Këshilla e javës: Si të edukoni fëmijët mos përdorin fjalë fyese?

Këshilla e javës: Si të edukoni fëmijët mos përdorin fjalë fyese?

Komuniteti i ‘Raising Children’- Të rrisësh fëmijë, jep forma, mënyra se si të veprohet kur fëmijët përdorin fjalë fyese, sharje

Pse fëmijët shajnë?
Fëmijët e vegjël shpesh shajnë sepse po eksplorojnë gjuhën. Ata mund të testojnë një fjalë të re, ndoshta për të kuptuar kuptimin e saj. Ndonjëherë sharjet ndodhin rastësisht kur fëmijët mësojnë të thonë fjalë.

Fëmijët gjithashtu mund të përpiqen të shprehin një ndjenjë si zhgënjimi. Ose ata thjesht mund ta thonë fjalën sepse tingëllon qesharake ose merr një reagim.

Fëmijët gjithashtu mund të imitojnë të tjerët. Ata mund të mos e kuptojnë se fjalët e sharjeve nuk janë të pranueshme.

Çfarë të bëni?
Nëse e dini pse fëmija juaj shan, mund t’ju ndihmojë të vendosni për mënyrën më të mirë për t’u përgjigjur.

Sharja për vëmendje
Nëse fëmija juaj po shan sepse tërheq vëmendjen tuaj ose një reagim të fortë nga ju, është më mirë të përgjigjeni duke injoruar plotësisht sharjen. Qëndroni të qetë dhe mos reagoni. Shmangni kontaktin me sy, të qeshni, të zemëroheni ose të thoni ndonjë gjë. Kjo mund të ndalojë sharjen dhe të parandalojë sharjet e mëtejshme.

Ju gjithashtu mund t’i kushtoni fëmijës tuaj shumë vëmendje pozitive dhe lëvdata kur ai përdor një gjuhë të sjellshme.

Sharja nga zemërimi dhe zhgënjimi
Nëse sharja është për shkak të zemërimit ose zhgënjimit, ju mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të emërtojë emocionet e tij – për shembull, “Unë mund të shoh që jeni vërtet i frustruar”. Është e rëndësishme që fëmija juaj të dijë se është në rregull t’i ndiejë këto emocione, por është më mirë t’i shprehni ato me fjalë më të përshtatshme.

Ju mund të keni nevojë ta ndihmoni fëmijën tuaj të qetësohet nga emocionet e forta si zemërimi ose zhgënjimi. Më pas mund t’i mësoni fëmijës tuaj mënyra të tjera për të menaxhuar ndjenjat e forta, si numërimi deri në 10, marrja e frymës thellë ose të folurit për ndjenjat.

Ju gjithashtu mund ta inkurajoni fëmijën tuaj të përdorë fjalë të tjera që nuk janë fyese apo fjalë qesharake që ju dhe fëmija juaj i bëni së bashku.

Sharja gjatë përpjekjes për të thënë një fjalë të re
Ndonjëherë sharja ndodh sepse fëmija juaj po përpiqet të thotë një fjalë të re. Në këtë situatë, është një ide e mirë që të korrigjoni butësisht shqiptimin e fëmijës suaj. Shmangni t’i kushtoni shumë vëmendje fjalës ose të qeshni me të, sepse kjo mund ta inkurajojë fëmijën tuaj ta thotë përsëri.
Biseda me fëmijët për sharjet

Fëmijët e vegjël dhe parashkollorët nën katër vjeç janë shumë të vegjël për të kuptuar pse fjalët e sharjeve nuk janë në rregull për fëmijët. Mjafton vetëm të thuash, ‘Kjo nuk është një fjalë e bukur’, ose ‘Ne nuk e përdorim atë fjalë’.

Fëmijët parashkollorë jo gjithmonë e kuptojnë kuptimin e fjalëve të sharjeve, por ata mund të kuptojnë se fjalët e sharjeve mund të lëndojnë ose ofendojnë të tjerët. Kështu që ju mund të thoni: “Ne nuk përdorim fjalë që shqetësojnë njerëzit”. Ju gjithashtu mund të thoni se ka disa fjalë që nuk janë në rregull për t’i thënë fëmijët, edhe nëse dëgjojnë të tjerët duke i thënë ato.

Për pak më të rriturit, mund të filloni duke e pyetur fëmijën tuaj se çfarë mendon se do të thotë fjala. Pastaj përdorni terma të përgjithshëm për të shpjeguar pse nuk është në rregull.

Shkurajimi i sharjeve dhe inkurajimi i gjuhës respektuese
Nëse dëshironi të dekurajoni sharjet në një afat më të gjatë, është një ide e mirë që të rriturit në familjen tuaj të diskutojnë dhe të bien dakord për një gjuhë të pranueshme dhe ta diskutojnë këtë me fëmijën tuaj. Për shembull, në disa familje, shprehjet si ‘Oh Zot’ janë në rregull, por fjalë të tjera nuk janë.

Nëse keni rregulla familjare për gjuhën e respektueshme, do të jetë më e lehtë të vini në dukje kur fëmija juaj përdor gjuhë të papranueshme.

Dhe është më pak konfuze për fëmijët nëse rregullat për sharjet zbatohen si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët. Nëse dëshironi që fëmijët tuaj të shmangin sharjet, ju dhe të rriturit e tjerë në shtëpinë tuaj duhet ta shmangni atë gjithashtu.

Nëse jeni bashkë prindër dhe ju dhe ish-partneri juaj nuk mund të bini dakord për rregullat në lidhje me sharjet, thjesht tregoni fëmijës tuaj se keni rregulla të ndryshme dhe thoni se cilat fjalë nuk janë në rregull në shtëpinë tuaj.

Këtu janë më shumë ide për të inkurajuar të folurit me respekt dhe për të reduktuar sharjet në familjen tuaj:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *