Ballkani i bashkuar për ajër të pastër: Ajri i ndotur në rajon shkakton mbi 30,000 vdekje të parakohshme

Ballkani i bashkuar për ajër të pastër: Ajri i ndotur në rajon shkakton mbi 30,000 vdekje të parakohshme

Ndotja e ajrit në Ballkanin Perëndimor shkakton një sërë vdekjesh të parakohshme dhe pasojat përfshijnë jetëgjatësinë më të shkurtër dhe përkeqësimin e shëndetit publik, sipas një studimi të fushatës rajonale të United Balkans Clean Air.

Sipas Agjencisë Evropiane të Mjedisit, cilësia e dobët e ajrit në rajon shkakton më shumë se 30,000 vdekje të parakohshme dhe Qendra e Përbashkët Kërkimore e BE-së thekson faktin se ndotja e ajrit kontribuon në një ulje mesatare të jetëgjatësisë midis 0.4 dhe 1, 3 vjet në vendet e Ballkanit Perëndimor.

“Prandaj është e nevojshme të përmirësohet urgjentisht cilësia e ajrit dhe shëndeti publik, duke përmirësuar sistemet shëndetësore”, thonë nga Fondi Evropian për Ballkanin gjatë zbatimit të këtij muaji të fazës së tretë të fushatës “Ballkani i bashkuar për ajër të pastër” me partnerë në Rajon.

Studimi zbuloi se termocentralet me qymyr vetëm në Ballkanin Perëndimor shkaktojnë dëme ekonomike që variojnë nga 1.2 miliardë deri në 3.4 miliardë euro në vit në kostot e kujdesit shëndetësor.

Vendosja e uljes së ndotjes së ajrit si një prioritet kombëtar, rajonal dhe ndërkombëtar dhe integrimi i tij në të gjitha proceset e planifikimit është kërkesa e parë e fushatës. Kërkesa e dytë është rritja e fondeve buxhetore për kontrollin e ndotjes dhe krijimi i një sistemi për monitorimin e ndotjes dhe efekteve të saj në shëndet.

Ballkani i bashkuar për ajër të pastër shton se qëllimi i kësaj fushate është të informojë qytetarët për pasojat e ajrit të ndotur dhe t’i ftojë ata të bashkohen në luftën për përmirësimin e cilësisë së ajrit dhe zgjatjen e jetës sonë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *