Sa afër/larg jemi huliganizmit në futboll?

Sa afër/larg jemi huliganizmit në futboll?

Huliganizëm” është termi i përdorur gjerësisht për të përshkruar sjelljen e çrregullt, agresive dhe shpesh të dhunshme të kryer nga spektatorët në ngjarjet sportive. Në MB, huliganizmi është pothuajse ekskluzivisht i kufizuar në futboll.

Sjellja e çrregullt ka qenë e zakonshme në mesin e tifozëve të futbollit që nga lindja e sportit, por në të vërtetë vetëm që nga vitet 1960 filloi të perceptohej si një problem serioz.

Në vitet 1980, huliganizmi u lidh në mënyrë të pashlyeshme me mbështetësit e futbollit anglez. Kjo pasoi një sërë trazirash të mëdha brenda dhe jashtë vendit, të cilat rezultuan në një numër vdekjesh. Që atëherë, përpjekjet e fuqishme të qeverive dhe policisë kanë bërë shumë për të ulur shkallën e huliganizmit.

Sot, në ndryshim nga shpërthimet pak a shumë spontane të dhunës në të kaluarën, bandat e tifozëve rivalë do të organizojnë shpesh të takohen në vende specifike, duke përdorur celularë ose internet, para dhe pas ndeshjeve për të luftuar.

Problemet e huliganizmit anglez të profilit më të lartë, priren të ndodhin në lidhje me ndeshjet dhe ngjarjet ndërkombëtare. Dhe megjithëse Anglia ka pasur prej kohësh një nga reputacionin më të keq ndërkombëtar për huliganizmin, një numër vendesh të tjera tani po përjetojnë probleme të ngjashme dhe në rritje.

Disa nga problemet më të rëndësishme me dhunën në futboll tani shihen në Turqi dhe Rusi. Megjithatë, problemi është përhapur në të gjitha ligat kryesore të futbollit, duke përfshirë Spanjën, Italinë, Gjermaninë, Francën dhe Holandën.

Në të gjitha këto vende, ka banda huliganësh që ndajnë karakteristika, interesa dhe besime të tjera, që i shtyjnë ata drejt sjelljeve të dhunshme, duke përfshirë lidhjet me organizatat e ekstremit të djathtë. Të tjerët, megjithatë, janë apolitikë dhe përbëhen thjesht nga burra që u pëlqen të luftojnë.

Termi “huligan” ka një prejardhje të diskutueshme, por përgjithësisht pranohet se ka filluar të shfaqet në raportet e policisë së Londrës në 1898 në lidhje me bandat e dhunshme të rrugëve.

Historia e huliganizmit të futbollit
1960 dhe 1970
Megjithëse huliganizmi i futbollit u ngrit në vëmendjen e gjerë të publikut vetëm në vitet 1960, ai kishte qenë me këtë sport që nga zhvillimi i tij më i hershëm. Në fund të shekullit të 19-të, shqetësimet u shprehën shpesh për grupet e “të vrazhdëve” që shkaktonin telashe në ndeshje duke sulmuar jo vetëm tifozët kundërshtarë, por edhe lojtarët dhe gjyqtarët. Sociologët theksuan origjinën e futbollit në Britaninë e klasës punëtore si një faktor që e dallon atë nga shumica e sporteve të njohura sot dhe që kontribuon në lidhjet e tij me sjelljet agresive dhe të çrregullta.

Megjithëse futbolli u bë më i “respektueshëm” në periudhën ndërmjet dy luftërave dhe dhuna ra në rënie, nivelet e çrregullimit dhe shqetësimit publik rreth tyre u rritën ndjeshëm në vitet 1960, në lidhje me një sërë panikesh të tjera morale, që lidhen me kulturat e reja rinore dhe rritjen racore. tensionet.

Në këtë kontekst, stadiumet e futbollit u identifikuan me shpejtësi si hapësira publike ku mund të organizoheshin shfaqje rituale dhe zënka në shkallë të gjerë kërcënuese.

Bandat u shfaqën duke vënë në rrezik pretendimet e tyre për “territore” të caktuara brenda terreneve të futbollit dhe besnikëritë e forta “fisnore” u rritën duke ndërthurur mentalitetin e bandave dhe mbështetjen për ekipe të veçanta. Faktori territorial pranohet gjerësisht si arsyeja kryesore pas rivaliteteve të veçanta midis ekipeve fqinje dhe ndjeshmërisë ndaj dhunës në ndeshjet e derbit – megjithëse faktorë të tjerë lokalë janë të spikatur në disa qytete (p.sh. sektarizmi në Glasgow).

Çdo ndeshje futbolli shoqërohet me emocione të shumta dhe me atmosferë të ndezur, e njëjtë ishte edhe ndeshja mes Shkëndijës dhe Shkupit, ku u sulmuar portieri dhe fansat e KF. Shkupi nuk u lejuan të hyjnë në Tetovë, për shkak të eskalimit të konfliktit,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *