Marigona Qerkezi, sopranoja me karrierë në shumë shtete të Europës

Marigona Qerkezi, sopranoja me karrierë në shumë shtete të Europës

E lindur në Zagreb, ajo filloi shkollimin e saj muzikor nën drejtimin e nënës së saj (mezzosopranoja Merita Juniku) dhe u diplomua për kanto dhe flaut në Universitetin e Arteve të Bukura në Prishtinë. Përveç diplomave të saj në muzikë, ajo u diplomua në Menaxhim Biznesi në Staffordshire University of Business-Riinvest.

Ajo ka marrë çmime në shumë Konkurse Ndërkombëtare të Këndimit, mes tyre fitoi konkursin e ‘Leyla Gencer Opera Competition’ dhe ‘Magda Olivero’, të dyja në vitin 2015, si dhe ishte finaliste e ‘Francisco Viñas Opera Competiton’ në vitin 2017.

Që nga fëmijëria ka marrë pjesë në shumë koncerte si këngëtare dhe flautiste dhe debutimin e saj operistik në moshën 22 vjeçare në rolin e ‘Mbretëreshës së natës’ / DIE ZAUBERFLÖTE në një produksion të As.li.Co në turne. në Shtëpinë e Operës Mbretërore në Muscat në Oman, ku ajo u kthye me të njëjtin rol vitin e ardhshëm.

Debutime të tjera kanë pasuar si ‘Contessa’/LE NOZZE DI FIGARO në Teatrin Kombëtar të Operës dhe Baletit në Shqipëri, ‘Marcellina’/LE NOZZE DI FIGARO në një produksion të Qarkut të Teatrove Lombardian/Itali.

Në vitin 2017, ajo bëri një debutim spektakolar në rolin titullar të Donizettit ‘LUCIA DI LAMMERMOOR’ në Teatro Lirico në Cagliari dhe përsëri luajti të njëjtin rol më vonë atë vit në një produksion të Teatro Petruzzelli në Bari.
Gjithashtu në vitin 2017, ajo ishte ‘Madama Cortese’ në IL VIAGGIO A REIMS në Festivalin e Operas Rossini dhe më pas interpretoi të njëjtin rol në debutimin e saj në Gran Teatre del Liceu në Barcelonë, duke e mbyllur vitin duke debutuar si ‘Rosalinde’/DIE FLEDERMAUS në Teatro Petruzzelli në Bari.

Në vitin 2018 ajo do të jetë ‘Madame Cortese’ në IL VIAGGIO A REIMS në kuadër të produksionit As.li.Co të Circuit of Lombardian Theaters (ku do të këndojë dhe do të luajë gjithashtu flautin!) dhe do të bëjë debutimin e saj si ‘Gilda’ /RIGOLETTO në Teatro Lirico di Cagliari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *