Industria e mishit kërkon zgjatjen e masës për importin e lëndëve të para edhe për gjashtë muaj

Industria e mishit kërkon zgjatjen e masës për importin e lëndëve të para edhe për gjashtë muaj

Për gjashtë muaj të tjerë masa, e cila parashikon zero për qind taksë për 50 për qind të sasive të importuara të mishit të derrit të përdorura vitin e kaluar, do të zgjatet edhe për gjashtë muaj të tjerë, kërkojnë përpunuesit dhe paralajmërojnë se nëse kjo nuk ndodh, produktet e mishit do rritje me të paktën 15-20 për qind, por mund të ndodhë mbyllja e objekteve ose zhvendosja e tyre në lagje, çka do të lërë pa punë 500 familje në një qark.

Siç informuan në një konferencë për media, kërkesa për vazhdimin e importit pa doganë të lëndëve të para do t’i dorëzohet edhe zyrtarisht Qeverisë sot.

  • Nuk kërkojmë ndihmë e as subvencione, por vetëm barazimin e kushteve për biznes në vend. Produktet e gatshme hyjnë në vend me doganë zero për qind dhe kur importojmë lëndë të parë për të prodhuar të njëjtat produkte të gatshme, paguajmë 20-30 për qind doganë. Problemet do të intensifikohen me realizimin e Ballkanit të Hapur, në mënyrë që të ketë ose mbyllje të objekteve ose zhvendosje të tyre në lagje, tha kryetari i Grupit për përpunim të mishit dhe produkteve të mishit, Goce Trajçev.

Ai tha se Grupi kërkon përjashtim nga detyrimet doganore duke ndjekur shembullin e industrive të tjera në vend që përdorin edhe lëndët e para për përpunim.

  • Qeveria duhet të shkarkojë ekonominë nga politika dhe të mos marrë masa të dëmshme për të dhe që ndikojnë negativisht në buxhet. Nëse dëshiron të ndërhyjë, atëherë duhet të intervenojë në kategoritë e cenueshme sociale përmes kuponëve për blerje të produkteve vendore apo pagesës së tarifave komunale, e jo brenda natës të ndryshojë dispozitat ligjore dhe bazat tatimore apo të ngrijë çmimet, tha Trajçev.

Sipas Vasko Ristovskit nga Oda Ekonomike, me kohë është dorëzuar kërkesa për import pa doganë tek autoritetet, por “sinjalet jozyrtare janë se nuk ka humor për vazhdimin e masës”.

  • Masa është zgjatur për katër vjet, çdo gjashtë muaj. Tani nuk kemi përgjigje dhe për këtë apelojmë që masa të vazhdojë. Do të varet edhe nëse përpunimi do të jetë të paktën 15-20% më i shtrenjtë pas 5-6 qershorit. Këtë nuk mund ta parandalojmë dhe kështu produktet vendore do të jenë më të shtrenjta se sa ato të importuara, tha Ristovski.

Duke iu referuar sfidave të tjera me të cilat ballafaqohet industria vendore e mishit, Ristovski informoi se që nga viti i ri çmimet e lëndëve të para janë rritur dukshëm. Gruri nga 400 euro për ton tani është 1200 euro, kurse misri nga 300 euro tani është 800 euro për ton. Gjithashtu, tha ai, çmimet e energjisë janë rritur.

  • Katër vite më parë, qeveria ndihmoi me një masë ndërhyrjeje për të liruar 50 për qind të doganës nga lëndët e para të importuara të konsumuara. Në këto kushte jashtëzakonisht të vështira, më së paku që mund të bëjë tani është që ta zgjasë këtë masë edhe për gjashtë muaj nëse duam të mbijetojë industria e mishit, tha Ristovski.

Ngrirja e çmimeve, e më pas edhe marzhet, rënduan edhe më shumë kompanitë. Gjithashtu, pjesa më e madhe e tyre për shkak të krizës dhe “mbylljes” së Europës thuajse nuk i zbatuan kontratat e lidhura për furnizimin me lëndë të parë. U shfaq edhe “murtaja e derrave”, kështu që industrisë së mishit iu kërkua të takohej – çdo gjë që ishte derr të thertej dhe të përpunohej, dhe para Pashkëve të blihej mishi i derrit të tepërt.

Ristovski po ashtu tha se në periudhën e KOVID-it është rritur konsumi i produkteve të mishit, sidomos kur janë dhënë kuponët, ndërsa importi i mishit të derrit të freskët është ulur nga 12.600 në 11.500 tonë. Megjithatë, me fillimin e krizës, tendenca u përmbys – një rënie e lehtë e prodhimit vendas dhe rritje e importeve të mishit të derrit të freskët dhe mishit të përpunuar.

Kryetari i Grupit për përpunim të mishit dhe produkteve të mishit, Goce Trajçev tha se ky trend do të jetë edhe më i theksuar këtë vit, dhe një ose dy kompani tashmë i kanë mbyllur fabrikat e tyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *