Komponentët estetikë që po e bëjnë një shtëpi më tërheqëse  vizualisht

Komponentët estetikë që po e bëjnë një shtëpi më tërheqëse vizualisht

Një përkufizim i përgjithshëm i bukurisë dhe përsosmërisë estetike do të ishte i vështirë, por për fat të mirë ka një sërë parimesh përgjithësisht të pranuara që mund të përdoren për të arritur një kuptim të konsideratave estetike në dizajn. Duhet të theksohet, megjithatë, se një kuptim i tillë kërkon ekspozim dhe mësim; një vlerësim i çdo forme arti ka nevojë për një sfond të tillë.

Një vlerësim i plotë i dizajnit duhet të shkojë përtej përshtypjes së parë. Përshtypja e parë për brendësinë e një katedrale gotike mund të jetë se ajo është disi e errët ose e zymtë, por, në momentin që vizitori ndjen përmasat e saj madhështore, vëren dritaret e saj të bukura me njolla dhe efektin e dritës dhe fillon të kuptojë mrekullinë. sistemi strukturor që i lejoi ndërtuesit e katedraleve të arrinin qëllimet e tyre të larta, ai me të vërtetë mund të fillojë të vlerësojë cilësitë e përgjithshme estetike.

Një nga konsideratat kryesore në çdo dizajn duhet të jetë pyetja nëse një dizajn “funksionon” apo funksionon për qëllimin e tij. Nëse një teatër ka linja të dobëta shikimi, akustikë të dobët dhe mjete të pamjaftueshme hyrjeje dhe daljeje, padyshim që nuk funksionon për qëllimin e tij, sado bukur të jetë i dekoruar. Një dizajn i tillë mund të konsiderohej i mirë vetëm nëse do të mendohej në mënyrë abstrakte si një lloj skulpture në këmbë. Në disa raste ndërtesa është menduar të jetë skulpturë dhe jo arkitekturë. Statuja e Lirisë, për shembull, është menduar kryesisht si një monument, pavarësisht nga fakti se ajo përmban hapësira të brendshme mjaft të torturuara.

Përdorimi i funksionit si kriteri i vetëm estetik do të ishte kufizues, por sigurisht që është një konsideratë e vlefshme që duhet mbajtur parasysh. Dizajnerët shpesh tundohen të mbidizenjojnë ose “stilojnë” një objekt ose të brendshëm në vend që ta dizajnojnë atë. Disa nga objektet më të bukura të shekullit të 20-të janë të bukura sepse ishin rezultat i konsideratave thjesht funksionale. Mund të imagjinohet që historianët e artit të ardhshëm do ta konsiderojnë një aeroplan modern reaktiv si arritjen kurorëzuese artistike të mesit të këtij shekulli, në vend të ndonjë ndërtese, të brendshme apo formë të ndërgjegjshme arti.

Reagimi estetik ndaj një interieri dhe arredimit të tij duhet të marrë në konsideratë kushtet sociale dhe ekonomike si dhe materialet dhe teknologjinë e kohës. Ambientet elegante ose të zbukuruara që zakonisht lidhen me shekujt 18 dhe 19 ishin të përshtatshme për kushtet sociale dhe ekonomike të fisnikërisë ose të borgjezëve të pasur që ishin banorët origjinalë. Karriget ishin të dizajnuara për jetesë formale dhe orenditë e gdhendura hollësisht ishin projektuar për t’u kujdesur nga shumë shërbëtorë. Një brendshme e tillë është e huaj për mënyrën e jetesës së shekullit të 20-të dhe do të ishte krejtësisht e papërshtatshme për një familje bashkëkohore të klasës së mesme. Do të ishte gjithashtu e papërshtatshme të përdoren materiale dhe procese moderne për të imituar materialet dhe proceset e mëparshme. Shumë prodhues përpiqen në mënyrë të dëshpëruar që plastika të duket si druri, guri ose pothuajse çdo gjë tjetër përveç plastike. Të gjitha kriteret estetike kanë të bëjnë me ndershmërinë. Disa estetikë e kanë krahasuar bukurinë me të vërtetën dhe mund të ketë pak dyshim se funksionet e shprehura me ndershmëri dhe materialet dhe proceset e prodhimit të shprehura me ndershmëri janë shumë më të bukura se falsifikimi dhe imitimi.

Të gjitha ambientet e brendshme, sipas përkufizimit, ndodhin brenda ndërtesave dhe për këtë arsye kanë një lidhje shumë reale me këto ndërtesa. Brendshmet më të mira sot, si dhe në të kaluarën, janë ato që lidhen mirë në karakter dhe përshtatshmëri me ndërtesën e caktuar. Mobiljet e projektuara dhe të shkallëzuara për shtëpitë apo pallate të bollshme të fshatit nuk do të ishin padyshim të pavend në një apartament të vogël urban ose shtëpi periferike. Një pjesë e fortë dhe e pazakontë e arkitekturës si terminali Trans World Airlines i Nju Jorkut (në Aeroportin Ndërkombëtar John F. Kennedy) nuk mund të mobilohej siç duhet me mobilje dhe produkte komerciale standarde. Ndërtesa, si dhe ambientet e brendshme, u konceptuan si një dizajn total nga arkitekti me origjinë finlandeze Eero Saarinen. Pavarësisht nëse vëzhguesi pajtohet me konceptin e arkitektit apo jo, ai ndjen qartë marrëdhënien e fortë midis të jashtmes dhe të brendshmes – dhe për rrjedhojë unitetin dhe suksesin estetik. Një tjetër brendshme dhe ndërtesë e suksesshme është selia e Fondacionit Ford në New York City, vepër e arkitektëve Kevin Roche dhe John Dinkeloo, me ambiente të brendshme nga Warren Platner. Dizajni është i dukshëm për hapësirat e tij të bukura që hapen drejt një hapësire të mbyllur kopshti. Kjo padyshim nuk do të ishte e mundur apo e përshtatshme nëse pamja nga zyrat do të ishte jo tërheqëse.

Brendësia brenda ndërtesave indiferente ose jo tërheqëse duhet të përpiqet të kompensojë mungesën e cilësive të projektimit në struktura. Kështu, ndonjëherë është e nevojshme të injorohet shëmtia e ndërtesës dhe të krijohet një bukuri e brendshme nëse nuk ekziston një karakter arkitektonik.

Konsiderimi më i vështirë estetik është problemi i përshtatshmërisë. Atmosfera ose karakteri i duhur i një brendshme duhet të marrë parasysh të gjitha pikat e mësipërme. Karakteri arkitektonik i terminalit TWA do ta bënte atë të papërshtatshëm për t’u përdorur si një ndërtesë zyre. Përshtatshmëria e brendshme individuale, më intime dhe me shkallë të vogël është më delikate. Dizajni i brendshëm i një diskoteke vështirë se do të ishte i përshtatshëm për një bibliotekë kërkimore dhe një klasë kolegji vështirë se do të siguronte atmosferën e dëshiruar për një kopsht fëmijësh. Shumë nga këto përgjigje dhe marrëdhënie janë komplekse dhe kanë faktorë psikologjikë dhe estetikë.

Elementet e dizajnit
Nga të gjithë elementët përbërës që së bashku formojnë një brendshme të kompletuar, elementi i vetëm më i rëndësishëm është hapësira. Hapësirat mund të jenë emocionuese ose dëshpëruese, të gëzuara ose të qeta, të gjitha në varësi të përdorimit që projektuesi ka bërë nga elementët e ndryshëm që formojnë tërësinë. Hapësira është, në kohët moderne, një mall i kushtueshëm. Hapësira e bukur e katedrales gotike e arriti suksesin e saj përmes përmasave bujare dhe lartësive të larta. Për shkak të rritjes së madhe të kostove të ndërtimit në strukturat bashkëkohore, hapësirat priren të jenë më të vogla dhe më pak bujare; Kërkohet më shumë aftësi nga ana e projektuesit për t’i dhënë hapësirave të tilla të kufizuara një atmosferë ose karakter të veçantë. Nga ana tjetër, vëllimi i madh i hapësirës nuk është i mjaftueshëm. Vështirë se ka një hapësirë ​​më të madhe se sa pjesa e brendshme e ndërtesës së montimit të automjeteve në Qendrën Hapësinore John F. Kennedy në Florida, megjithatë ndikimi estetik i asaj brendshme të pamasë është i papërfillshëm. Një hapësirë ​​nuk duhet të jetë e madhe dhe monumentale për të qenë estetikisht e suksesshme. Trajtimi i masës dhe formës edhe brenda një strukture të vogël mund të bëhet emocionuese dhe e bukur. Frank Lloyd Wright ishte mjeshtëror në krijimin e sekuencave të bukura hapësinore brenda ndërtesave të shkallës së banimit. Ndërtesa e Fondacionit Ford është një strukturë relativisht e vogël midis ndërtesave të mëdha të qytetit të Nju Jorkut, megjithatë përvoja e asaj hapësire është reale dhe e këndshme.

Hapësira mund të konsiderohet si lënda e parë e cila duhet të formohet dhe të formësohet me mjetet e stilistëve të ngjyrës, strukturës, dritës dhe shkallës. Marrëdhënia e ndërsjellë e elementeve të dizajnit mund të qartësohet duke vizualizuar rezultatin nëse brendësia e Shën Pjetrit në Romë do të ishte e lyer me ngjyra të bukura ose e lyer tërësisht e zezë ose e spërkatur me një teksturë të shkumëzuar që mbulon të gjitha sipërfaqet ose e përmbytur me një prozhektor jashtëzakonisht intensiv që eliminonte të gjitha lojërat. errësirë ​​dhe dritë. Natyrisht, ndonjë nga këto modifikime do të shkatërronte totalisht bukurinë dhe suksesin e asaj hapësire.

Ngjyra është cilësia e dritës që reflektohet nga një objekt në syrin e njeriut. Kur drita bie mbi një objekt, një pjesë e saj përthithet, dhe ajo që nuk përthithet reflektohet, dhe ngjyra e dukshme e një objekti varet nga gjatësia e valës së dritës që ai reflekton. Megjithatë, atributet shkencore të ngjyrës dhe dritës në dizajnin e brendshëm janë më pak të rëndësishme sesa kombinimi i shkathët i vlerave të ngjyrave, nuancave, toneve, nuancave dhe mbi të gjitha teksturave. Megjithëse nuk mund të ketë rregulla strikte për ngjyrat dhe teksturat, është mirë të kujtojmë deklaratën e famshme të arkitektit modern Mies van der Rohe se “më pak është më shumë”. Salla e tij e kurorës në Institutin e Teknologjisë në Illinois në Çikago, e ndërtuar në vitin 1956, është elegante, e nënvlerësuar, delikate dhe dallohet për trajtimin e kujdesshëm të teksturave dhe materialeve. Megjithatë, të pranosh “më pak është më shumë” si udhëzues i vetëm për dizajn, do të ishte një gabim serioz. Hapësira, e cila është thelbi i një brendshme kuptimplote, do të ishte vërtet e shurdhër nëse nuk do të ishte kurrë e larmishme – nëse nuk do të kishte hapësira intime me tavane të ulëta, në ndryshim nga hapësirat e mëdha me lartësi më të madhe, dhe nëse hapësirat nuk do të ndërlidheshin për t’i ofruar përdoruesit me një përvojë të njëpasnjëshme të lëvizjes nga njëri në tjetrin. Monotonia do të rezultonte gjithashtu nëse të gjitha ambientet e brendshme në një ndërtesë të caktuar do të ishin të së njëjtës ngjyrë, material dhe cilësi tekstuale. Njeriu ka nevojë për shumëllojshmëri dhe ndryshim.

Manipulimi i hapësirës është një çështje e konsideratës si estetike ashtu edhe funksionale. Një holl i vogël i hyrjes në një ndërtesë nevojitet për të mbajtur jashtë erën dhe të ftohtin ose nxehtësinë dhe shiun, megjithatë është po aq i rëndësishëm për të siguruar një kalim vizual nga jashtë në brendësi të ndërtesës. Kthinat e strehuara të gjumit në banesat e hershme të shpellave shërbyen jo vetëm për të shprehur dëshirën e njeriut për hapësira më të vogla dhe më intime për përdorim personal, por siguruan mbrojtje nga rryma ose të ftohtit.

Pjesa më e madhe në strukturat tona të krijuara nga njeriu është e ndërtuar nga materiale natyrore, dhe duhet mbajtur mend se këto materiale kanë ngjyra dhe tekstura natyrale që zakonisht janë më të larta se çdo gjë që njeriu mund të krijojë artificialisht. Dizajnerët kompetentë janë shumë të vetëdijshëm për cilësitë dhe teksturat e lindura të të gjitha materialeve, veçanërisht atyre natyrore. Për shembull, një projektues i ndjeshëm do të zgjidhte një përfundim të thjeshtë vaji në dru për të nxjerrë në pah bukurinë dhe cilësinë e kokrrës në vend që të përdorte përfundimin e dikurshëm në modë me shkëlqim të lartë që priret të errësojë dhe të ndryshojë strukturën. Teksturat janë të rëndësishme jo vetëm për pamjen e tyre, por edhe për ndjenjën e prekjes dhe për efektin e tyre në thithjen ose reflektimin e dritës. Sipërfaqet gërryese ose suva shumë e ashpër do të ishin padyshim të pakëndshme në prekje dhe mundësisht të rrezikshme në një ambient të brendshëm, në varësi të përdorimit për të cilin është menduar pjesa e brendshme. Teksturat mund të ngjallin ndjenja elegance (si p.sh. mëndafsh) ose informalitet (siç janë materialet e vrazhda dhe të përpunuara).

Drita, natyrale dhe artificiale, është një nga elementët më të rëndësishëm të dizajnit, por nëse sipërfaqet nuk janë të përshtatshme në ngjyrë dhe strukturë, kontrolli dhe efekti i dritës do të humbasin. Cilësia e bukur e hapësirës në një katedrale gotike lidhet shumë me trajtimin e dritës. Burimi i dritës së ditës, i lartë lart ose i filtruar përmes xhamit me njolla, krijon modele emocionuese të dritës dhe hijes dhe një shumëllojshmëri intensiteti dhe pellgje drite. I njëjti parim mund të përdoret në të gjitha hapësirat e brendshme, dhe ambientet e brendshme bashkëkohore shpesh kanë çatitë ose dritare të larta për të ofruar larmi dhe modele të ndryshueshme të dritës. Ndriçimi artificial është po aq i rëndësishëm dhe, përsëri, të njëjtat konsiderata të pikave kryesore, ndriçimi i mirë i përgjithshëm dhe shumëllojshmëria janë të rëndësishme.

Konceptet e dizajnit
Shkalla dhe proporcioni i çdo brendshme duhet të lidhen gjithmonë me arkitekturën brenda së cilës ekziston brendësia, por faktori tjetër i rëndësishëm në marrjen në konsideratë të shkallës së mjedisit të njeriut është trupi i njeriut. Përgjatë epokave, projektuesit dhe arkitektët janë përpjekur të krijojnë përmasa ideale. Më e famshmja nga të gjitha aksiomat rreth proporcionit ishte seksioni i artë, i krijuar nga grekët e lashtë. Sipas kësaj aksiome, një vijë duhet të ndahet në dy pjesë të pabarabarta, nga të cilat e para është me të dytin, si dhe e dyta për të tërën. Leonardo da Vinci zhvilloi një figurë për njeriun ideal bazuar në kërthizën e njeriut si qendër e një rrethi që rrethon njeriun me krahë të shtrirë. Arkitekti francez Le Corbusier zhvilloi një teori të proporcionit të quajtur Modulor, bazuar gjithashtu në një studim të përmasave njerëzore. Megjithatë, në rastin më të mirë, këto rregulla janë thjesht udhëzime. Ata nuk mund të zëvendësojnë kurrë syrin dhe gjykimin e projektuesit, dhe është e arsyeshme të parashikohet se përpjekjet për ta bërë kompjuterin e plotfuqishëm një zëvendësues të ndjeshmërisë së projektuesit, gjithashtu nuk janë të përsosura.

Është thënë më herët se nevoja për ndryshim të shkallës dhe marrëdhënieve hapësinore në mjedis duket e natyrshme, pothuajse fiziologjike dhe psikologjike. Ndoshta nevoja për mjedis dhe shkallë “personale” mund të kuptohet më së miri duke marrë parasysh disa shembuj ekstremë. Për një person që fluturon në 30,000 këmbë në një aeroplan, shkalla e çdo gjëje që shihet në tokë duket aq e vogël saqë ai humbet kontaktin me realitetin e objekteve. Njerëzit që kanë frikë nga lartësitë rrallëherë shqetësohen nga pamja jashtë një aeroplani sepse distanca me objektet në tokë ka tejkaluar perceptimet normale të shkallës. Në mënyrë të ngjashme, reagimi i një personi ndaj shkallës së një shtëpie të vogël është krejt i ndryshëm nga reagimi i tij ndaj një ndërtese të madhe shumëkatëshe. Detajet e modelit, teksturës dhe materialit pranohen dhe priten në strukturën e vogël pasi ato janë në një shkallë kuptimplote në lidhje me njeriun. Në të njëjtën mënyrë, stolitë skulpturore në majat e rrokaqiejve të hershëm duken sot absurde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *