMPNE-ja u fut emri kushtetues, respektivisht Republika e Maqedonisë së Veriut. VMRO-DPMNE-ja kundërshtoi votimin e këtij amendamenti.

Rezoluta kërkon që negociatat me BE-në të bëhen në mënyrë të paanshme dhe në baza parimore duke u respektuar e drejta ndërkombëtare, pa kushtëzime dhe me respektim të dinjitetit të popullit maqedonas, të respektohet autoktonia e popullit maqedonas dhe kontinuiteti historik, gjuhësor, kulturor dhe religjioz, eurointegrimi të varet nga angazhimi dhe përpjekja e Shkupit në zbatimin e kritereve, të respektohet e drejta e vetpërcaktimit dhe të drejtat dhe liritë e njeriut, etj.

Sofja kishte bërë një hap të ngjashëm në gusht të vitit të kaluar për unifikimin e qëndrimit të brendshëm në lidhje me marrëdhëniet e saj me Shkupin. Një dokument i titulluar “Memorandum shpjegues mbi Marrëdhëniet e Republikës së Bullgarisë me Republikën e Maqedonisë së Veriut në lidhje me zgjerimin e BE-së dhe procesin e asociimit dhe të stabilizimit” u dërgua nga Sofja në 26 kryeqytete të vendeve anëtare të BE-së. Aty shpjegohet qëndrimi bullgar për disa çështje historike duke potencuar se “Procesi i zgjerimit nuk duhet të legjitimojë ndërhyrjen etnike dhe gjuhësore të regjimeve të kaluara autoritare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *