Presioni i gjakut dhe stresi – Si janë të lidhur mes veti?

Presioni i gjakut dhe stresi – Si janë të lidhur mes veti?

Presioni i gjakut është presioni me të cilin gjaku vepron në muret e enëve të gjakut (arterieve). Ky është përkufizimi më i thjeshtë.

Kur matim presionin, marrim dy vlera (plus atë për pulsin). “E sipërme” ose sistolike dhe “e poshtme” ose diastolike. Për shembull, 120/80.

Numri i mësipërm përfaqëson sasinë e presionit në arterie gjatë një tkurrje të muskujve të zemrës.
Numri më i ulët përfaqëson presionin e gjakut gjatë pushimit ndërmjet kontraktimeve të zemrës.

Hipertensioni, nga ana tjetër, përkufizohet si presion i lartë i gjakut ose presion mbi normalen për një periudhë të gjatë kohore. Sipas Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë, ky presion është mbi kufirin 140/90 mmHg.

Ndryshe nga mitet më të përhapura mbi këtë temë, faktet janë të qarta: presioni i lartë i gjakut (në çdo pjesë të jetës) nuk është aspak normal dhe diçka që duhet injoruar!

Në artikujt e mëparshëm folëm për këtë problem nga këndvështrime të ndryshme, ndërsa sot do të fokusohemi te stresi si faktor rreziku për presionin e dëmtuar të gjakut.
Zakonet e stilit të jetesës janë të lidhura ngushtë me presionin
Krahas dietës (marrja e yndyrave, kripës etj.) në presionin e gjakut ndikohet nga duhani, alkooli, pasiviteti fizik (që së bashku me ushqimin e keq është faktori kryesor për mbipeshën), stresi i pakontrolluar etj.

Cila është lidhja midis stresit dhe presionit të lartë të gjakut?
Të gjithë e dimë se situatat stresuese mund të shkaktojnë kërcime të përkohshme të presionit të gjakut, por a mundet vetë stresi të shkaktojë ose të çojë në hipertension? A mundet që “kërcimet” e shpeshta të presionit të gjakut të “bëhen” hipertension në planin afatgjatë? Hulumtimi është ende i pasigurt.

Pra, ne ende nuk kemi prova të mjaftueshme për të thënë se stresi dhe hipertensioni janë të lidhura drejtpërdrejt, por një gjë është e qartë:

Menaxhimi ose kontrolli me sukses i stresit është një element shumë i rëndësishëm në parandalimin e problemit dhe përmirësimin e shëndetit (duke ulur presionin ndër të tjera) në rast të presionit të lartë të gjakut.

Mënyra se si përballemi me stresin ka një ndikim të rëndësishëm në presionin e gjakut!
Në përgjigje të situatave stresuese, trupi ynë prodhon hormone. Këto hormone rrisin përkohësisht presionin e gjakut, duke përshpejtuar ritmin e zemrës dhe duke ngushtuar enët e gjakut.
Siç u përmend tashmë, nuk ka prova të mjaftueshme që stresi të çon në hipertension afatgjatë (hipertension), por reagimet ndaj tij mund të jenë veçanërisht problematike.

Për shembull, zgjatja pas cigareve, teprimi me ushqimet jo të shëndetshme me karakteristika të larta shije që do të na shëndoshin, teproni me pijet alkoolike etj. Të gjitha këto janë zakone jo të shëndetshme të jetesës që mund të shkaktohen nga stresi dhe janë një faktor rreziku për presionin e lartë të gjakut në afat të gjatë (hipertension).
Përveç kësaj, stresi afatgjatë i pakontrolluar mund të dëmtojë enët e gjakut, por edhe të çojë në disa çrregullime mendore që ndikojnë negativisht në shëndetin kardiovaskular, si ankthi, depresioni dhe izolimi social.
Është e rëndësishme të theksohet se në situata stresuese, presioni i lartë afatshkurtër i shkaktuar mund të rritet ndjeshëm, duke shkaktuar dëmtime serioze në enët e gjakut, zemrën dhe veshkat, si dhe hipertension.


Edhe pse ende nuk kemi prova të mjaftueshme që menaxhimi i suksesshëm i stresit mund të ndihmojë drejtpërdrejt me hipertensionin, nuk ka dyshim se përdorimi i strategjive të ndryshme për t’u marrë me stresin kronik do të ndihmojë në ndryshimin e disa zakoneve që lidhen drejtpërdrejt me presionin e lartë të gjakut.

Ka vërtet shumë mënyra për të kontrolluar stresin, sepse është kryesisht një çështje individuale. Këtu janë disa këshilla të përgjithshme për menaxhimin e stresit:

Organizoni kohën tuaj – sigurohuni që orari i ditës t’i përgjigjet jo vetëm dëshirave tuaja, por më shumë nevojave tuaja reale. Merrni parasysh aktivitetet që janë të pakëndshme dhe jo aq të rëndësishme për ju dhe përjashtoni ato nga orari.
Bëni gjëra që ju duken relaksuese – nëse është një hobi, teknika të zakonshme të frymëmarrjes së thellë, joga apo të ngjashme, varet nga ju.

Keni aktivitet fizik të rregullt – aktiviteti fizik është kundërshtari më i mirë natyror i stresit! Nëse keni një diagnozë të sigurt, sigurohuni që të konsultoheni me mjekun tuaj përpara se të intensifikoni lëvizjen tuaj! [I ngjashëm: Përfitimet e aktivitetit fizik]
Flini mjaftueshëm – Përmirësimi i “higjienës së gjumit” vërtet mund të përkeqësojë dhe përkeqësojë stresin kronik.
Mbani kontakte me njerëz me të cilët keni pasur kontakte më parë – vetëm sepse jeni në shtëpi nuk do të thotë se nuk duhet të ndërprisni komunikimin me njerëzit e afërt. Të paktën sot është e lehtë. Ne zotërojmë kompjuterë, telefona, telefona inteligjentë…
Forconi komunikimin me familjen tuaj dhe njerëzit që keni besim! – Kjo është veçanërisht e rëndësishme sepse shumica e njerëzve, për shkak të mënyrës së shpejtë të jetesës, nuk kanë komunikim të mjaftueshëm me njerëzit e dashur. Kjo është e rëndësishme jo vetëm për tejkalimin e stresit të krijuar nga koronavirusi, por edhe për familjen.
Dëgjoni muzikë, lexoni libra, shikoni filma dhe për fëmijët, ka lojëra argëtuese – sigurisht, lojërat për të rriturit nuk janë të ndaluara.
Kufizoni marrjen e lajmeve dhe informacioneve – nuk do të humbisni asgjë të rëndësishme nëse kontrolloni lajmet vetëm një ose dy herë në ditë. Dozimi i vazhdueshëm i lajmeve negative, shpesh të rreme, mund të jetë shumë dobësues.
Merrni informacion nga burime të besueshme – lajmet e rreme mund t’ju bëjnë panik dhe t’ju rrisin ankthin.
Tregohuni të interesuar për lajmet e mira.

Nga Dr. Mitrov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *