Sporti Shah-Boks, keni ditur për këtë lojë?

Sporti Shah-Boks, keni ditur për këtë lojë?

Sporti hibrid i boksit të shahut ndërthur lojën mendore të shahut me fizikun e boksit.

Luftëtarët marrin pjesë në raunde alternative që kalojnë mes shahut dhe boksit. Është një sport që po rritet në popullaritet, por për çfarë bëhet fjalë?


Çfarë është?
Boksi i shahut është pikërisht ai që pretendon të jetë – një bashkim i elementeve intelektuale të shahut dhe kërkesave fizike të boksit.

Sporti merr dy ekstremet e qëndrueshmërisë dhe i bashkon ato së bashku për të përcaktuar se kush mund të mbizotërojë në një betejë të mendjes dhe trupit.

Fillimisht u zhvillua nga artisti holandez i performancës Iepe Rubingh, megjithëse ka gjithashtu raporte jozyrtare që vëllezërit James dhe Stewart Robinson shpikën sportin në vitin 1979.

Të dy vëllezërit Robinson ishin shahistë të etur që gjithashtu klasifikoheshin si boksierë amatorë.

Organizata Botërore e Boksit të Shahut u formua pak kohë më pas dhe sporti nuk ka parë kurrë prapa.

Që atëherë, organizata të tjera si Shoqata Botërore e Boksit të Shahut janë krijuar për të ndihmuar në zgjerimin e sportit.
Ka disa mënyra se si luftëtarët mund të fitojnë një luftë boksi shahu.

Gjatë fazës së shahut të luftës, një fitues mund të vendoset përmes një shoku ose nga një luftëtar që tejkalon kufirin kohor. Gjatë fazës së boksit, një fitues mund të përcaktohet përmes një vendimi KO ose arbitri.

Është gjithashtu e mundur që një luftëtar të fitojë si në fazën e shahut ashtu edhe në atë të boksit duke u tërhequr nga kundërshtari.

Në rastin kur faza e shahut përfundon në ngërç, kundërshtari me rezultatin më të lartë nga raundet e boksit do të konfirmohet si fitues.

Nëse pikët janë të barabarta, atëherë lojtari që zotëron pjesët e zeza në raundet e shahut do të fitojë.

Në cilat vende është më popullor?
Popullariteti i boksit të shahut është rritur me shpejtësi gjatë 14 viteve të fundit që nga fillimi i tij.

Kjo rritje e popullaritetit ka qenë veçanërisht e përhapur në të gjithë Evropën. Vendlindja e saj, Gjermania, është një nga vendet që ka parë lulëzimin më të madh të boksit të shahut vitet e fundit.

Boksi i shahut ka lulëzuar gjithashtu në Britaninë e Madhe, Indi dhe Rusi. Kjo mund t’i atribuohet një numri të madh të emrave më të mëdhenj të sportit që vijnë nga ato vende.

Shahu dhe boksi gjithashtu krenohen me nivele të gjera pjesëmarrjeje më vete në ato vende. Pra, ka kuptim absolut që një sport hibrid që i kombinon të dyja do të bëhej i njohur edhe atje.
More about this source textSource text required for additional translation information

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *