Këshilla e javës: Si të mbroheni nga sulmet kibernetike?

Këshilla e javës: Si të mbroheni nga sulmet kibernetike?

A e dini se në vitin 2019, australianët kanë humbur tashmë më shumë se 95 milionë dollarë nga mashtrimet në internet (lidhje e jashtme)?

Informacioni juaj personal mund të shkatërrohet – ose mund të humbni kursimet, identitetin, mjetet e jetesës ose më keq.

Lajmi i mirë është se ju mund t’i mposhtni mashtruesit në lojën e tyre! Ndiqni këto 5 hapa për të siguruar dhe forcuar sigurinë tuaj:
Përdorni zgjuarsinë dhe teknologjinë tuaj për të qenë të sigurt në internet – në shtëpi, në punë, në universitet ose jashtë në botë.

 1. KONTROLLO NËSE KENI TË PËRFSHIRË TASHMË NË SHKELJE TË TË DHËNAVE
  Vizitoni haveibeenpwned.com (lidhje e jashtme) dhe ndryshoni ato fjalëkalime për çdo llogari që sugjeron se mund të jetë komprometuar.
 2. KONTROLLONI FORTËSINË E PASWORDËVE TUAJ
  Testoni fuqinë e fjalëkalimeve tuaja në howsecureismypassword.net (lidhje e jashtme) (përdorni diçka të ngjashme me fjalëkalimin tuaj origjinal për të testuar forcën e tij).

Kur zgjidhni një fjalëkalim, mbani mend: sa më i gjatë të jetë, aq më i fortë është. Një fjalëkalim i fortë është të paktën 12 karaktere i gjatë dhe vështirë të merret me mend.

Përdorimi i një fjalie është një mënyrë e shkëlqyer për të krijuar një fjalëkalim të gjatë që nuk do ta harroni kurrë.

 1. SHMANGNI KËTO PASWORDE
  Fjalëkalimet e mëposhtme konsiderohen si më të zakonshmet dhe më të lehtat për t’u thyer – kështu që nëse keni ndonjë nga këto ose variacione të ngjashme, duhet ta konsideroni seriozisht ndryshimin e tyre – shpejt!

123456 (ose ndonjë numër të renditur kronologjikisht)
987654321
123123
QWERTY
111111
pasword

 1. MOS I BESONI ASKUJ (NE EMAIL)
  Kjo mund të tingëllojë paksa ekstreme – por jini gjithmonë në vëzhgim për emailet mashtruese dhe faqet e internetit të komprometuara (spam dhe phishing). Ndërveprimi me këto vë në rrezik informacionin tuaj dhe mund të shkarkojë viruse. Mbani mend:

mos hapni email nga adresa të panjohura emaili
bashkëngjitjet e mbeturinave në emailet e papritura
shmangni klikimet e rrezikshme – në vend të kësaj shkruani adresën në shfletuesin tuaj.

 1. SIGURONI PAJISJEN TUAJ
  Nëse pajisja juaj celulare është e pasigurt, humbet ose vidhet, ajo mund të përdoret për të hyrë në informacionin tuaj, paratë tuaja ose për të vjedhur identitetin tuaj dhe të dhëna të pazëvendësueshme si fotografitë ose mesazhet. Siguroni pajisjet tuaja duke:

instalimi i softuerit antivirus
vendosja e një fjalëkalimi, gjesti ose gjurmësh gishti që duhet të futet për t’u zhbllokuar
vendosja e pajisjes që të kërkojë një fjalëkalim përpara se të instalohen aplikacionet
duke e lënë të fshehur Bluetooth-in kur nuk është në përdorim dhe duke çaktivizuar lidhjen automatike me rrjetet
aktivizimi i funksioneve të kyçjes dhe/ose fshirjes në distancë, nëse pajisja juaj i mbështet ato.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *