Marie Kondo, fenomeni për organizim dhe renditje  të shtëpisë

Marie Kondo, fenomeni për organizim dhe renditje të shtëpisë

Kush është Marie Kondo?
Marie Kondo, një konsulente japoneze organizimi, së fundmi mori famë me shfaqjen e saj në Netflix, “Tidying Up with Marie Kondo”. Çdo episod prej një ore sheh Kondo duke vizituar një familje të ndryshme amerikane me një shtëpi të rrëmujshme ose të çorganizuar, në mënyrë që të ndihmojë familjen të vendosë rendin në mes të kaosit.

Kondo ka shkruar gjithashtu katër libra mbi decluttering, të cilët janë shitur në miliona kopje në mbarë botën. Libri i saj më i njohur, “The Life Changing Magic of Tidying Up” (2011), është botuar në më shumë se 30 vende. Ajo u rendit gjithashtu si një nga njerëzit më me ndikim të revistës Time në vitin 2015.

Cila është teknika ‘KonMari’?
Metoda “KonMari” e zhveshjes e sheh Kondon duke i inkurajuar njerëzit të mbledhin së bashku objektet që zotërojnë në kategori, përpara se të mbajnë secilin me radhë, në mënyrë që të vendosin nëse “shkëndijon gëzim” apo jo. Ato që bëjnë duhet të mbahen, të tjerët të hidhen.

Teknika e Kondos është pjesërisht e frymëzuar nga feja Shinto, në të cilën pastrimi dhe organizimi i gjërave mund të jetë një praktikë shpirtërore, e lidhur me energjinë ose shpirtin hyjnor të gjërave (kami) dhe mënyrën e duhur për të jetuar (kannagara.) Kannagara përfshin të vlerësosh atë që ti zotërojnë dhe trajtojnë objektet si të vlefshme, dhe jo të disponueshme.

Si mund t’i asgjësoj në mënyrë etike objektet që nuk shkaktojnë gëzim?
Filozofia KonMari rezonoi me shumë njerëz, duke shkaktuar një rrëmujë masive në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA.

Disa, megjithatë, kanë shprehur shqetësimin se objektet e padëshiruara nga të tilla pastrime nuk po hidhen me përgjegjësi, duke shkuar kundër një prej parimeve kryesore të Kondos.

Për fat të mirë, shumica dërrmuese e artikujve që do të pastroni mund t’u kalohen të tjerëve ose të riciklohen, në vend që të bëhen landfill.

Ky udhëzues mbulon se si mund të shpëtoni etikisht nga gjërat që nuk ju sjellin më gëzim.

Veshje
Donacionet e veshjeve të pastra, të cilësisë së mirë për burra, gra dhe fëmijë mund të bëhen në dyqanin tuaj bamirës, ​​së bashku me këpucë dhe aksesorë të çiftuar si çanta dhe rripa.

Shumica e dyqaneve të bamirësisë janë gjithashtu të lumtur të pranojnë veshje të grisura ose të njolla, pasi këto ‘lecka’ mund të riciklohen nga pesha, duke sjellë pak të ardhura shtesë për kauzën.

Disa dyqane të rrugëve të larta ofrojnë skema zbritjeje për dhurimet e veshjeve – Për shembull, nëse merrni një çantë me rroba të padëshiruara në ndonjë degë të H&M, do të merrni 5 £ nga shpenzimet tuaja të ardhshme prej 25 £.

Ka gjithashtu shumë pika riciklimi tekstili në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, ku veshjet e përdorura mund të merren për riciklim.

Së fundi, nëse keni një sasi të madhe veshjesh pa transport, ne mund të organizojmë që të mbledhim një disponim etik të kësaj në emrin tuaj. Kontaktoni për një kuotë.

Varëse rrobash
Pasi pastrojnë veshjet e tyre të padëshiruara, adhuruesit e teknikës KonMari shpesh e gjejnë veten me çanta me varëse palltosh.

Duke qenë se këto mund të jenë çuditërisht të shtrenjta për të blerë të reja, provoni t’ua ofroni miqve dhe familjes, ose kontaktoni dyqanet lokale të bamirësisë, dyqanet e pavarura të veshjeve ose pastruesit kimik – mund të gjeni se një donacion është i mirëpritur.

Disa qendra të menaxhimit të mbetjeve të drejtuara nga këshilli pranojnë varëse metalike, plastike dhe druri për riciklim, edhe nëse ato janë të prishura.

Mobilje
Artikujt e mobiljeve, në gjendje të mirë riparimi, shpesh mund të shiten në eBay ose Gumtree, me blerësin që mbledh për t’ju kursyer çdo sherr ose kosto transporti. Ato gjithashtu mund të jepen përmes Freecyle ose Freegle. Disa organizata bamirëse, duke përfshirë Fondacionin Britanik të Zemrës, kanë dyqane të dedikuara mobiljesh dhe ofrojnë një shërbim falas për marrjen e donacioneve.

Mobiljet e dëmtuara ose të thyera shpesh mund të riciklohen, veçanërisht nëse janë prej druri ose metali. Disa këshilla ofrojnë një shërbim të marrjes falas për sende më të mëdha. Nëse keni transport, mund t’i hidhni ato edhe në qendrën tuaj lokale të menaxhimit të mbetjeve.

Përndryshe, shërbimi ynë i pastrimit të shtëpisë dhe Wait & Load do të heqin sende të mëdha si mobilje dhe qilim, së bashku me sende elektrike, mallra të bardha dhe më shumë – të gjitha në një ditë dhe orar që ju përshtatet.

Librat
Librat nuk duhet të vendosen në kazanët e gjelbër të riciklimit të shtëpisë, për shkak të ngjitësit që përdoret në procesin e lidhjes.

Librat e padëshiruar mund të merren në dyqanin tuaj të bamirësisë lokale ose t’u dhurohen shkollave dhe çerdheve lokale. Meqenëse disa organizata bamirëse kanë hapësirë ​​të kufizuar, mund të jetë e arsyeshme të merren donacione të mëdha në një nga libraritë e dedikuara të Oxfam.

Lodra dhe lojëra
Fëmijët rriten shpejt, duke i bërë lodrat dhe lojërat viktima të dukshme të stilit KonMari.

Pajisjet e jashtme si lëkundjet dhe rrëshqitjet ose biçikletat zakonisht mund të shiten në faqe si Gumtree ose në faqet lokale të shitjes në Facebook.

Spitalet lokale, bujtinat, grupet e lojërave, qendrat e fëmijëve dhe çerdhet mund të vlerësojnë donacionet e lodrave dhe lojërave me cilësi të mirë, në gjendje të shkëlqyer. Gjithashtu ia vlen të pyesni miqtë dhe familjen me fëmijë më të vegjël nëse kanë nevojë për ndonjë send.

Disa qendra të menaxhimit të mbeturinave shtëpiake pranojnë lodra dhe lojëra për riciklim, por kontrolloni paraprakisht përpara se të bëni një udhëtim.

Bric-a-Bric
Gjërat mund të mos ndezin më gëzim, por kjo nuk do të thotë se ato duhet të përfundojnë në deponi (plehra të një njeriu është thesari i një njeriu tjetër).

Shumë dyqane bamirësie pranojnë donacione me bric-a-brac, por ia vlen të telefononi paraprakisht për të kontrolluar, pasi hapësira e ruajtjes dhe ekspozimit shpesh është e kufizuar.

Shitjet e çizmeve të makinave janë gjithashtu një vend i mrekullueshëm për të hequr qafe rrëmujën, ndërkohë që shtojnë mundësinë për të fituar pak para rezervë në ujdi.

Stolitë
Shumica e dyqaneve të bamirësisë do të pranojnë donacione të bizhuterive, me kusht që të mos jenë gurë të thyer, të ngatërruar ose të mungojnë.

Disa bamirësi më të mëdha, duke përfshirë Marie Curie dhe Oxfam, ndonjëherë janë të hapura për të pranuar donacione të bizhuterive të thyera.

Shkollat lokale ose grupet artizanale mund të vlerësojnë gjithashtu donacionet e bizhuterive për t’u përdorur në projekte arti, dhe interneti ka shumë sugjerime për të mahnitshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *