Kina vazhdon eksperimentet për ‘Diellin artificial’ 5 herë më i nxehtë se dielli

Kina vazhdon eksperimentet për ‘Diellin artificial’ 5 herë më i nxehtë se dielli

“Dielli artificial” i Kinës ka vendosur një rekord të ri botëror pasi mbinxehi një lak plazme në temperatura pesë herë më të nxehta se dielli për më shumë se 17 minuta, raportuan mediat shtetërore.

Reaktori i shkrirjes bërthamore EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) mbajti një temperaturë prej 158 milionë gradë Fahrenheit (70 milionë gradë Celsius) për 1056 sekonda, sipas Agjencisë së Lajmeve Xinhua. Arritja i sjell shkencëtarët një hap të vogël por domethënës më pranë krijimit të një burimi të energjisë së pastër pothuajse të pakufizuar.

Reaktori eksperimental i shkrirjes bërthamore kineze theu rekordin e mëparshëm, të vendosur nga Tore Supra tokamak i Francës në 2003, ku plazma në një lak mbështjellës mbeti në temperatura të ngjashme për 390 sekonda. EAST kishte vendosur më parë një tjetër rekord në maj 2021 duke vrapuar për 101 sekonda në një 216 milion F (120 milion C) të paprecedentë. Përkundrazi, bërthama e diellit aktual arrin temperaturat prej rreth 27 milion F (15 milion C).
“Operacioni i fundit hedh një themel të fortë shkencor dhe eksperimental drejt funksionimit të një reaktori të shkrirjes,” tha në një deklaratë udhëheqësi i eksperimentit Gong Xianzu, një studiues në Institutin e Fizikës së Plazmës të Akademisë Kineze të Shkencave.

Shkencëtarët janë përpjekur të shfrytëzojnë fuqinë e shkrirjes bërthamore – procesi me të cilin digjen yjet – për më shumë se 70 vjet. Duke shkrirë atomet e hidrogjenit për të krijuar helium nën presione dhe temperatura jashtëzakonisht të larta, të ashtuquajturat yje të sekuencës kryesore janë në gjendje të shndërrojnë lëndën në dritë dhe nxehtësi, duke gjeneruar sasi të mëdha energjie pa prodhuar gazra serë ose mbetje radioaktive afatgjatë.

Por përsëritja e kushteve që gjenden brenda zemrave të yjeve nuk është detyrë e thjeshtë. Dizajni më i zakonshëm për reaktorët e shkrirjes, tokamak, funksionon duke mbinxehur plazmën (një nga katër gjendjet e materies, i përbërë nga jone pozitivë dhe elektrone të lirë të ngarkuar negativisht) përpara se ta bllokojë atë brenda një dhome reaktori në formë donuti me fusha të fuqishme magnetike.

Megjithatë, mbajtja e mbështjelljeve të turbullta dhe të mbinxehura të plazmës në vend për aq kohë sa të ndodhte shkrirja bërthamore, ka qenë një proces i mundimshëm. Shkencëtari sovjetik Natan Yavlinsky projektoi tokamakin e parë në vitin 1958, por askush nuk ka arritur ndonjëherë të krijojë një reaktor eksperimental që është në gjendje të nxjerrë më shumë energji sesa merr.

Një nga pengesat kryesore ka qenë se si të trajtohet një plazmë që është mjaft e nxehtë për t’u shkrirë. Reaktorët e shkrirjes kërkojnë temperatura shumë të larta – shumë herë më të nxehta se dielli – sepse ata duhet të operojnë me presione shumë më të ulëta se ku shkrirja ndodh natyrshëm brenda bërthamave të yjeve. Gatimi i plazmës në temperatura më të nxehta se dielli është pjesa relativisht e lehtë, por gjetja e një mënyre për ta ngjitur atë në mënyrë që të mos digjet nëpër muret e reaktorit (qoftë me lazer ose fusha magnetike) pa prishur gjithashtu procesin e shkrirjes është teknikisht e ndërlikuar.
EAST pritet t’i kushtojë Kinës më shumë se 1 trilion dollarë deri në përfundimin e eksperimentit në qershor dhe ai po përdoret për të testuar teknologjitë për një projekt bashkimi edhe më të madh – Reaktorin Eksperimental Termonuklear Ndërkombëtar (ITER) – që aktualisht po ndërtohet në Marsejë, Francë.

I vendosur të jetë reaktori bërthamor më i madh në botë dhe produkt i bashkëpunimit midis 35 vendeve – duke përfshirë çdo shtet në Bashkimin Evropian, MB, Kinë, Indi dhe SHBA – ITER përmban magnetin më të fuqishëm në botë, duke e bërë atë të aftë për të prodhuar një magnetik fushë 280,000 herë më e fortë se ajo rreth Tokës, raportoi më parë Live Science. Reaktori i shkrirjes pritet të dalë në internet në vitin 2025 dhe do t’u sigurojë shkencëtarëve edhe më shumë njohuri mbi praktikat e shfrytëzimit të fuqisë së yjeve në Tokë.

Kina po ndjek gjithashtu më shumë nga programet e saj për të zhvilluar fuqinë e shkrirjes bërthamore – ajo po kryen eksperimente të bashkimit të izolimit inercial dhe po planifikon të përfundojë një tokamak të ri deri në fillim të viteve 2030.

Diku tjetër, reaktori i parë i qëndrueshëm i shkrirjes mund të përfundojë në Shtetet e Bashkuara në vitin 2025 dhe një kompani britanike shpreson të prodhojë komercialisht energji elektrike nga shkrirja deri në vitin 2030.

Publikimi origjinal në Life Science

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *