Maqedonia në vendin e 87-të në listën ndërkombëtare të transaprencës

Maqedonia në vendin e 87-të në listën ndërkombëtare të transaprencës

Pas rekordit të zi të vitit të kaluar dhe vendit të 111-të në listë, Maqedonia këtë vit është në vendin e 87-të, që është pozita më e mirë në pesë vitet e fundit. Maqedonia ka 39 nga 100 pikët e mundshme, që është 4 më shumë se vitin e kaluar, por vendi mbetet nën mesataren globale prej 43 pikësh, si dhe dy të katërtat e vendeve në botë.

Drejtoresha e Transparency International – Maqedoni, Slagjana Taseva, thotë se progresi është bërë në disa fusha, përfshirë luftën kundër korrupsionit.

Përfshirë gjykatat e larta të korrupsionit për të cilat janë shqiptuar sanksione, funksionimin e KSHPK-së dhe përmirësimin e kushteve të punës së komisionit, planin e veprimit apo aktivitetin e koordinuar të bërë nga qeveria në përmirësimin e aktiviteteve nga ekzekutivi në atë që i nevojitet. bëjeni për parandalimin dhe luftimin e korrupsionit, duke fuqizuar punën e institucioneve, thotë Slagjana Taseva – drejtoreshë e Transparency International – Maqedoni.

Kërcimin në listë në rrjetet sociale e vlerësoi edhe ish-zëvendëskryeministri për luftë kundër korrupsionit, Ljupço Nikollovski, i cili tha se puna e palodhur ka treguar rezultate.

Megjithatë, Taseva thotë se nuk ka vend për kënaqësi, por kjo është një nxitje për të vazhduar punën, sepse jemi larg pozitës më të mirë – vendi i 66-të në vitin 2015. Sfidat kryesore të mëtejshme janë promovimi i të drejtave të njeriut dhe reforma në drejtësi, shtoi ajo.

  • Kemi shumë punë, reforma në drejtësi është më e nevojshme dhe urgjente për ne, sepse në atë pjesë, në ato indekse ende nuk kemi progres. Kjo nuk duhet të jetë shumë kënaqësi, por rezultati është i ulët, kemi 39 pikë indeks dhe jemi në vendin e 87-të, thotë Slagjana Taseva – Drejtoreshë e Transparency International – Maqedoni.

Sa i përket rajonit, problemin më të madh me korrupsionin, sipas Transparency, e ka aspirantja për në BE – Shqipëria, e cila është ulur me 6 vende në krahasim me vitin e kaluar dhe ndan 110 vende me BeH, e ndjekur nga Serbia e cila është në vendin e 96-të. pozicioni më i keq i 5 viteve të fundit.

Sllovenia është më e mira në rajon, megjithëse ka rënë me 6 vende dhe është në vendin e 41-të.

Në nivel global, tradicionalisht korrupsioni më i vogël është në vendet skandinave dhe Zelandën e Re, dhe më së shumti në Sudanin e Jugut, Jemen, Venezuelë, Somali dhe Siri.

https://www.transparency.org/en/cpi/2021?fbclid=IwAR2AThz8AGc4w5JmQkeU4wU1u8hM7VNfTIOcpLdnHa-PmSNTdTxTBSEI71M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *